Podałam bigos bez kapusty. Goście byli zdziwieni, a potem prosili o przepis

Bigos bez kapusty? Przecież to główny składnik tego dania. Rzeczywiście może to wywoływać zdziwienie. Jednak wystarczy spróbować tej potrawy, by się do niej przekonać. Moi goście byli zachwyceni.

Bigos bez kapusty posmakuje każdemuBigos bez kapusty posmakuje każdemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Latawiec
Dorota Gepert

Bigos bez kapusty to danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni. Jest znacznie lżejszy niż ten klasyczny. Jego głównym składnikiem jest cukinia, dodaje się też marchewkę, pomidory, grzyby. A co z wkładką mięsną? Pasuje kiełbasa, a w wersji wegetariańskiej - tofu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

To warzywo świetnie zastępuje kapustę

Cukinia świetnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Jest w końcu bardzo ważnym składnikiem francuskiego gulaszu ratatuj. Bez obaw można nią zastąpić kapustę. Taki gulasz będzie zdecydowanie łatwiejszy do strawienia. Kolejną zaletą takiego dania jest znacznie szybszy czas przygotowywania. Warto też podkreślić jego uniwersalność. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub po prostu z pieczywem i wtedy sprawdzi się jako pełnowymiarowy posiłek.

Jak doprawić bigos z cukinii?

Dzięki bigosowi na pewno można rozsmakować się w cukinii. Połączenie tego warzywa z marchewką, pieczarkami, koncentratem pomidorowym jest bardzo harmonijne. Jednak wiadomo, cukinia nie ma tak wyrazistego smaku jak kapusta kiszona. Dlatego ważne jest tu dość mocne doprawienie.

Można użyć sosu sojowego, papryki czy czosnku. Będzie też pasowała czubryca czerwona, czyli mieszanka przyprawowa z Bałkanów. W jej składzie jest cząber górski, zwykle z dodatkiem papryki chili, papryki słodkiej, pieprzu czarnego, czosnku, cukru i soli. Często dodaje się także rozmaryn, majeranek, bazylię, suszoną cebulę i suszone pomidory. Czubryca dobrze zastąpi więc inne przyprawy.

Bigos bez kapusty, ale z cukinią

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 200 g kiełbasy (lub tofu wędzonego),
  • 2 marchewki,
  • 3 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 10 pieczarek lub kilka suszonych grzybów (wcześniej namoczonych),
  • łyżka sosu sojowego (opcjonalnie),
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • czubryca czerwona do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek koperku lub natki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowywania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce, posól i odstaw pod przykryciem, by puściła sok.
  2. Na tarce zetrzyj też marchewkę. Pomidory sparz i drobno pokrój. Pieczarki oczyść i poszatkuj. Drobno pokrój kiełbasę.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  4. Dodaj pokrojoną kiełbasę oraz liście laurowe, smaż przez kilka minut. Następnie dorzuć pieczarki, a kiedy się podsmażą - marchewkę.
  5. W następnej kolejności dodaj do garnka odciśniętą cukinię i pomidory.
  6. Dopraw danie do smaku i duś około 20 minut. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  7. Gotowy bigos posyp drobno posiekanym koperkiem lub natką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę