Niezwykle wyglądająca truskawkowa Panna Cotta - takim deserem na pewno zaskoczysz swoją rodzinę!

Panna Cotta to rodzaj deseru, który pochodzi z Włoch północnych. Jego klasyczna wersja składa się z podgrzanej śmietany, pomieszanej z żelatyną oraz z różnych dodatków.

Obrazek
Pyszności

W tym artykule pokażę ci, jak wykonać pięknie i niezwykle wyglądającą truskawkową Panna Cottę. Takim deserem na pewno zaskoczysz swoją rodzinę i każdy będzie się zastanawiać, jak to zrobiłeś...

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 500 ml woda gorąca
  2. 1 opak. galaretka truskawkowa
  3. 1 l mleko
  4. 3 łyżeczki żelatyna
  5. 75 g cukier
  6. 340 ml śmietanka 30%
  7. 1 łyżeczka olejek waniliowy
  8. 1/4 łyżeczki sól
  9. truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlej 500 ml gorącej wody, a następnie dodaj do niej galaretkę truskawkową. Dokładnie wymieszaj.
2. Złóż ręcznik i połóż go na końcu wysokiej blaszki. Poukładaj na niej szklanki tak, aby były przechylone, ale aby równocześnie stały stabilnie.
3. Rozlej galaretkę do szklanek w ten sam sposób, co na zdjęciu poniżej. Włóż do lodówki na 2-4 godziny.
4. Do garnka wlej mleko i żelatynę. Poczekaj 5 minut, a następnie wymieszaj.
5. Włóż garnek na średni ogień. Dodaj do niego cukier. Wymieszaj, a następnie zdejmij z ognia.
6. Do garnka dodaj śmietankę, olejek waniliowy i sól. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Schłodź miksturę do temperatury pokojowej.
7. Wlej miksturę do szklanek, w których znajduje się galaretka.
8. Włóż do lodówki na 1-2 godziny. Jeżeli masz ochotę, możesz udekorować deser świeżymi truskawkami.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥