Tańszy niż łosoś, a mimo to pomijany. Z kremowym sosem smakuje wyśmienicie

Pstrąg to bardzo niedoceniana ryba. Mimo że właściwościami właściwie nie ustępuje łososiowy, bardzo rzadko ląduje na naszych talerzach. Joanna, autorka bloga Królestwo garów podzieliła się przepisem na tę rybę. Oto pstrąg z patelni z koprem włoskim.

ObrazekKrólestwo Garów
Katarzyna Gileta

Pstrąg łososiowy, zwany też tęczowym (wyróżnia go różowo-purpurowa wstęga na boku, ciągnącą się od głowy aż do ogona) nie jest tak popularny, jak łosoś. Szkoda, bo to bardzo zdrowa i wartościowa ryba. Na dodatek jest znacznie tańsza od łososia.

Polska jest jednym z największych producentów tej ryby. Do naszego kraju pstrąga sprowadzono pod koniec XIX wieku, najpierw trafił do stawów na terenach zaboru pruskiego, później Galicji. Dziś z rodzimych hodowli pozyskuje się rocznie około 20 tys. ton pstrąga łososiowego.

Pstrąg łososiowy świetnie smakuje z patelni. Blogerka podała go w towarzystwie kopru włoskiego. Kupując ten produkt, trzeba zwracać uwagę na stan bulwy. Najlepiej, jeśli jest biała, twarda i na górze ma małe listki. Miękka i żółtawa może świadczyć o kiepskim smaku i nieświeżości.

Na blogu Królestwo garów znajdziesz także przepis na przepyszną potrawkę z indyka.

Pstrąg z patelni z koprem włoskim - przepis

Składniki:

  • płaty z pstrąga łososiowego lub łososia ok. 500 g
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 nieduża bulwa kopru włoskiego,
  • natka kopru włoskiego,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 100 ml śmietany 30 proc.,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • skórka otarta z cytryny,
  • sól,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

Pstrąg z patelni z koprem włoskim to doskonała propozycja na piątkowy obiad. Bulwę kopru włoskiego pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Posiekaj 2 łyżki natki kopru włoskiego. Pokrój łodygę kopru włoskiego.

Płat ryby oczyść. Skórkę oczyść z łusek, wyciągnij ości. Opłucz i osusz. Pokrój na w miarę równe kawałki. Na patelni rozgrzej 50 g masła z 2 łyżkami oliwy. Połóż łodyżki kopru.

Ułóż rybę na patelni skórą do dołu. Oprósz rybę solą (gdy leży już na patelni). Smaż przez około 3-4 minuty, aż skórka się zrumieni. Odwróć rybę skórką do góry i smaż jeszcze przez około 1,5 minuty.

Zdejmij rybę z ognia i trzymaj w cieple. Łodyżki kopru wyrzuć. Na pozostałe na patelni masło wrzuć pokrojoną bulwę kopru włoskiego, przesmaż. Wlej wino, dodaj sok z cytryny i chwilę razem podduś. Następnie dodaj śmietanę i zagotuj. Dopraw do smaku solą i cukrem. Zagotuj. Na talerzu ułóż rybę, na niej ułóż sos. Pstrąg z patelni z koprem włoskim gotowy!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na chlebek ziołowy z fetą stworzony do dzielenia się:

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia