PoradyNigdy nie łącz z ziemniakami. Prosta droga do niestrawności i wzdętego brzucha

Nigdy nie łącz z ziemniakami. Prosta droga do niestrawności i wzdętego brzucha

Obiad bez ziemniaków? Dla niektórych to nie do pomyślenia. Te warzywa są bardzo popularnym dodatkiem, najczęściej do mięsa, smażonego lub w sosie. czy to na pewno dobre połączenie? I nie chodzi tylko o kalorie, bo tych wiadomo, w takich daniach nie brakuje.

Ziemniaki to nasz ulubiony dodatek do obiadu.
Ziemniaki to nasz ulubiony dodatek do obiadu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.06.2024 15:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To, że tak chętnie jemy ziemniaki nikogo nie dziwi. To jedne z najbardziej popularnych warzyw na całym świecie. Są stosunkowo tanie, sycące, nadają się do wielu potraw. Jednak nie wszystkie połączenia kulinarne z ziemniakami w roli głównej nam służą.

Ziemniaki - Polacy je kochają

Na świecie znanych jest prawie 4 tysiące odmian popularnego ziemniaka. Jego miąższ przybiera różne kolory, na przykład: biały, żółty, różowy, fioletowy czy nawet czerwony. W Polsce te popularne warzywa kryją się też pod nazwami pyry, kartofle czy bulwy. Najczęściej jemy je po ugotowaniu. Są wtedy niskokaloryczne i mają wiele korzyści zdrowotnych. Zawierają dużo witaminy C, fosfor, cynk, magnez, jod, miedź, mangan, witaminę A, witaminy z grupy B, foliany i beta-karoten. Są także bogate w błonnik, który poprawia trawienie i perystaltykę jelit, zapewnia szybkie uczucie sytości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy ziemniaki są kaloryczne?

Wiele lat temu ziemniaki zyskały łatkę wysokokalorycznych. Tymczasem 100 g gotowanych ziemniaków zawiera tylko 73 kcal, 0,01 g tłuszczu i wodę. W porównaniu 100 gramów frytek zawiera aż 280 kcal. Zatem, gotowane ziemniaki są nie tylko zdrowe i odżywcze, ale także niskokaloryczne, co czyni je idealnym wyborem dla osób na diecie. Warto tylko pamiętać, by nie obierać ziemniaków dużo wcześniej przed gotowaniem i nie trzymać ich w wodzie, tylko najlepiej od razu gotować we wrzątku. Najbardziej wartościowe są ziemniaki gotowane w mundurkach, na drugim miejscu – te przygotowane na parze, a na trzecim – zalane gorącą wodą i gotowane bezpośrednio po obraniu.

Może bez sosu

Mimo wielu zalet, ziemniaki w niektórych połączeniach kompletnie nam nie służą. Ze względu na wysoką zawartość skrobi, ziemniaki mogą dawać niekorzystną reakcję połączone z białkiem zwierzęcym. Może to prowadzić do przyspieszonego procesu fermentacji w żołądku. Co to oznacza? Dyskomfort, czyli wzdęcia, uczucie ciężkości i problemy trawienne. Ziemniaki nie powinny więc być więc podawane z tłustymi mięsami i sosami. A przecież w takim zestawieniu tak je lubimy.

Ziemniaków też lepiej nie serwować z tłustymi dodatkami, takimi jak skwarki i masło. Staną się wtedy kaloryczne i trudne do strawienia. Po takim posiłku można się spodziewać bólów brzucha, zgagi i wzrostu poziomu cukru we krwi.