Serowe bułeczki z tego przepisu wychodzą delikatne jak chmurka. Prawdziwa uczta dla podniebienia
Czy wiesz, że w mgnieniu oka, dosłownie z kilku składników można przygotować niesamowite bułeczki w delikatnym wydaniu? A kiedy połączysz je z owocowymi dodatkami, to już w ogóle znajdziesz się w siódmym niebie. Takie są dobre!
20.04.2024 07:47
Choć bułki w pierwszej chwili kojarzą się nam z wydaniem śniadaniowym w połączeniu z kolorowymi warzywami, szynką i żółtym serem, ich zastosowanie w kuchni może być dużo szersze.
Tego typu wypieki mogą świetnie sprawdzić się w roli ciekawego i smacznego deseru z owocową nutką. Nie wierzysz? Przygotuj serowe bułeczki i upiecz je w rozgrzanym piekarniku. Uwierz mi na słowo, obok takich pyszności nikt z twoich bliskich nie przejdzie obojętnie. Wręcz przeciwnie, od razu poproszą cię o dokładkę i dokładną recepturę, jak przygotować takie cudeńka.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Bułeczek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Na pewno na długo zapadną w twojej pamięci
Składniki:
Bułeczki:
- 350 g twarogu półtłustego,
- 1 żółtko,
- 30 g kaszy manny,
- 20 g skrobi kukurydzianej,
- 30 g cukru wanilinowego.
Dodatki:
- skrobia kukurydziana do obtoczenia bułeczek,
- 100 g skyru z jagodami,
- maliny do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy na przyszłe babeczki. W tym celu łącze ze sobą: twaróg, cukier wanilinowy, skrobię kukurydzianą i kaszę manną.
Krok 2. Do miski nie zapominam dodać też żółtka, po czym łączę składniki w jednolitą i gładką mieszankę. Do tego zadania używam początkowo samego widelca. I muszę przyznać, że spisał się w tej roli wręcz idealnie.
Krok 3. Z powstałej mieszanki formuję małe kuleczki przy pomocy rąk, które obtaczam dodatkowo w skrobi kukurydzianej. To jednak nie koniec pracy nad przepisem. Dzięki zwykłej szklance, którą nakładam na każdą kulkę i formuję idealny kształt.
Krok 4. Dopiero w takim wydaniu przekładam bułeczki do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Przekąski wstawiam następnie do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 5. Po wizycie w piekarniku upieczone bułeczki serwuję z dodatkiem skyru z jagodami oraz świeżymi malinami. Oczywiście możesz postawić w tym przypadku również na inne dodatki. Wybierz opcję, która najbardziej trafia w twoje gusta smakowe. I to wszystko, smacznego!