PoradyNigdy nie łącz z ziemniakami. Prosta droga do niestrawności i wzdętego brzucha

Nigdy nie łącz z ziemniakami. Prosta droga do niestrawności i wzdętego brzucha

Ziemniaki to nasz ulubiony dodatek do obiadu.
Ziemniaki to nasz ulubiony dodatek do obiadu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.06.2024 15:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Obiad bez ziemniaków? Dla niektórych to nie do pomyślenia. Te warzywa są bardzo popularnym dodatkiem, najczęściej do mięsa, smażonego lub w sosie. czy to na pewno dobre połączenie? I nie chodzi tylko o kalorie, bo tych wiadomo, w takich daniach nie brakuje.

To, że tak chętnie jemy ziemniaki nikogo nie dziwi. To jedne z najbardziej popularnych warzyw na całym świecie. Są stosunkowo tanie, sycące, nadają się do wielu potraw. Jednak nie wszystkie połączenia kulinarne z ziemniakami w roli głównej nam służą.

Ziemniaki - Polacy je kochają

Na świecie znanych jest prawie 4 tysiące odmian popularnego ziemniaka. Jego miąższ przybiera różne kolory, na przykład: biały, żółty, różowy, fioletowy czy nawet czerwony. W Polsce te popularne warzywa kryją się też pod nazwami pyry, kartofle czy bulwy. Najczęściej jemy je po ugotowaniu. Są wtedy niskokaloryczne i mają wiele korzyści zdrowotnych. Zawierają dużo witaminy C, fosfor, cynk, magnez, jod, miedź, mangan, witaminę A, witaminy z grupy B, foliany i beta-karoten. Są także bogate w błonnik, który poprawia trawienie i perystaltykę jelit, zapewnia szybkie uczucie sytości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy ziemniaki są kaloryczne?

Wiele lat temu ziemniaki zyskały łatkę wysokokalorycznych. Tymczasem 100 g gotowanych ziemniaków zawiera tylko 73 kcal, 0,01 g tłuszczu i wodę. W porównaniu 100 gramów frytek zawiera aż 280 kcal. Zatem, gotowane ziemniaki są nie tylko zdrowe i odżywcze, ale także niskokaloryczne, co czyni je idealnym wyborem dla osób na diecie. Warto tylko pamiętać, by nie obierać ziemniaków dużo wcześniej przed gotowaniem i nie trzymać ich w wodzie, tylko najlepiej od razu gotować we wrzątku. Najbardziej wartościowe są ziemniaki gotowane w mundurkach, na drugim miejscu – te przygotowane na parze, a na trzecim – zalane gorącą wodą i gotowane bezpośrednio po obraniu.

Może bez sosu

Mimo wielu zalet, ziemniaki w niektórych połączeniach kompletnie nam nie służą. Ze względu na wysoką zawartość skrobi, ziemniaki mogą dawać niekorzystną reakcję połączone z białkiem zwierzęcym. Może to prowadzić do przyspieszonego procesu fermentacji w żołądku. Co to oznacza? Dyskomfort, czyli wzdęcia, uczucie ciężkości i problemy trawienne. Ziemniaki nie powinny więc być więc podawane z tłustymi mięsami i sosami. A przecież w takim zestawieniu tak je lubimy.

Ziemniaków też lepiej nie serwować z tłustymi dodatkami, takimi jak skwarki i masło. Staną się wtedy kaloryczne i trudne do strawienia. Po takim posiłku można się spodziewać bólów brzucha, zgagi i wzrostu poziomu cukru we krwi.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także