Koniecznie ich wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz!
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 450 g wołowina zmielona
- 2 ząbki czosnek wycisnięte
- 2 łyżki masło roztopione
- 2 łyżeczki czosnek granulowany
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 60 g parmezan starty
- 4 szt. liście sałaty
- 60 g natka pietruszki posiekana
- sól
- pieprz
- 2 łyżki olej
- 650 ml sos marinara
- 4 plastry mozzarella
- 4 plastry pepperoni
- 4 szt. bułki do hamburgerów
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż zmieloną wołowinę, wyciśnięte ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj, a następnie uformuj z masy 4 płaskie steki. Dopraw je z obydwóch stron solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie włóż na nią steki z wołowiny. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, a następnie dodaj 600 ml sosu marinara. Podgrzewaj przez minutę, a następnie na każdym steku połóż po jednym dużym plastrze sera mozzarella i po jednym plastrze pepperoni. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na niskim ogniu przez 5-8 minut.
3. Przekrój bułki na pół i połóż je na blaszce do pieczenia. Każdą z nich nasmaruj roztopionym masłem oraz posyp czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi i startym parmezanem. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 8 minut.
4. Po 8 minutach wyjmij bułki z piekarnika. Nasmaruj cztery połówki bułek cienką warstwą sosu marinara. Następnie na każdej z nich połóż po liściu sałaty i steku z wołowiny. Na koniec przykryj pozostałymi czterema połówkami bułek.
5. I gotowe. Smacznego!