PrzepisDietaPod żadnym pozorem nie sięgaj po te ryby. Są szkodliwe dla zdrowia

Pod żadnym pozorem nie sięgaj po te ryby. Są szkodliwe dla zdrowia

Chociaż dietetycy często narzekają, że jemy zbyt mało ryb, to jednak mają na myśli wybrane ich gatunki. Są też takie, których w naszym menu po prostu nie powinno być. Niektóre ryby nie mają dobrego wpływu na zdrowie.

Wśród ryb nie polecanych przez dietetyków jest panga
Wśród ryb nie polecanych przez dietetyków jest panga
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Specjaliści od żywienia polecają ryby przede wszystkim ze względu na kwasy tłuszczowe omega-3, których są dobrym źródłem. Wspierają one zdrowie serca, mózgu i układu nerwowego. Regularne spożywanie ryb może obniżać ciśnienie krwi i zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, kwasy omega-3 wpływają na poprawę nastroju i mogą redukować objawy depresji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Dlaczego ryby są takie cenne?

Cenne kwasy omega-3 to jednak nie wszystko. Ryby dostarczają pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do regeneracji i budowy mięśni. Są także bogate w witaminy A, D, E oraz minerały takie jak wapń, fosfor i selen, które wspierają zdrowie kości, tarczycy i odporności. Małe ryby, jak szprotki czy sardynki, są szczególnie bogate w wapń.

Ryby tylko z certyfikowanych hodowli

Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, by jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Oprócz cennych składników są niskokaloryczne, można je przygotowywać na wiele sposobów. Eksperci polecają, by wybierać ryby z certyfikowanych hodowli i stawiać przede wszystkim na makrele, śledzia, mintaja, dorsza, łososia, sandacza, sardynki, szprotki. I tu właśnie zaczyna się problem, bo słyszymy nie tylko, że ryby są zdrowe, ale mogą być zanieczyszczone i zawierać także niebezpieczne składniki, jak rtęć. Dotyczy to zwłaszcza dużych drapieżników, takich jak tuńczyk, miecznik czy halibut. Rtęć kumuluje się w ich mięsie, co może prowadzić do problemów zdrowotnych, zwłaszcza u kobiet w ciąży i dzieci. W innych przypadkach jest to mniej niebezpieczne, dorosły człowiek musiałby zjeść przykładowo kilkanaście puszek tuńczyka, by zatruć się tym pierwiastkiem.

Te ryby nie są elementem zdrowej diety

Dietetycy też nie polecają ryb hodowlanych, takich jak panga i tilapia, które pochodzą z hodowli w Azji. Stosuje się tam antybiotyki i pasze niskiej jakości, ryby żyją w koszmarnych warunkach. To ma wpływ na jakość mięsa. W ich składach nie ma cennych kwasów omega-3. Zawierają zaś często szkodliwe składniki, na przykład tilapia ma duże ilości kwasu arachidonowego z grupy omega-6. Kiedy mamy w go w diecie dużo, może być przyczyną stanów zapalnych, chorób serca i starzenia się komórek. Dlatego lepiej unikać ryb z niepewnych źródeł i wybierać te z certyfikowanych hodowli, które zapewniają lepsze warunki życia ryb.

rybydietazdrowe odżywianie się

Wybrane dla Ciebie