Nie przesadź z tym składnikiem w jarzynowej. Wyjdzie za słodka i mdła

Sałatka jarzynowa to prawdziwy must have każdego świątecznego stołu. A skoro tak, to warto zadbać o to, by za każdym razem wychodziła nam perfekcyjnie. Zapamiętaj prostą zasadę, a twoja przekąska już nigdy nie będzie mdła.

Porady dotyczące sałatki jarzynowejPorady dotyczące sałatki jarzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Natkin

Sałatka jarzynowa może się wydawać bajecznie prostą potrawą, której nie da się zepsuć. Szkopuł tkwi w tym, że wbrew pozorom taki obrót spraw jest bardzo częsty. O błąd jest niezwykle łatwo i nagle, zamiast smacznej, dobrze wyważonej smakowo sałatki, na talerzu ląduje nam mdła i zdecydowanie zbyt słodka mieszanka warzyw. Przyczyna tkwi w złych proporcjach, a przede wszystkim w jednym nadużywanym składniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Proporcje w sałatce jarzynowej. Ważniejsze niż myślisz!

Mogłoby się wydawać, że sałatki jarzynowej nie dotyczą żadne rygorystycznie utrzymywane proporcje. Takie lekkomyślne podejście może sprawić, że nasza ulubiona potrawa świąteczna wcale nie wyjdzie taka dobra, jak byśmy chcieli. Najczęstszym błędem jest jej… przesłodzenie. Zdziwiony? Cóż, jak się zapewne domyślasz, wcale nie chodzi tu o nadmiar cukru. A przynajmniej nie w czystej postaci.

Za mdły, wyraźnie przesłodzony smak sałatki jarzynowej zwykle odpowiada marchewka. Tak, ten podstawowy składnik wigilijnego specjału potrafi sporo namieszać w naszej misce. Sałatka jarzynowa to przede wszystkim równowaga smaków i w duchu tej zasady powinniśmy postępować, dobierając optymalne proporcje. Reguła jest bajecznie prosta. Bierzemy szklankę i odmierzamy dokładnie taką samą ilość poszczególnych produktów: marchewki, ziemniaków, ogórków, groszku, jabłka i jajek. Najczęściej przyjmuje się wtedy także, że powinniśmy użyć również jednej szklanki majonezu. Takie proporcje sprawią, że sałatka wyjdzie idealnie smaczna, a przy okazji nie będzie pływała w sosie.

Nie tylko marchewka. Uważaj na ten składnik!

Ustaliliśmy już, że wbrew pozorom sałatkę jarzynową naprawdę nietrudno zepsuć. Najłatwiej zrobić to jednak nie marchewką, lecz cebulą. To warzywo, zwłaszcza w surowej postaci, jest, że tak to nazwiemy, bardzo apodyktyczne i bez żadnych oporów "zawładnie" smakiem całej potrawy. Dodawania cebuli do sałatki jarzynowej odradza zresztą sama Magda Gessler, która zaleca raczej podanie jej osobno. Dzięki temu każdy będzie mógł dozować ten składnik według własnego gustu, a ponadto sałatka dłużej pozostanie dobra (bo cebula nie będzie w niej fermentować).

Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥