Prosty błąd sprawia, że makaron z sosem smakuje bardzo źle. Polacy popełniają go nagminnie

Zdarza ci się gotować makaron i podawać go z sosem? Jeśli tak — a wierzymy, że tak właśnie jest — to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dzięki niemu przestaniesz popełniać podstawowy błąd, który Polakom zdarza się często, a którego nie wybaczyłby im żaden szanujący się Włoch.

Prosty błąd sprawia, że makaron z sosem smakuje bardzo źle. Polacy popełniają go nagminnieJeden prosty błąd podczas gotowania makaronu sprawi, że danie nie będzie zbyt smaczne
Źródło zdjęć: © Canva | zepp1969
SKOMENTUJ

Polacy pokochali kuchnię włoską całym (no dobrze: prawie całym, bo jest przecież jeszcze nasza kuchnia narodowa) sercem. W centrach miast restauracje serwujące pizzę i pasty nieustannie się mnożą, a polskie gospodynie i gospodarze, kucharze-profesjonaliści i kucharze-amatorzy próbują własnych sił w prostych przepisach na różne "pasta italiana". Próbować i nie poddawać się — to najważniejsze. A jednak czasami można dopomóc szczęściu i na przykład przeczytać ten artykuł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Okazuje się bowiem, że Polacy bardzo często popełniają podstawowy błąd, który w sztuce włoskiego gotowania jest wręcz niewybaczalny. Tym razem nie chodzi wcale o niepoprawne wymawianie nazw włoskich makaronów, o czym już pisaliśmy. To coś jeszcze poważniejszego, gdyż chodzi tu o smak gotowanej i łączonej z różnymi sosami

"pasty".

Niepoprawne gotowanie makaronu

Polacy wyjątkowo mocno wzięli sobie do serca kwestię zlepiania się makaronu po jego ugotowaniu. Niechęć do tego zjawiska sprawiła, że zaczęliśmy kombinować jak koń pod górę. Często zupełnie niepotrzebnie. Już podczas gotowania popełniamy pierwszy błąd, dodając do wody oliwę. Ta szkodliwa praktyka jest przez Włochów zupełnie nierozumiana.

Jeszcze gorsze jest przelewanie makaronu zimną wodą po ugotowaniu. W ten sposób spłukujemy z klusek całą skrobię, czego następstwem jest to, że gdy mieszamy makaron z sosem, te składniki nie łączą się ze sobą. Nic dziwnego — właśnie nadaliśmy kluskom "tarczę ochronną" przed sosem. Tylko że nie bardzo o to chodziło, prawda?

Opłukany makaron nie połączy się dobrze z sosem
Opłukany makaron nie połączy się dobrze z sosem © Canva | Piotr Krzeslak

Jak w takim razie gotować makaron?

Pewnie zastanawiasz się, co w takim razie należy zrobić, żeby nie pozbawić makaronu skrobi, a jednocześnie, żeby kluski nie sklejały się ze sobą po ugotowaniu. Nasza porada? Użyj dużego garnka, do którego będziesz mógł wlać mnóstwo wody. Makaron potrzebuje przestrzeni, żeby się prawidłowo ugotować. Pamiętaj również o dokładnym jego wymieszaniu po wstawieniu do wrzątku. Na koniec po prostu połącz kluski z sosem i gotowe. Powodzenia!

Wybrane dla Ciebie

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie