Numer jeden wśród miodów. Właściwościami bije na głowę lipowy czy rzepakowy

Sklepowe półki uginają się od słoików miodów, jednak nie każdy wie, że wśród nich jest jeden, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi.

MiódMiód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Miód wrzosowy to jeden z najrzadziej spotykanych, ale też najbardziej cenionych miodów dostępnych na polskim rynku. Ze względu na swoją głęboką czerwonobrązową barwę, gęstą konsystencję i nieoczywisty smak z lekką nutą goryczki, trudno go pomylić z jakimkolwiek innym. Choć niełatwo go zdobyć, warto wiedzieć, że to właśnie on zdaniem specjalistów ma najwięcej do zaoferowania pod względem zdrowotnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Co sprawia, że jest najzdrowszy?

Miód wrzosowy bije na głowę inne miody – w tym popularny lipowy czy rzepakowy – przede wszystkim pod względem ilości przeciwutleniaczy, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Jak wskazuje dr Bartek Kulczyński, dietetyk i wykładowca Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, to właśnie miód wrzosowy zawiera najwyższą zawartość polifenoli spośród wszystkich przebadanych miodów – w 100 g znajduje się aż 189,5 mg tych cennych związków.

Naturalne wsparcie dla odporności

To właśnie dzięki tak wysokiej zawartości polifenoli przypisuje mu się silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i wspomagające odporność. Dodatkowo zawiera więcej białka niż inne miody oraz stosunkowo niewielką ilość sacharozy. Bogaty jest również w witaminy A i B, enzymy oraz cenne minerały, takie jak potas, magnez i wapń. Dzięki temu wspomaga układ pokarmowy, poprawia trawienie i działa łagodząco przy infekcjach.

Dlaczego tak trudno go kupić?

Wrzosowy miód jest uznawany za jeden z najbardziej wymagających w pozyskaniu. Jego zbiór przypada dopiero na okres od lipca do października. Pszczoły, zamiast przygotowywać się do zimy, pracują na pełnych obrotach, co często skutkuje koniecznością łączenia rodzin pszczelich, by mogły przetrwać zimowanie.

Dodatkowo miód wrzosowy ma galaretowatą konsystencję i trudno go wyciągnąć z ramek – to kolejny powód, dla którego jego cena jest wyższa, a dostępność ograniczona. Nie znajdziesz go w każdym sklepie, zamiast tego szukaj go w sprawdzonych pasiekach lub specjalistycznych sklepach z żywnością naturalną.

Jak go wykorzystać w kuchni i nie tylko?

Jego wyjątkowy smak świetnie komponuje się z herbatą, jogurtem, twarożkiem czy owsianką. Sprawdza się także jako naturalny słodzik do domowych deserów, a dzięki swojej gęstości, dobrze rozprowadza się na pieczywie, a jego lekko gorzkawy posmak dodaje głębi nawet najprostszym daniom. Warto też pamiętać, że miód wrzosowy ma zastosowanie w naturalnej pielęgnacji – dzięki swoim właściwościom nawilżającym i regenerującym chętnie wykorzystywany jest w domowych maseczkach i peelingach.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese