Pieczona rolada z boczku

Pieczona rolada z boczku to nasz tajny przepis na udany obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się jako świąteczna uczta dla Twoich bliskich ❤️

Obrazek
Pyszności

Ten przepis przygotowaliśmy przy pomocy Ovi Smart i Zoodlera marki Philips.

Składniki:

Marynata

  1. 1/3 szkl. olej roślinny
  2. 1 łyżka słodka papryka
  3. 2 łyżki suszony majeranek
  4. 1 łyżka suszony czosnek
  5. 1 łyżeczka kmin mielony
  6. 1 łyżka sól
  7. 1 łyżeczka pieprz

Pozostałe składniki

  1. 1 łyżka rozmaryn suszony
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1200 g boczek surowy
  4. 4 szt. ziemniaki
  5. 1/4 szkl. olej roślinny

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz: olej roślinny, słodką paprykę, suszony czosnek, suszony majeranek, kmin mielony, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Rozprowadź przygotowaną marynatę na surowym boczku, po czym zwiń w roladę.

Obrazek

3. Umieść roladę w papierze do pieczenia i owiń dodatkowo w folię aluminiową. Następnie wstaw do Ovi i piecz przez 3 godziny (temp. 140 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj ziemniaki. Najpierw je zoodluj, a następnie wymieszaj z olejem roślinnym, rozmarynem i solą. Po 3 godzinach pieczenia, ułóż przygotowane ziemniaki w Ovi, na wierzchu połóż roladę i zapiekaj całość jeszcze 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥