Niedoceniany trik z oliwą. Kobiety na ten zabieg wydają krocie, a wystarczy 1 łyżka tłuszczu

Oliwa z oliwek jest nieoceniona w kuchni śródziemnomorskiej - podkręca smak mięs i warzyw. Można używać jej zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. I właśnie taka lekko podgrzana zamienia się w świetny domowy preparat, który może zastąpić drogie zabiegi manicure.

Oliwa z oliwek przyda się nie tylko do gotowaniaOliwa z oliwek przyda się nie tylko do gotowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Pielęgnacja dłoni w kuchni to podstawa - szczególnie, gdy nie ma w niej zmywarki. Sucha skóra czy popękane opuszki i zniszczone paznokcie mogą wywołać dyskomfort. Na szczęście sprytny trik z wykorzystaniem dosłownie łyżki oliwy z oliwek zdziała cuda. Ważne jest, aby użyć jej w odpowiedni sposób.

Oliwa z oliwek - naturalny olejek do skórek i paznokci

Zabieg regeneracyjny dłoni wraz z manicure to koszt rzędu 150 zł. Dużo taniej i bez ruszania się z domu, można zadbać o urodę w kuchni. Pod warunkiem, że mamy w szafce dobrej jakości oliwę z oliwek. Lekko podgrzana, tak aby nie przekroczyła 40 stopni, nałożona na ręcznik papierowy lub wacik, zamienia się w elegancki, nawilżający i wzmacniający delikatną skórę dłoni olejek. Ważne, aby czynność tę wykonywać regularnie, a na początku kuracji kilka dni pod rząd. Wcierając oliwę w palce i dłonie łatwo zrobić naturalny zabieg kosmetyczny. Wszystko dzięki zawartej w oliwie witaminie F, która chroni przed utratą wilgoci i wzmacnia barierę lipidową. Z kolei witamina E chroni przed promieniami UV.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania

Oliwa z oliwek dla urody

Pielęgnacja dłoni to nie wszystko! Oliwa z oliwek świetnie działa też na włosy. Szczególnie dobrze jest używać tego tłuszczu do przesuszonych, łamliwych końcówek. Kosmyki potraktowane oliwą, będą lśniące, a z czasem też bardziej odżywione. Ważne, aby nie przesadzić z ilością. Wypłukiwanie nadmiaru oliwy z oliwek z włosów nie należy do najłatwiejszych zadań. Zaleca się też równolegle stosować standardowe zabiegi pielęgnacyjne skóry głowy i włosów. W przypadku obu sposobów nieoczywistego wykorzystania oliwy z oliwek, warto zwrócić uwagę na 5 cech przed zakupem tego produktu.

Wybrane dla Ciebie
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne