Serowe bułeczki z tego przepisu wychodzą delikatne jak chmurka. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Czy wiesz, że w mgnieniu oka, dosłownie z kilku składników można przygotować niesamowite bułeczki w delikatnym wydaniu? A kiedy połączysz je z owocowymi dodatkami, to już w ogóle znajdziesz się w siódmym niebie. Takie są dobre!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Choć bułki w pierwszej chwili kojarzą się nam z wydaniem śniadaniowym w połączeniu z kolorowymi warzywami, szynką i żółtym serem, ich zastosowanie w kuchni może być dużo szersze

Tego typu wypieki mogą świetnie sprawdzić się w roli ciekawegosmacznego deseru z owocową nutką. Nie wierzysz? Przygotuj serowe bułeczki i upiecz je w rozgrzanym piekarniku. Uwierz mi na słowo, obok takich pyszności nikt z twoich bliskich nie przejdzie obojętnie. Wręcz przeciwnie, od razu poproszą cię o dokładkę i dokładną recepturę, jak przygotować takie cudeńka. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowe bułeczki z tego przepisu wychodzą delikatne jak chmurka. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Bułeczek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Na pewno na długo zapadną w twojej pamięci

Składniki:

Bułeczki:

  • 350 g twarogu półtłustego,
  • 1 żółtko,
  • 30 g kaszy manny,
  • 20 g skrobi kukurydzianej,
  • 30 g cukru wanilinowego.

Dodatki:

  • skrobia kukurydziana do obtoczenia bułeczek,
  • 100 g skyru z jagodami,
  • maliny do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy na przyszłe babeczki. W tym celu łącze ze sobą: twaróg, cukier wanilinowy, skrobię kukurydzianąkaszę manną

Bazą bułeczek jest twaróg
Bazą bułeczek jest twaróg © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do miski nie zapominam dodać też żółtka, po czym łączę składniki w jednolitą i gładką mieszankę. Do tego zadania używam początkowo samego widelca. I muszę przyznać, że spisał się w tej roli wręcz idealnie.  

Składniki na tym etapie łączę przy pomocy widelca
Składniki na tym etapie łączę przy pomocy widelca © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Z powstałej mieszanki formuję małe kuleczki przy pomocy rąk, które obtaczam dodatkowo w skrobi kukurydzianej. To jednak nie koniec pracy nad przepisem. Dzięki zwykłej szklance, którą nakładam na każdą kulkę i formuję idealny kształt.

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero w takim wydaniu przekładam bułeczki do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Przekąski wstawiam następnie do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po wizycie w piekarniku upieczone bułeczki serwuję z dodatkiem skyru z jagodami oraz świeżymi malinami. Oczywiście możesz postawić w tym przypadku również na inne dodatki. Wybierz opcję, która najbardziej trafia w twoje gusta smakowe. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥