PrzepisDania główneFaszerowana papryka z mięsem mielonym i ryżem. Jak zrobić farsz? Jakie składniki i czas pieczenia?

Faszerowana papryka z mięsem mielonym i ryżem. Jak zrobić farsz? Jakie składniki i czas pieczenia?

Faszerowana papryka z mięsem mielonym i ryżem. Jak zrobić farsz? Jakie składniki i czas pieczenia?
Pyszności
09.01.2022 09:00, aktualizacja: 15.01.2022 08:26

Dziś pokażemy Ci, jak w szybki i prosty sposób zrobić faszerowaną paprykę z mięsem mielonym i ryżem. Jest to idealny pomysł zarówno na obiad, jak i kolację.

Przepis na faszerowaną paprykę z mięsem mielonym i ryżem. Jak zrobić?

Faszerowana papryka z mięsem mielonym i ryżem to sycąca propozycja na pyszny obiad. Połączenie wyrazistego sera cheddar z delikatnym mięsem z indyka i ryżem przypadnie do gustu całej Twojej rodzinie.

Przygotowanie faszerowanej papryki z mięsem mielonym i ryżem jest naprawdę proste. Sprawdzi się jako obiad, kolacja i przekąska na imprezę. Mięso mielone w papryce prezentuje się po prostu świetnie.

Jeśli znudziły Ci się kotlety mielone i spaghetti bolognese, to taka papryka z mięsem mielonym i ryżem będzie miłą odmianą. W naszym przepisie wybraliśmy mięso mielone z indyka, ale równie dobrze sprawdzi się z kurczaka, wołowina lub wieprzowe z łopatki.

Przepis na faszerowaną paprykę z mięsem mielonym i ryżem poniżej. Składniki, wykonanie, czas pieczenia i serwowanie pokazujemy krok po kroku.

Faszerowane papryki przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Mięso do faszerowanej papryki – składniki

  1. 250 g mielonego mięsa z indyka
  2. 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  3. 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  4. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  5. 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  6. 1 łyżeczka soli

Farsz do papryki – składniki

  1. 120 g ugotowanego ryżu basmati
  2. 1/2 czerwonej cebuli
  3. 100 g cheddaru
  4. 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki

Pozostałe składniki

  1. 3 długie papryki

Przepis na faszerowaną paprykę z mięsem mielonym i ryżem. Jak zrobić?

Pracę nad przepisem na faszerowaną paprykę z mięsem mielonym i ryżem rozpocznij od przygotowania papryk.

Umieść umyte warzywa na desce do krojenia, po czym zrób w nich podłużne nacięcia - przez całą długość papryk. Następnie otwórz ostrożnie każde warzywo, po czym usuń gniazda nasienne.

Obraz

Do tego zadania możesz użyć zarówno małego noża kuchennego, jak i zwykłej łyżki stołowej. Wybierz takie rozwiązanie, które będzie najbardziej Ci odpowiadało. Wstępnie przygotowane warzywa odstaw na bok i przejdź do kolejnego punktu pracy nad przepisem.

Jak zrobić farsz do faszerowanej paprykie z mięsem mielonym i ryżem?

Teraz przygotuj farsz do naszych papryk z mięsem mielonym i ryżem. Jakie składniki potrzebujesz? Ile czasu ci to zajmie?

W Ovi Smart umieść mielone mięso z indyka i piecz je przez 10 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie dodaj do mięsa następujące przyprawy: słodką paprykę, suszony czosnek, kmin rzymski, ostrą paprykę oraz sól.

Obraz

Dokładnie wymieszaj składniki, aby przyprawy dobrze połączyły się z mięsem. W międzyczasie ugotuj również ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kiedy mięso będzie już gotowe, połącz je w dużej misce z ugotowanym ryżem. Następnie dodaj do naczynia: drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojony w kostkę cheddar oraz posiekaną natkę pietruszki.

Obraz

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Faszerowana papryka z mięsem mielonym i ryżem – nakładanie farszu i czas pieczenia

Farsz do faszerowanej papryki z mięsem mielonym i ryżem mamy już gotowy, teraz wystarczy umieścić go w długich paprykach.

W tym celu ponownie ułóż na blacie kuchennym drewnianą deskę. Bezpośrednio na niej umieść papryki, po czym przy pomocy łyżki przełóż do każdego warzywa wcześniej przygotowaną mieszankę na bazie ryżu.

Obraz

Faszerowana papryka z mięsem mielonym i ryżem – czas pieczenia

Każdą paprykę nafaszeruj na bogato, po czym przełóż do Ovi Smart. Tak przygotowane warzywa piecz przez 10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. I to wszystko, pyszny obiad dla całej rodziny jest już gotowy!

Obraz

Danie najlepiej smakuje na ciepło, dlatego nie zwlekaj z podawaniem faszerowanych papryk. A jeśli szukasz więcej pomysłów na ciekawe obiady, zapraszamy do naszej bogatej bazy z przepisami. Czeka tam na Ciebie wiele kulinarnych perełek.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także