Owocowa pianka w kolorowym wydaniu to idealny przepis na każdą okazję
Lubisz słodkości? Jeśli tak trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka przygotować fenomenalny deser w dwóch kolorach.
01.12.2023 | aktual.: 16.03.2024 15:04
Jeśli myślisz, że przygotowanie domowego deseru to nie lada wyzwanie, od razu wyprowadzam cię z błędu. Istnieje cała masa przepisów, które pozwolą ci odkryć genialne inspiracje w słodkim wydaniu. Nie są ani skomplikowane, ani czasochłonne. To prawdziwe perełki, które warto mieć zawsze pod ręką.
Nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment podzielę się z tobą sprawdzoną recepturą na przepyszny deser na zimno. Nie dość, że zrobisz go w błyskawicznym tempie i zaledwie z kilku składników, to efekt końcowy naprawdę świetnie się prezentuje. Coś niesamowitego!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Kolorowo, smacznie, ciekawie i szybko. Tak w kilku słowach można opisać dzisiejszy deser
Składniki:
- 1 galaretka malinowa + 400 ml gorącej wody,
- 1 galaretka agrestowa + 400 ml gorącej wody,
- 100 g herbatników,
- 200 g skyru waniliowego (podzielonego na pół),
- maliny do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania galaretek. W tym celu przesypuję galaretki do osobnych misek. Do każdego naczynia dodaję po 400 ml wrzątku, po czym dokładnie mieszam zawartość przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Mieszanki odstawiam na bok i przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu.
Krok 2. Formę, w której przygotuję deser, zabezpieczam przy pomocy folii aluminiowej. Na spodzie układam herbatniki, tworząc pierwszą warstwę deseru.
Krok 3. Następnie wracam do pracy nad malinową galaretką. Zaczynam ją ubijać przy pomocy miksera. W rezultacie powinna zamienić się w sztywną piankę. Do ubitej galaretki zaczynam dodawać skyr waniliowy.
Krok 4. Składniki mieszam przy pomocy kuchennej rózgi. Powstały miks rozprowadzam bezpośrednio na herbatnikach.
Mieszankę wyrównuję za pomocą łyżki, po czym na wierzchu układam kolejną warstwę z herbatników.
Krok 5. Cały cykl powtarzam również w przypadku zielonej galaretki. Kiedy mieszanka jest już gotowa, przenoszę ją do formy, tworząc kolejną warstwę. Na wierzchu układam ostatnią warstwę z herbatników.
Przygotowany w ten sposób deser chłodzę następnie w lodówce przez 2 godziny.
Krok 6. Gotowy deser dzielę na mniejsze kawałki, po czym serwuję go z dodatkiem świeżych owoców. Świetnie w tej roli spiszą się świeże maliny, borówki, truskawki lub kawałki kiwi. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej recepturze. Mam nadzieję, że wykorzystasz ją w kuchni jak najszybciej. Twoi bliscy będą zachwyceni!