Owocowa pianka w kolorowym wydaniu to idealny przepis na każdą okazję

Lubisz słodkości? Jeśli tak trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka przygotować fenomenalny deser w dwóch kolorach.

Pianka w dwóch kolorach to jest to!Pianka w dwóch kolorach to jest to!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli myślisz, że przygotowanie domowego deseru to nie lada wyzwanie, od razu wyprowadzam cię z błędu. Istnieje cała masa przepisów, które pozwolą ci odkryć genialne inspiracje w słodkim wydaniu. Nie są ani skomplikowane, ani czasochłonne. To prawdziwe perełki, które warto mieć zawsze pod ręką.  

Nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment podzielę się z tobą sprawdzoną recepturą na przepyszny deser na zimno. Nie dość, że zrobisz go w błyskawicznym tempiezaledwie z kilku składników, to efekt końcowy naprawdę świetnie się prezentuje. Coś niesamowitego!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa pianka w chrupiących herbatnikach. Wygląda zjawiskowo

Kolorowo, smacznie, ciekawie i szybko. Tak w kilku słowach można opisać dzisiejszy deser

Składniki:

  • 1 galaretka malinowa + 400 ml gorącej wody,
  • 1 galaretka agrestowa + 400 ml gorącej wody,
  • 100 g herbatników,
  • 200 g skyru waniliowego (podzielonego na pół),
  • maliny do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania galaretek. W tym celu przesypuję galaretki do osobnych misek. Do każdego naczynia dodaję po 400 ml wrzątku, po czym dokładnie mieszam zawartość przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Najpierw przygotowuję owocowe galaretki
Najpierw przygotowuję owocowe galaretki © Licencjodawca | Pyszności

Mieszanki odstawiam na bok i przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu.

Krok 2. Formę, w której przygotuję deser, zabezpieczam przy pomocy folii aluminiowej. Na spodzie układam herbatniki, tworząc pierwszą warstwę deseru.

I pierwsza warstwa gotowa
I pierwsza warstwa gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie wracam do pracy nad malinową galaretką. Zaczynam ją ubijać przy pomocy miksera. W rezultacie powinna zamienić się w sztywną piankę. Do ubitej galaretki zaczynam dodawać skyr waniliowy.

Ubitą galaretkę łączę z waniliowym skyrem
Ubitą galaretkę łączę z waniliowym skyrem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Składniki mieszam przy pomocy kuchennej rózgi. Powstały miks rozprowadzam bezpośrednio na herbatnikach.

Kolejna część za nami
Kolejna część za nami © Licencjodawca | Pyszności

Mieszankę wyrównuję za pomocą łyżki, po czym na wierzchu układam kolejną warstwę z herbatników. 

Krok 5. Cały cykl powtarzam również w przypadku zielonej galaretki. Kiedy mieszanka jest już gotowa, przenoszę ją do formy, tworząc kolejną warstwę. Na wierzchu układam ostatnią warstwę z herbatników. 

Deser w takim wydaniu chłodzę w lodówce
Deser w takim wydaniu chłodzę w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Przygotowany w ten sposób deser chłodzę następnie w lodówce przez 2 godziny

Krok 6. Gotowy deser dzielę na mniejsze kawałki, po czym serwuję go z dodatkiem świeżych owoców. Świetnie w tej roli spiszą się świeże maliny, borówki, truskawki lub kawałki kiwi. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej recepturze. Mam nadzieję, że wykorzystasz ją w kuchni jak najszybciej. Twoi bliscy będą zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"