Nie zaszkodzi. Możesz jeść, nawet jeśli jest przeterminowany
Data ważności zazwyczaj sugeruje nam, kiedy powinniśmy wyrzucić dany produkt. Okazuje się, że informacja ta nie dotyczy każdej rzeczy. Niektóre możemy zjadać nawet długo po terminie. Podpowiadamy, które to produkty.
03.02.2024 | aktual.: 03.02.2024 08:07
Z datą ważności może być różnie. Niektóre dania trzeba wyrzucić od razu, inne mają kilka dni, ale są też takie, które bez mrugnięcia okiem możemy zjadać długo po terminie. Takich produktów jest niewiele, ale warto je znać. Zjedzenie któregoś z nich "za późno" nie zaszkodzi naszemu zdrowiu - zwłaszcza jeśli nie będzie nami pleśni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Data ważności została przekroczona? Tych produktów nie musisz wyrzucać
Chleb
Nie chodzi o ten paczkowany, który zepsuje się po 2 dniach od otwarcia. Tutaj jest mowa o prawdziwym chlebie na zakwasie. Taki można zjeść, nawet jeśli data ważności sugeruje, że jest przeterminowany. Jedynym minusem jest fakt, że się zeschnie. Musisz tylko obserwować, czy nie pojawiła się na nim pleśń.
Kukurydza w puszce
Na niej znajdziesz informację "najlepiej spożyć przed...". Nie oznacza to jednak, że jak data ta minie, musisz wyrzucić puszkę do śmieci. Na spokojnie możesz ją otworzyć nawet za kilka miesięcy. Na pewno w tym czasie się nie popsuje. Są jednak dwa warunki: przechowujesz ją w suchym i chłodnym miejscu, a opakowanie nie jest zniszczone lub wybrzuszone.
Parmezan
Twardy i długo dojrzewający ser podpuszczkowy, który idealnie nadaje się do pizzy lub spaghetti. Parmezan możemy jeść nawet przez dwa tygodnie po terminie. Oczywiście jest to możliwe tylko w przypadku, gdy przechowujesz go w lodówce w szklanym opakowaniu i nie znajdziesz na nim żadnych śladów pleśni.
Miód
Data ważności dotyczy również miodu. Jeśli dysponujemy naturalnym produktem, a nie mieszanką ze sklepu, to możemy mieć pewność, że szybko się on nie zepsuje. Mało tego, będzie cały czas zachowywać swoje najlepsze walory żywieniowe. Musisz tylko przechowywać go w szczelnym słoiku w niskiej temperaturze (10-15 stopni Celsjusza) i suchym miejscu.
Te produkty również możesz zjeść po terminie
Na liście znajdują się jeszcze:
- makaron - nadaje się do jedzenia kilka miesięcy po upłynięciu daty ważności, jeśli jest przechowywany w szczelnym opakowaniu oraz w suchym i ciemnym miejscu,
- ryż - w tym przypadku jest podobnie, jak z makaronem; eksperci mówią, że ryż przetrwa nawet 20 lat,
- masło klarowane - jeśli przechowujesz je w lodówce, to data ważności nie powinna ci być straszna, tego produktu możesz używać nawet przez kilka miesięcy po terminie; za każdym razem wąchaj je przed użyciem, zjełczały zapach to oznaka, że trzeba masło wyrzucić,
- tuńczyk w puszce - kluczowe jest odpowiednie przechowywanie: w lodówce, najlepiej w oryginalnym i w żaden sposób niezniszczonym opakowaniu,
- płatki owsiane - możemy je zjeść nawet po 8 latach,
- czekolada - będzie dobra jeszcze przez 3 miesiące, a biały nalot to po prostu tłuszcz.