Ogórki małosolne nie dla każdego. Zauważyłeś objawy? Lepiej unikaj

Ogórki małosolne to jedna z ulubionych wiosennych przekąsek. Pyszne są także na kanapkach, sałatkach i wiadomo... do dań z grilla. Już nie raz pisaliśmy, jak je szybko przygotować w domu. Warto jednak wiedzieć, że czasami lepiej zrezygnować z jedzenia ogórków małosolnych.

MałosolneOgórki małosolne czasami trzeba wykluczyć z diety.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Galina Tolochko
Dorota Gepert

Ogórki małosolne różnią się od kiszonych przede wszystkim krótszą fermentacją. Są gotowe już 2-3 dni po przygotowaniu. Powinny być twarde, chrupiące i aromatyczne. Wiadomo, że smaczne. Ale czy ogórki małosolne są zdrowe? I tu ulubiona odpowiedź dietetyków - to zależy.

Ogórki małosolne: na tak

Ogórki małosolne nie potrzebują długiego kiszenia, ale w tym czasie nabierają właściwości odżywczych. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości, pobudza pracę jelita. Z tego względu ogórki małosolne są dobrą przekąską dla osób, które chcą obniżyć poziom złego cholesterolu.

Tą zieloną przekąskę można też zaliczyć do naturalnych prebiotyków. Wpływają korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Dzięki dobroczynnym szczepom bakterii mają dobry wpływ na odporność, metabolizm, a nawet zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów (m.in. raka jelita grubego). Naturalne prebiotyki pomagają też spowolnić starzenie się skóry. I co także ważne ogórki małosolne można zaliczyć do produktów niskokalorycznych i bogatych w witaminy. Witaminy C zawierają nawet więcej niż te świeże!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Ogórki małosolne: na nie

Kto powinien unikać takiej zdrowej przekąski? Przy niektórych dolegliwościach są niewskazane. Ogórki zawierają dużą ilość soli w postaci sodu, dlatego lepiej nie objadać się nimi przy nadciśnieniu. Sód może też wzmagać wydzielanie przez organizm wapnia. Kiedy odkłada się on w nerkach, zaostrza objawy kamicy szczawianowo-wapniowej. Kolejnym powodem jest refluks żołądkowo-przełykowy. Ogórki mogą nasilać produkcję kwasów żołądkowych. Zdarza się, że ten kwas podrażnia też błonę śluzową żołądka. Dlatego trzeba unikać ogórków przy wrzodach. Nie są one też wskazane dla alergików, bo w procesie fermentacji powstaje histamina.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej