Faszerowana papryka z mięsem mielonym i ryżem. Jak zrobić farsz? Jakie składniki i czas pieczenia?

Dziś pokażemy Ci, jak w szybki i prosty sposób zrobić faszerowaną paprykę z mięsem mielonym i ryżem. Jest to idealny pomysł zarówno na obiad, jak i kolację.

Obrazek
Pyszności

Przepis na faszerowaną paprykę z mięsem mielonym i ryżem. Jak zrobić?

Faszerowana papryka z mięsem mielonym i ryżem to sycąca propozycja na pyszny obiad. Połączenie wyrazistego sera cheddar z delikatnym mięsem z indyka i ryżem przypadnie do gustu całej Twojej rodzinie.

Przygotowanie faszerowanej papryki z mięsem mielonym i ryżem jest naprawdę proste. Sprawdzi się jako obiad, kolacja i przekąska na imprezę. Mięso mielone w papryce prezentuje się po prostu świetnie.

Jeśli znudziły Ci się kotlety mielone i spaghetti bolognese, to taka papryka z mięsem mielonym i ryżem będzie miłą odmianą. W naszym przepisie wybraliśmy mięso mielone z indyka, ale równie dobrze sprawdzi się z kurczaka, wołowina lub wieprzowe z łopatki.

Przepis na faszerowaną paprykę z mięsem mielonym i ryżem poniżej. Składniki, wykonanie, czas pieczenia i serwowanie pokazujemy krok po kroku.

Faszerowane papryki przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Mięso do faszerowanej papryki – składniki

  1. 250 g mielonego mięsa z indyka
  2. 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  3. 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  4. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  5. 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  6. 1 łyżeczka soli

Farsz do papryki – składniki

  1. 120 g ugotowanego ryżu basmati
  2. 1/2 czerwonej cebuli
  3. 100 g cheddaru
  4. 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki

Pozostałe składniki

  1. 3 długie papryki

Przepis na faszerowaną paprykę z mięsem mielonym i ryżem. Jak zrobić?

Pracę nad przepisem na faszerowaną paprykę z mięsem mielonym i ryżem rozpocznij od przygotowania papryk.

Umieść umyte warzywa na desce do krojenia, po czym zrób w nich podłużne nacięcia - przez całą długość papryk. Następnie otwórz ostrożnie każde warzywo, po czym usuń gniazda nasienne.

faszerowane papryki na bogato

Do tego zadania możesz użyć zarówno małego noża kuchennego, jak i zwykłej łyżki stołowej. Wybierz takie rozwiązanie, które będzie najbardziej Ci odpowiadało. Wstępnie przygotowane warzywa odstaw na bok i przejdź do kolejnego punktu pracy nad przepisem.

Jak zrobić farsz do faszerowanej paprykie z mięsem mielonym i ryżem?

Teraz przygotuj farsz do naszych papryk z mięsem mielonym i ryżem. Jakie składniki potrzebujesz? Ile czasu ci to zajmie?

W Ovi Smart umieść mielone mięso z indyka i piecz je przez 10 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie dodaj do mięsa następujące przyprawy: słodką paprykę, suszony czosnek, kmin rzymski, ostrą paprykę oraz sól.

faszerowane papryki na bogato

Dokładnie wymieszaj składniki, aby przyprawy dobrze połączyły się z mięsem. W międzyczasie ugotuj również ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kiedy mięso będzie już gotowe, połącz je w dużej misce z ugotowanym ryżem. Następnie dodaj do naczynia: drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojony w kostkę cheddar oraz posiekaną natkę pietruszki.

faszerowane papryki na bogato

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Faszerowana papryka z mięsem mielonym i ryżem – nakładanie farszu i czas pieczenia

Farsz do faszerowanej papryki z mięsem mielonym i ryżem mamy już gotowy, teraz wystarczy umieścić go w długich paprykach.

W tym celu ponownie ułóż na blacie kuchennym drewnianą deskę. Bezpośrednio na niej umieść papryki, po czym przy pomocy łyżki przełóż do każdego warzywa wcześniej przygotowaną mieszankę na bazie ryżu.

faszerowane papryki na bogato

Faszerowana papryka z mięsem mielonym i ryżem – czas pieczenia

Każdą paprykę nafaszeruj na bogato, po czym przełóż do Ovi Smart. Tak przygotowane warzywa piecz przez 10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. I to wszystko, pyszny obiad dla całej rodziny jest już gotowy!

faszerowane papryki na bogato

Danie najlepiej smakuje na ciepło, dlatego nie zwlekaj z podawaniem faszerowanych papryk. A jeśli szukasz więcej pomysłów na ciekawe obiady, zapraszamy do naszej bogatej bazy z przepisami. Czeka tam na Ciebie wiele kulinarnych perełek.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀