Podaj zamiast owsianki. Wzmocni odporność i otuli bolące jelita

Jeśli myślimy o śniadaniu, to jednym ze skojarzeń od razu jest owsianka. Gości na naszych stołach od przedszkola, ale na półce ze zbożowymi produktami czeka jeszcze jeden przysmak, który świetnie zastąpi stare, dobre płatki owsiane.

Te płatki to świetny zamiennik owsiankiTe płatki to świetny zamiennik owsianki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jaglanka idealnie rozgrzeje i doda energii w chłodny poranek. Łatwo można ją zapakować na drugie śniadanie, a same płatki wykorzystać również do babeczek, placuszków i naleśników. Chociaż wygląda niepozornie, to kryje w sobie całą moc składników odżywczych, które wzniosą nasz organizm na zupełnie nowy poziom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Płatki jaglane to skarbnica zdrowia

Płatki jaglane, obok kaszy jaglanej, należą do najbardziej pożywnych produktów zbożowych. Płatki jaglane są poddawane delikatnej obróbce parowej, dzięki czemu są gotowe do spożycia znacznie szybciej. Mimo tego zachowują większość cennych składników odżywczych charakterystycznych dla kaszy jaglanej.

Płatki jaglane to kopalnia zdrowia
Płatki jaglane to kopalnia zdrowia © Adobe Stock

Płatki jaglane to znakomite źródło witamin z grupy B oraz witaminy E, którą nazywa się "eliksirem młodości". Dzięki temu wspomagają układ nerwowy, pomagając w walce z uczuciem zmęczeniami i problemami z koncentracją oraz wspierają wzrok. Pomagają one również utrzymać dobrą odporność, co szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowych zachorowań.

Błonnik zawarty w płatkach jaglanych reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Działa jak naturalny opatrunek, który ukoi zmęczone jelita, wspomagając w codziennej pracy. Dzięki temu płatki jaglane stają się naturalnym wsparciem w diecie odchudzającej. Mają również niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powodują powolny wzrost poziomu cukru we krwi.

Jak wykorzystać płatki jaglane w kuchni?

Płatki jaglane mogą być idealnym wyborem na śniadanie, lunch czy kolację, a ich zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Mogą być przygotowywane na wiele sposobów: na słodko z owocami i miodem, jak również na słono z warzywami i przyprawami. Ugotowane na mleku roślinnym lub wodzie, doskonale sprawdzają się jako składnik śniadań dziecięcych. Można dorzucać je również do koktajlu, jogurtu czy nawet posypywać nimi sałatkę lub dorzucać do kotletów zamiast bułki.

Domowa jaglanka to pyszny pomysł na ciepłe śniadanie
Domowa jaglanka to pyszny pomysł na ciepłe śniadanie © Getty Images | Mariha-kitchen

Przygotowując płatki jaglane na słodko, warto zadbać o to, by wciąż pozostały zbilansowanym posiłkiem - nadmiar cukru zdecydowanie nie jest wskazany w diecie. Zamiast cukru, sięgnij po naturalne słodziki, takie jak miód, syrop klonowy, daktyle, figi czy stewia. Są one mniej przetworzone i dostarczają dodatkowych wartości odżywczych. Dodaj do płatków jaglanych świeże lub mrożone owoce, orzechy, nasiona i korzenne przyprawy, takie jak cynamon czy kardamon. Takie śniadanie będzie smaczne, zdrowe i sycące.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz