Pieczona rolada z boczku to nasz tajny przepis na udany obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się jako świąteczna uczta dla Twoich bliskich ❤️
Pyszności
Ten przepis przygotowaliśmy przy pomocy Ovi Smart i Zoodlera marki Philips.
Składniki:
Marynata
1/3 szkl. olej roślinny
1 łyżka słodka papryka
2 łyżki suszony majeranek
1 łyżka suszony czosnek
1 łyżeczka kmin mielony
1 łyżka sól
1 łyżeczka pieprz
Pozostałe składniki
1 łyżka rozmaryn suszony
1 łyżeczka sól
1200 g boczek surowy
4 szt. ziemniaki
1/4 szkl. olej roślinny
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz: olej roślinny, słodką paprykę, suszony czosnek, suszony majeranek, kmin mielony, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
2. Rozprowadź przygotowaną marynatę na surowym boczku, po czym zwiń w roladę.
3. Umieść roladę w papierze do pieczenia i owiń dodatkowo w folię aluminiową. Następnie wstaw do Ovi i piecz przez 3 godziny (temp. 140 stopni Celsjusza).
4. W międzyczasie przygotuj ziemniaki. Najpierw je zoodluj, a następnie wymieszaj z olejem roślinnym, rozmarynem i solą. Po 3 godzinach pieczenia, ułóż przygotowane ziemniaki w Ovi, na wierzchu połóż roladę i zapiekaj całość jeszcze 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).