Obiad ze słoika. Kurczak, ryż, warzywa i śmietanka, ten przepis jest genialny!

Obiad ze słoika to sprawdzony patent na szybki posiłek. Ryż, delikatny kurczak i warzywa w śmietankowym sosie ze słoika idealny na obiad. Proste, szybkie i przepyszne danie dla całej rodziny.

Obiad ze słoika- PysznościObiad ze słoika- Pyszności
Ewa

Oryginalne i praktyczne danie prosto ze słoika? Ten patent sprawi, że mięso będzie smakowało nieziemsko. Dzięki pieczeniu w piekarniku mnóstwo smaku i aromatu nabierze również sam ryż. Obiad, wraz z pysznym sosem śmietankowym, wręcz robi się sam. Kiedy pierwszy raz postawiłam na stole słoiki z tym daniem, moi bliscy przecierali oczy ze zdumienia. Teraz sami dopytują, kiedy będzie słoikowy obiad. Prostota składników, wspaniałe połączenie przypraw i łatwość w przygotowaniu to sekret tego przepisu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Obiad ze słoika

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 6 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżka suszonych ziół,
  • 200 g ryżu,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • cebula,
  • czerwona papryka,
  • 500 ml bulionu,
  • 200 ml śmietanki 18 proc.

Sposób przygotowania:

1. Pałki z kurczaka przekładam do miski i polewam olejem roślinnym. Dodaję do nich przyprawy: słodką paprykę, zioła, czosnek, curry oraz oczywiście sól i pieprz. Dokładnie mieszam, aby równomiernie pokryły powierzchnię mięsa. Możesz postawić również na inną mieszankę przypraw, jaką lubisz najbardziej. Kurczaka możesz przygotować nawet dzień wcześniej i schować do lodówki.

Obiad ze słoika- Pyszności
Obiad ze słoika- Pyszności

2. Paprykę i cebulę kroję w plasterki.

3. Na dno słoika wsypuję surowy ryż. Dodaję plastry cebuli oraz papryki i wkładam przyprawione kawałki kurczaka.

Obiad ze słoika- Pyszności
Obiad ze słoika- Pyszności

4. Słoiki zalewam bulionem i uzupełniam śmietanką. Owijam na górze folią aluminiową i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez ok. 40 minut.

Obrazek
Obiad ze słoika- Pyszności

5. Upieczony obiad przekładam na talerz i posypuję posiekaną natką pietruszki. Możesz dodatkowo podać do niego sałatkę ze świeżych warzyw, np. sałaty, ogórka, pomidora i rzodkiewki z prostym dressingiem.Smacznego!

Obrazek
Obiad ze słoika- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej