Nie z truskawek, nie z wiśni. Ewa Wachowicz przyrządza dżem z nietypowego produktu
Ewa Wachowicz po raz kolejny udowodniła, że jej kucharska kreatywność nie zna żadnych granic. Popularna kulinarna ekspertka postanowiła pokazać swoim fanom, że przygotowanie domowego dżemu nie musi wiązać się z kupnem truskawek. Uwaga — nie musi się nawet wiązać z kupnem... owoców.
31.05.2024 08:17
Słodkie przetwory cieszą się w Polsce dużą popularnością. Chociaż czasami decydujemy się sięgnąć po substytut, to chyba każdy zdaje sobie sprawę z tego, że mimo że sklepowe dżemy wyglądają niezwykle apetycznie, ich smak i jakość nie są nawet w połowie tak dobre, co w przypadku słoiczków wyciągniętych przez babcię ze spiżarni. A skoro o tym mowa — jak się okazuje, takie dżemy można przygotowywać nie tylko z truskawek, wiśni czy malin.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ewa Wachowicz pokazała na swoim blogu, jak przyrządzać dżem z... cukinii. Musimy przyznać, że chociaż to zdrowe warzywo (warto wspomnieć o tym, że cukinia zawiera dużo antyoksydantów, które hamują proces starzenia się organizmu i chronią nas przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi), rewelacyjnie smakuje na słodko, nigdy nie pomyśleliśmy o tym, żeby zrobić z niego dżem. Cóż, czasami wystarczy zdać się na niezawodną Ewę Wachowicz.
Zobacz także
Przygotowanie takich słoiczków jest banalnie proste i warto się za to wziąć już teraz. Umilenie sobie jesiennego wieczoru kanapką z dżemem z cukinii będzie na pewno przyjemnym doznaniem. Jesteś za? To do dzieła! Poniżej prezentujemy przepis pani Ewy. Powodzenia.
Dżem z cukinii według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 5 kg cukinii,
- 1 kg cukru,
- 4 galaretki cytrynowe,
- 2 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Cukinię obierz, wydrąż i zetrzyj na tarce. Przełóż do garnka i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu. Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- Po tym czasie dodaj do cukinii cukier, galaretki i to, co uzyskałeś z cytryn. Gotuj kolejne 30 minut.
- Jeszcze gorący dżem przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Przechowuj w lodówce (wtedy dżem będzie gęstszy) lub poza nią, gdzie będzie miał nieco rzadszą konsystencję. Smacznego!