PrzepisSałatkiNie przesadź z tym składnikiem w jarzynowej. Wyjdzie za słodka i mdła

Nie przesadź z tym składnikiem w jarzynowej. Wyjdzie za słodka i mdła

Sałatka jarzynowa to prawdziwy must have każdego świątecznego stołu. A skoro tak, to warto zadbać o to, by za każdym razem wychodziła nam perfekcyjnie. Zapamiętaj prostą zasadę, a twoja przekąska już nigdy nie będzie mdła.

Porady dotyczące sałatki jarzynowej
Porady dotyczące sałatki jarzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Natkin

11.12.2024 07:32

Sałatka jarzynowa może się wydawać bajecznie prostą potrawą, której nie da się zepsuć. Szkopuł tkwi w tym, że wbrew pozorom taki obrót spraw jest bardzo częsty. O błąd jest niezwykle łatwo i nagle, zamiast smacznej, dobrze wyważonej smakowo sałatki, na talerzu ląduje nam mdła i zdecydowanie zbyt słodka mieszanka warzyw. Przyczyna tkwi w złych proporcjach, a przede wszystkim w jednym nadużywanym składniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proporcje w sałatce jarzynowej. Ważniejsze niż myślisz!

Mogłoby się wydawać, że sałatki jarzynowej nie dotyczą żadne rygorystycznie utrzymywane proporcje. Takie lekkomyślne podejście może sprawić, że nasza ulubiona potrawa świąteczna wcale nie wyjdzie taka dobra, jak byśmy chcieli. Najczęstszym błędem jest jej… przesłodzenie. Zdziwiony? Cóż, jak się zapewne domyślasz, wcale nie chodzi tu o nadmiar cukru. A przynajmniej nie w czystej postaci.

Za mdły, wyraźnie przesłodzony smak sałatki jarzynowej zwykle odpowiada marchewka. Tak, ten podstawowy składnik wigilijnego specjału potrafi sporo namieszać w naszej misce. Sałatka jarzynowa to przede wszystkim równowaga smaków i w duchu tej zasady powinniśmy postępować, dobierając optymalne proporcje. Reguła jest bajecznie prosta. Bierzemy szklankę i odmierzamy dokładnie taką samą ilość poszczególnych produktów: marchewki, ziemniaków, ogórków, groszku, jabłka i jajek. Najczęściej przyjmuje się wtedy także, że powinniśmy użyć również jednej szklanki majonezu. Takie proporcje sprawią, że sałatka wyjdzie idealnie smaczna, a przy okazji nie będzie pływała w sosie.

Nie tylko marchewka. Uważaj na ten składnik!

Ustaliliśmy już, że wbrew pozorom sałatkę jarzynową naprawdę nietrudno zepsuć. Najłatwiej zrobić to jednak nie marchewką, lecz cebulą. To warzywo, zwłaszcza w surowej postaci, jest, że tak to nazwiemy, bardzo apodyktyczne i bez żadnych oporów "zawładnie" smakiem całej potrawy. Dodawania cebuli do sałatki jarzynowej odradza zresztą sama Magda Gessler, która zaleca raczej podanie jej osobno. Dzięki temu każdy będzie mógł dozować ten składnik według własnego gustu, a ponadto sałatka dłużej pozostanie dobra (bo cebula nie będzie w niej fermentować).

Wybrane dla Ciebie