Pieczona rolada z boczku

Pieczona rolada z boczku to nasz tajny przepis na udany obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się jako świąteczna uczta dla Twoich bliskich ❤️

Obrazek
Pyszności

Ten przepis przygotowaliśmy przy pomocy Ovi Smart i Zoodlera marki Philips.

Składniki:

Marynata

  1. 1/3 szkl. olej roślinny
  2. 1 łyżka słodka papryka
  3. 2 łyżki suszony majeranek
  4. 1 łyżka suszony czosnek
  5. 1 łyżeczka kmin mielony
  6. 1 łyżka sól
  7. 1 łyżeczka pieprz

Pozostałe składniki

  1. 1 łyżka rozmaryn suszony
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1200 g boczek surowy
  4. 4 szt. ziemniaki
  5. 1/4 szkl. olej roślinny

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz: olej roślinny, słodką paprykę, suszony czosnek, suszony majeranek, kmin mielony, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Rozprowadź przygotowaną marynatę na surowym boczku, po czym zwiń w roladę.

Obrazek

3. Umieść roladę w papierze do pieczenia i owiń dodatkowo w folię aluminiową. Następnie wstaw do Ovi i piecz przez 3 godziny (temp. 140 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj ziemniaki. Najpierw je zoodluj, a następnie wymieszaj z olejem roślinnym, rozmarynem i solą. Po 3 godzinach pieczenia, ułóż przygotowane ziemniaki w Ovi, na wierzchu połóż roladę i zapiekaj całość jeszcze 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach