Po świętach wybrał się do lasu. Wrócił z pełnym koszykiem grzybów

Święta to czas spędzany z bliskimi, ale po rodzinnych spotkaniach wielu z nas marzy o chwili spokoju i kontakcie z naturą. Dla Piotra, autora popularnego profilu na Instagramie zagajnik_druida, najlepszym sposobem na odpoczynek był spacer po lesie. Okazało się, że jego wypad po świętach zaowocował niezwykłym odkryciem – pełnym koszykiem świeżych grzybów.

Wybrali się do lasu na spacer i wrócili z koszem grzybówWybrali się do lasu na spacer i wrócili z koszem grzybów
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

Choć wiele osób uważa, że sezon na grzyby ogranicza się do jesieni, prawda jest zupełnie inna. Oczywiście, to właśnie jesień obfituje w najwięcej gatunków grzybów, ale z powodzeniem można szukać ich przez cały rok. Piotr, doświadczony grzybiarz i autor popularnego konta na Instagramie, pokazał swoim obserwatorom, że nawet po świątecznej uczcie warto wybrać się do lasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Boczniaki – grzyby na każdą porę roku

W swoim koszyku Piotr znalazł przede wszystkim boczniaki – grzyby o wyjątkowym smaku i aromacie, które doskonale sprawdzają się w wielu potrawach. Boczniaki są niezwykle uniwersalne i można je przyrządzić na wiele sposobów: usmażyć, upiec, dodać do zup, sosów czy sałatek. Co więcej, są łatwo dostępne przez cały rok, zarówno w stanie dzikim, jak i uprawianym.

@lesny_druid wybrał się po świętach na grzyby
@lesny_druid wybrał się po świętach na grzyby © Instagram

Gdzie szukać grzybów poza sezonem?

Jeśli po leśnych wyprawach Piotra naszła Cię ochota na grzybobranie, warto wiedzieć, gdzie szukać grzybów poza sezonem. Choć jesień to zdecydowanie najlepszy okres na grzybobranie, to i w innych porach roku można znaleźć wiele interesujących gatunków. Warto zwrócić uwagę na następujące miejsca:

  • stary sad: W starych sadach często można znaleźć opieńki, które owocują od jesieni do wiosny.
  • parki i ogrody: W parkach i ogrodach można znaleźć m.in. pieczarki łąkowe oraz różne gatunki twardziaków.
  • las liściasty: Nawet zimą w lesie liściastym można znaleźć niektóre gatunki grzybów, takie jak np. uszak bzowy.

Pamiętaj, że grzybobranie wymaga dużej wiedzy i ostrożności. Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz absolutną pewność, że są jadalne. Jeśli nie jesteś pewien, skonsultuj się z doświadczonym grzybiarzem lub mykologiem.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża