Faszeruję pieczarki i układam je na grillu. Kiedy je serwuję, znikają w mgnieniu oka

Jeśli planujesz grillową ucztę z bliskimi, na rozgrzanym ruszcie muszą pojawiać się genialne pieczarki z pysznymi dodatkami. Z naszym przepisem przygotujesz je w wyjątkowym wydaniu.

Pieczarkom w takim wydaniu nie sposób się oprzećPieczarkom w takim wydaniu nie sposób się oprzeć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena PęcakSebastian Lubera

Na bazie pieczarek można stworzyć całą masę genialnych dań. Grzyby te świetnie sprawdzają się również na grillu. Dlatego też dobrze mieć pod ręką sprawdzoną recepturę, dzięki której przygotujesz i podasz je w ciekawy i oryginalny sposób. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Aby tak się właśnie stało, najlepiej zrobić z pieczarek małe miseczki, które następnie wystarczy wypełnić pysznym farszem na bazie kurczaka i owinąć szczelnie boczkiem. Tak przygotowane na rozgrzanym grillu pieczarki zachwycą smakiem już od pierwszego kęsa. Nic więc dziwnego, że znikają ze stołu jako pierwsze. 

Przygotuj pieczarkową ucztę w grillowym wydaniu, a twoi bliscy na pewno będą zachwyceni

Składniki:

Farsz:

  • 250 g fileta z piersi z kurczaka,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek.

Pozostałe składniki:

  • 10 średnich pieczarek,
  • 10 plastrów boczku,
  • 1,5 łyżki ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do pieczarek. W tym celu w robocie kuchennym łączę ze sobą: piersi z kurczaka podzielone na mniejsze kawałki, pęczek natki pietruszki, obrane ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. 

W pierwszej kolejności przygotowuję farsz
W pierwszej kolejności przygotowuję farsz © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zajmuję się pieczarkami. Najpierw odrywam delikatnie nóżki, po czym wypełniam powstałą lukę w grzybie wcześniej przygotowanym farszem. 

Każdą pieczarkę wypełniam po brzegi pysznym farszem
Każdą pieczarkę wypełniam po brzegi pysznym farszem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na koniec biorę po plastrze boczku i owijam nim dokładnie każdą pieczarkę.

W przepisie nie zabraknie również boczkowego akcentu
W przepisie nie zabraknie również boczkowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Przygotowane w ten sposób grzyby układam na rozgrzanym grillu i smażę je ok. 5-7 minut na każdej stronie. W trakcie smażenia posypuję grzyby ziołami prowansalskimi, aby nadać im dodatkowych walorów smakowych. 

Jeszcze tylko krótka wizyta na grillu
Jeszcze tylko krótka wizyta na grillu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe pieczarki serwuję na dużym półmisku w towarzystwie rukoli i czerwonych papryczek. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
© materiały partnera
Płatna współpraca z marką European Mushrooms
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej