PrzepisPrzekąskiPieczarki faszerowane pysznym nadzieniem śmietanowym ze szpinakiem
Pieczarki faszerowane pysznym nadzieniem śmietanowym ze szpinakiem
W tym artykule zobaczysz, jak przyrządzić pieczone pieczarki faszerowane nadzieniem śmietanowym ze szpinakiem.
Pyszności
08.12.2016 | aktual.: 01.06.2017 10:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki:
- 20 szt. pieczarki
- 1 łyżka masło
- 4 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
- 4 szklanki liście szpinaku świeże
- 200 g serek śmietankowy
- sól
- pieprz
- 1/4 szklanki bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Umyj pieczarki, a następnie oddziel kapelusze od nóżek. Wszystkie nóżki pieczarek drobno posiekaj.
2. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią masło. Kiedy się rozpuści, dodaj czosnek i posiekane nóżki. Podsmażaj przez 2 minuty, a następnie dodaj liście szpinaku. Kiedy szpinak zwiędnie, dodaj serek śmietankowy, sól, pieprz i dobrze wszystko wymieszaj. Kiedy serek się roztopi, zdejmij patelnię z ognia.
3. Rozłóż kapelusze na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z nich napełnij przygotowanym farszem, a następnie posyp z wierzchu bułką tartą. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 14 minut.
4. Po 14 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika i przełóż pieczarki na talerz.
5. Smacznego!