Niezwykła pizza, podawana z szynką parmeńską, której spód zrobiony jest z... ziemniaków. Pycha!

Każdy, kto chociaż raz w życiu przygotowywał domową pizzę, zdaje sobie sprawę, że najbardziej czasochłonne jest wykonanie jej ciasta.

Obrazek
Pyszności

Jeżeli masz ochotę na pizzę, ale nie masz zbyt wiele czasu na przesiadywanie w kuchni, mam dla ciebie coś idealnego - przepis na pizzę, podawaną z szynką parmeńską, pieczarkami i jajkiem, na spodzie z... ziemniaków! Jest bardzo smaczna, a do tego na pewno mniej kaloryczna, niż klasyczna pizza.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 1 szt. ziemniak
  2. 1 łyżka olej
  3. 70 g sos pomidorowy
  4. 40 g ser starty
  5. 4 plastry szynka parmeńska
  6. 6 plastrów pieczarki
  7. 4 plastry mozzarella
  8. 1 szt. jajko
Sposób przygotowania:
1. Pokrój ziemniaka w cienkie plastry.
2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie równomiernie poukładaj na niej plastry ziemniaków. (jeden przy drugim)
3. Posyp ziemniaki startym serem. Smaż pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut.
4. Po 5 minutach rozsmaruj sos pomidorowy, a na sosie poukładaj pieczarki i ser mozzarella. Następnie rozbij na pizzę 1 jajko.
5. Smaż pod przykryciem przez 5 minut.
6. Po 5 minutach zdejmij przykrywkę i na wierzchu pizzy poukładaj plastry szynki parmeńskiej.
7. Przełóż pizzę z patelni na talerz. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło