Prosty błąd sprawia, że makaron z sosem smakuje bardzo źle. Polacy popełniają go nagminnie

Zdarza ci się gotować makaron i podawać go z sosem? Jeśli tak — a wierzymy, że tak właśnie jest — to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dzięki niemu przestaniesz popełniać podstawowy błąd, który Polakom zdarza się często, a którego nie wybaczyłby im żaden szanujący się Włoch.

Jeden prosty błąd podczas gotowania makaronu sprawi, że danie nie będzie zbyt smaczneJeden prosty błąd podczas gotowania makaronu sprawi, że danie nie będzie zbyt smaczne
Źródło zdjęć: © Canva | zepp1969

Polacy pokochali kuchnię włoską całym (no dobrze: prawie całym, bo jest przecież jeszcze nasza kuchnia narodowa) sercem. W centrach miast restauracje serwujące pizzę i pasty nieustannie się mnożą, a polskie gospodynie i gospodarze, kucharze-profesjonaliści i kucharze-amatorzy próbują własnych sił w prostych przepisach na różne "pasta italiana". Próbować i nie poddawać się — to najważniejsze. A jednak czasami można dopomóc szczęściu i na przykład przeczytać ten artykuł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Różyczki pistacjowe. Przepis na deser, który od razu wzbudza zachwyt

Okazuje się bowiem, że Polacy bardzo często popełniają podstawowy błąd, który w sztuce włoskiego gotowania jest wręcz niewybaczalny. Tym razem nie chodzi wcale o niepoprawne wymawianie nazw włoskich makaronów, o czym już pisaliśmy. To coś jeszcze poważniejszego, gdyż chodzi tu o smak gotowanej i łączonej z różnymi sosami

"pasty".

Niepoprawne gotowanie makaronu

Polacy wyjątkowo mocno wzięli sobie do serca kwestię zlepiania się makaronu po jego ugotowaniu. Niechęć do tego zjawiska sprawiła, że zaczęliśmy kombinować jak koń pod górę. Często zupełnie niepotrzebnie. Już podczas gotowania popełniamy pierwszy błąd, dodając do wody oliwę. Ta szkodliwa praktyka jest przez Włochów zupełnie nierozumiana.

Jeszcze gorsze jest przelewanie makaronu zimną wodą po ugotowaniu. W ten sposób spłukujemy z klusek całą skrobię, czego następstwem jest to, że gdy mieszamy makaron z sosem, te składniki nie łączą się ze sobą. Nic dziwnego — właśnie nadaliśmy kluskom "tarczę ochronną" przed sosem. Tylko że nie bardzo o to chodziło, prawda?

Opłukany makaron nie połączy się dobrze z sosem
Opłukany makaron nie połączy się dobrze z sosem © Canva | Piotr Krzeslak

Jak w takim razie gotować makaron?

Pewnie zastanawiasz się, co w takim razie należy zrobić, żeby nie pozbawić makaronu skrobi, a jednocześnie, żeby kluski nie sklejały się ze sobą po ugotowaniu. Nasza porada? Użyj dużego garnka, do którego będziesz mógł wlać mnóstwo wody. Makaron potrzebuje przestrzeni, żeby się prawidłowo ugotować. Pamiętaj również o dokładnym jego wymieszaniu po wstawieniu do wrzątku. Na koniec po prostu połącz kluski z sosem i gotowe. Powodzenia!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat