Chciała zamówić pizzę. Weszła już do lokalu, rozejrzała się i uciekła w popłochu

Wydaje się, że pizza jest zawsze tania i to właśnie ją najczęściej zamawiamy w restauracjach. Pewna turystka przekonała się jednak, że nie jest to prawda. Kiedy zobaczyła cenę, szybkim i pewnym krokiem oddaliła się w stronę drzwi.

ObrazekPizza (Pexels)
Paulina Hermann

W nadmorskich i górskich miejscowościach za dania obiadowe zawsze musimy zapłacić więcej. Internet co roku obiegają paragony grozy. Wysokie ceny zapukały także do pizzerii. Przekonała się o tym turystka, która swoją historią podzieliła się z portalem turystyka.wp.pl.

Mała pizza za 40 złotych. "Powariowali"

Kobieta wyjechała na weekend do Gdańska. Ze znajomymi postanowiła odwiedzić pewną pizzerię. Cena dania zwaliła ją z nóg. Jedna z tańszych wersji kosztowała aż 40 złotych.

"Powariowali, bo to wcale nie była najdroższa opcja. Nasza wizyta w tym miejscu trwała dwie minuty, bo jak zobaczyłam ceny, to natychmiast zdecydowałam, że wychodzimy. Kogo na to stać?" - pisała oburzona turystka

Szybko udała się do restauracji serwującej domowe obiady.

Znaleźć tanią pizzę w Trójmieście to nie lada wyczyn. W centrum Gdańska możemy zapłacić nawet więcej niż 50 złotych.

"Rok temu było taniej, ale nie ma dramatu"

Turyści wybrali się do sprawdzonej knajpy, która specjalizuje się w domowych obiadach. Zamówili trzy zestawy, czyli kotleta z frytkami i surówką oraz kompot. Za całość zapłacili nieco ponad 140 złotych.

Obrazek
Pizza była droga i turystka wybrała danie obiadowe (Unplash)

"Rok temu na pewno było tu taniej, ale nie ma dramatu. Za trzy zestawy, zupę rybną i kompot zapłaciliśmy w sumie 142,60 zł. To na pewno mniej niż wyszłoby w pizzerii, z której wróciłabym bez grosza. A tu jeszcze byłoby mnie stać na deser" - wspomniała.

Problem wysokich cen dotyka nas jednak od kilku lat. Zdaniem ekspertów największą winę ponosi inflacja. Hotele i restauracje nie chcą dopuścić do strat i dlatego zwykła pizza jest taka droga. To sprawia, że wiele osób rezygnuje z wczasów w Polsce i wyjeżdża za granicę.

Wybrane dla Ciebie

Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce