Tańszy niż łosoś, a mimo to pomijany. Z kremowym sosem smakuje wyśmienicie

Pstrąg to bardzo niedoceniana ryba. Mimo że właściwościami właściwie nie ustępuje łososiowy, bardzo rzadko ląduje na naszych talerzach. Joanna, autorka bloga Królestwo garów podzieliła się przepisem na tę rybę. Oto pstrąg z patelni z koprem włoskim.

ObrazekKrólestwo Garów
Katarzyna Gileta

Pstrąg łososiowy, zwany też tęczowym (wyróżnia go różowo-purpurowa wstęga na boku, ciągnącą się od głowy aż do ogona) nie jest tak popularny, jak łosoś. Szkoda, bo to bardzo zdrowa i wartościowa ryba. Na dodatek jest znacznie tańsza od łososia.

Polska jest jednym z największych producentów tej ryby. Do naszego kraju pstrąga sprowadzono pod koniec XIX wieku, najpierw trafił do stawów na terenach zaboru pruskiego, później Galicji. Dziś z rodzimych hodowli pozyskuje się rocznie około 20 tys. ton pstrąga łososiowego.

Pstrąg łososiowy świetnie smakuje z patelni. Blogerka podała go w towarzystwie kopru włoskiego. Kupując ten produkt, trzeba zwracać uwagę na stan bulwy. Najlepiej, jeśli jest biała, twarda i na górze ma małe listki. Miękka i żółtawa może świadczyć o kiepskim smaku i nieświeżości.

Na blogu Królestwo garów znajdziesz także przepis na przepyszną potrawkę z indyka.

Pstrąg z patelni z koprem włoskim - przepis

Składniki:

  • płaty z pstrąga łososiowego lub łososia ok. 500 g
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 nieduża bulwa kopru włoskiego,
  • natka kopru włoskiego,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 100 ml śmietany 30 proc.,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • skórka otarta z cytryny,
  • sól,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

Pstrąg z patelni z koprem włoskim to doskonała propozycja na piątkowy obiad. Bulwę kopru włoskiego pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Posiekaj 2 łyżki natki kopru włoskiego. Pokrój łodygę kopru włoskiego.

Płat ryby oczyść. Skórkę oczyść z łusek, wyciągnij ości. Opłucz i osusz. Pokrój na w miarę równe kawałki. Na patelni rozgrzej 50 g masła z 2 łyżkami oliwy. Połóż łodyżki kopru.

Ułóż rybę na patelni skórą do dołu. Oprósz rybę solą (gdy leży już na patelni). Smaż przez około 3-4 minuty, aż skórka się zrumieni. Odwróć rybę skórką do góry i smaż jeszcze przez około 1,5 minuty.

Zdejmij rybę z ognia i trzymaj w cieple. Łodyżki kopru wyrzuć. Na pozostałe na patelni masło wrzuć pokrojoną bulwę kopru włoskiego, przesmaż. Wlej wino, dodaj sok z cytryny i chwilę razem podduś. Następnie dodaj śmietanę i zagotuj. Dopraw do smaku solą i cukrem. Zagotuj. Na talerzu ułóż rybę, na niej ułóż sos. Pstrąg z patelni z koprem włoskim gotowy!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na chlebek ziołowy z fetą stworzony do dzielenia się:

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok