PoradyPij zamiast zwykłej kawy. Lista jej zalet nie ma końca

Pij zamiast zwykłej kawy. Lista jej zalet nie ma końca

Ta kawa nie zawiera kofeiny, a pobudza. Smakuje inaczej niż klasyczny czarny napój, ale dalej jest pyszna i spodoba się wszystkim kawoszom. Ma też niezwykłe właściwości zdrowotne, którymi warto się zainteresować. Oto dlaczego warto postawić na kawę orkiszową!

Kawa orkiszowa - ciekawa alternatywa dla zwykłej kawy
Kawa orkiszowa - ciekawa alternatywa dla zwykłej kawy
Źródło zdjęć: © Canva | stokpic

12.02.2024 09:55

Według danych portalu kawaizdrowie.pl statystyczny Kowalski wypija w ciągu roku około 95 litrów kawy. Chociaż wiele osób dalej o tym nie wie, spożywanie 2-3 filiżanek tego napoju dziennie to samo zdrowie — przyczynia się bowiem do licznych korzyści dla organizmu. Oczywiście ten fakt nie sprawia, że kawa bezkofeinowa jest w jakiś sposób gorsza. Ma ona równie imponujące działanie, o którym chcemy dzisiaj opowiedzieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kawa bez kofeiny

Istnieje kilka rodzajów kawy bezkofeinowej. Klasycznym sposobem uzyskania takiego produktu spożywczego jest moczenie zielonych ziaren kawy w gorącej wodzie, a następnie przepuszczenie ich przez filtry węglowe. Dzięki takiemu zabiegowi kofeina zostaje usunięta, a napój nadal smakuje bardzo podobnie, co zwykła kawa.

Alternatywą dla takiego rozwiązania jest kawa zbożowa. Najczęściej jest ona tworzona z któregoś z trzech gatunków zboża: żyta, jęczmieniu lub orkiszu. To właśnie na tej ostatniej możliwości chcemy się dzisiaj skupić. Palenie ziaren orkiszu i tworzenie z nich kawy ma bowiem wyjątkowo mocny wpływ na ludzki organizm.

Kawa orkiszowa dla zdrowia

Smak kawy orkiszowej to połączenie subtelnej nuty goryczy i orzechów. Prażone ziarna zboża wpływają zbawiennie dla wiele różnych elementów ludzkiego zdrowia, a przygotowana z nich kawa — chociaż bez kofeiny — pobudza zupełnie jak klasyczny czarny napój.

Orkisz - pradawne zboże z mnóstwem korzyści dla organizmu
Orkisz - pradawne zboże z mnóstwem korzyści dla organizmu© Canva | fotandy

Kawa orkiszowa to przede wszystkim naturalny środek wzmacniający odporność. Wykazuje właściwości detoksykujące, dzięki czemu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego. Ponieważ zawiera dużo błonnika pokarmowego, korzystnie oddziałuje na procesy metaboliczne, usprawnia perystaltykę jelit i obniża poziom złego cholesterolu. Obecny w ziarnach orkiszu cynk poprawia kondycję skóry i paznokci, a fosfor wzmacnia kości i zęby.

Chociaż kawa orkiszowa nie zawiera kofeiny, to napój ten i tak dodaje solidnego zastrzyku energii. To "sprawka" wysokiego stężenia witamin z grupy B i kwasu krzemowego, które poprawiają umiejętność koncentracji, pobudzają, a jednocześnie odprężają i pozytywnie wpływają na układ nerwowy.

Wybrane dla Ciebie