Pod żadnym pozorem nie sięgaj po te ryby. Są szkodliwe dla zdrowia

Chociaż dietetycy często narzekają, że jemy zbyt mało ryb, to jednak mają na myśli wybrane ich gatunki. Są też takie, których w naszym menu po prostu nie powinno być. Niektóre ryby nie mają dobrego wpływu na zdrowie.

rybyWśród ryb nie polecanych przez dietetyków jest panga
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Specjaliści od żywienia polecają ryby przede wszystkim ze względu na kwasy tłuszczowe omega-3, których są dobrym źródłem. Wspierają one zdrowie serca, mózgu i układu nerwowego. Regularne spożywanie ryb może obniżać ciśnienie krwi i zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, kwasy omega-3 wpływają na poprawę nastroju i mogą redukować objawy depresji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Dlaczego ryby są takie cenne?

Cenne kwasy omega-3 to jednak nie wszystko. Ryby dostarczają pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do regeneracji i budowy mięśni. Są także bogate w witaminy A, D, E oraz minerały takie jak wapń, fosfor i selen, które wspierają zdrowie kości, tarczycy i odporności. Małe ryby, jak szprotki czy sardynki, są szczególnie bogate w wapń.

Ryby tylko z certyfikowanych hodowli

Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, by jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Oprócz cennych składników są niskokaloryczne, można je przygotowywać na wiele sposobów. Eksperci polecają, by wybierać ryby z certyfikowanych hodowli i stawiać przede wszystkim na makrele, śledzia, mintaja, dorsza, łososia, sandacza, sardynki, szprotki. I tu właśnie zaczyna się problem, bo słyszymy nie tylko, że ryby są zdrowe, ale mogą być zanieczyszczone i zawierać także niebezpieczne składniki, jak rtęć. Dotyczy to zwłaszcza dużych drapieżników, takich jak tuńczyk, miecznik czy halibut. Rtęć kumuluje się w ich mięsie, co może prowadzić do problemów zdrowotnych, zwłaszcza u kobiet w ciąży i dzieci. W innych przypadkach jest to mniej niebezpieczne, dorosły człowiek musiałby zjeść przykładowo kilkanaście puszek tuńczyka, by zatruć się tym pierwiastkiem.

Te ryby nie są elementem zdrowej diety

Dietetycy też nie polecają ryb hodowlanych, takich jak panga i tilapia, które pochodzą z hodowli w Azji. Stosuje się tam antybiotyki i pasze niskiej jakości, ryby żyją w koszmarnych warunkach. To ma wpływ na jakość mięsa. W ich składach nie ma cennych kwasów omega-3. Zawierają zaś często szkodliwe składniki, na przykład tilapia ma duże ilości kwasu arachidonowego z grupy omega-6. Kiedy mamy w go w diecie dużo, może być przyczyną stanów zapalnych, chorób serca i starzenia się komórek. Dlatego lepiej unikać ryb z niepewnych źródeł i wybierać te z certyfikowanych hodowli, które zapewniają lepsze warunki życia ryb.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej