Nie wrzucaj do zlewu. Możesz gorzko tego pożałować

Świąteczne przygotowania w kuchni nie zawsze przebiegają w spokojnej i relaksującej atmosferze. Często jest pośpiech i nerwy, a wtedy łatwo o pomyłkę. Może to doprowadzić do zapchania zlewu. Przypominamy, czego absolutnie nie powinno się do niego wyrzucać.

Podczas przygotowań świątecznych zlew musi działać sprawnie
Podczas przygotowań świątecznych zlew musi działać sprawnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Bywa, że nawet codziennie do odpływu wylewamy różne substancje, takie jak resztki jedzenia, olej czy fusy z herbaty i kawy. Nie zdajejmy sobie sprawy, jak poważne mogą być tego skutki. Chociaż takie nawyki wielu z nas wydają się nieszkodliwe, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

To może się źle skończyć

Podczas mycia naczyń resztki posiłków często trafiają do rur, lecz nie zawsze całkowicie tam znikają. Niewłaściwie wyrzucane resztki mogą prowadzić do powstawania zatorów, które nie tylko utrudniają utrzymanie czystości, ale i mogą doprowadzić do trwałych uszkodzeń. Naprawy są kosztowne, a zablokowany zlew, zwłaszcza w tym okresie, to duże utrudnienie. Dlatego trzeba zrobić wszystko, by tego uniknąć.

Czego absolutnie nie można wrzucać do zlewu:

  1. Produkty zwiększające swą objętość pod wpływem wody. To przede wszystkim kasza czy ryż, który mogą puchnąć w rurach kanalizacyjnych, a gdy nagromadzi się ich zbyt wiele, zatkają odpływ.
  2. Makaron i mąka. Podobnie jak kasze i ryż, dzięki obecności glutenu, pęcznieją pod wpływem wody.
  3. Mięso. Kiedy zalega w rurach, nie tylko nieprzyjemnie pachnie, ale stanowi świetną pożywkę dla bakterii. Dotyczy to zarówno mięsa surowego, jak i tego po obróbce termicznej.
  4. Warzywa. Warzywa z dużą zawartością skrobi czy te włókniste zapychają odpływ bardzo szybko, zwłaszcza gdy do zlewu wpadają resztki smoothie lub soku z selera.
  5. Skorupki jajek. Nie tylko są ostre i mogą tworzyć trwałe uszkodzenia w postaci zarysowań, ale w połączeniu z tłuszczem czy mąką mogą zlepiać się i szybko zatykać odpływ.
  6. Olej. Często używamy go do świątecznych potraw, ale nigdy nie powinien trafiać do odpływu. Powoduje szybkie zatykanie rur i uszkodzenia.
  7. Fusy z kawy lub herbaty. W kontakcie z wodą szybko się zlepiają i doprowadzają do zapchania.
  8. Surowe ciasto. Ta lepiąca substancja z mąki oblepia ścianki rur, zmniejszając ich przepustowość i prowadząc do zatorów.
zlewzlew kuchennyzatkany zlew

Wybrane dla Ciebie