Faszeruję pieczarki i układam je na grillu. Kiedy je serwuję, znikają w mgnieniu oka
Jeśli planujesz grillową ucztę z bliskimi, na rozgrzanym ruszcie muszą pojawiać się genialne pieczarki z pysznymi dodatkami. Z naszym przepisem przygotujesz je w wyjątkowym wydaniu.
06.06.2024 | aktual.: 06.06.2024 17:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na bazie pieczarek można stworzyć całą masę genialnych dań. Grzyby te świetnie sprawdzają się również na grillu. Dlatego też dobrze mieć pod ręką sprawdzoną recepturę, dzięki której przygotujesz i podasz je w ciekawy i oryginalny sposób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aby tak się właśnie stało, najlepiej zrobić z pieczarek małe miseczki, które następnie wystarczy wypełnić pysznym farszem na bazie kurczaka i owinąć szczelnie boczkiem. Tak przygotowane na rozgrzanym grillu pieczarki zachwycą smakiem już od pierwszego kęsa. Nic więc dziwnego, że znikają ze stołu jako pierwsze.
Przygotuj pieczarkową ucztę w grillowym wydaniu, a twoi bliscy na pewno będą zachwyceni
Składniki:
Farsz:
- 250 g fileta z piersi z kurczaka,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ¼ szkl. oliwy z oliwek.
Pozostałe składniki:
- 10 średnich pieczarek,
- 10 plastrów boczku,
- 1,5 łyżki ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do pieczarek. W tym celu w robocie kuchennym łączę ze sobą: piersi z kurczaka podzielone na mniejsze kawałki, pęczek natki pietruszki, obrane ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz.
Krok 2. Następnie zajmuję się pieczarkami. Najpierw odrywam delikatnie nóżki, po czym wypełniam powstałą lukę w grzybie wcześniej przygotowanym farszem.
Krok 3. Na koniec biorę po plastrze boczku i owijam nim dokładnie każdą pieczarkę.
Krok 4. Przygotowane w ten sposób grzyby układam na rozgrzanym grillu i smażę je ok. 5-7 minut na każdej stronie. W trakcie smażenia posypuję grzyby ziołami prowansalskimi, aby nadać im dodatkowych walorów smakowych.
Krok 5. Gotowe pieczarki serwuję na dużym półmisku w towarzystwie rukoli i czerwonych papryczek. Smacznego!