Faszeruję pieczarki i układam je na grillu. Kiedy je serwuję, znikają w mgnieniu oka
Jeśli planujesz grillową ucztę z bliskimi, na rozgrzanym ruszcie muszą pojawiać się genialne pieczarki z pysznymi dodatkami. Z naszym przepisem przygotujesz je w wyjątkowym wydaniu.
06.06.2024 | aktual.: 06.06.2024 17:09
Na bazie pieczarek można stworzyć całą masę genialnych dań. Grzyby te świetnie sprawdzają się również na grillu. Dlatego też dobrze mieć pod ręką sprawdzoną recepturę, dzięki której przygotujesz i podasz je w ciekawy i oryginalny sposób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aby tak się właśnie stało, najlepiej zrobić z pieczarek małe miseczki, które następnie wystarczy wypełnić pysznym farszem na bazie kurczaka i owinąć szczelnie boczkiem. Tak przygotowane na rozgrzanym grillu pieczarki zachwycą smakiem już od pierwszego kęsa. Nic więc dziwnego, że znikają ze stołu jako pierwsze.
Przygotuj pieczarkową ucztę w grillowym wydaniu, a twoi bliscy na pewno będą zachwyceni
Składniki:
Farsz:
- 250 g fileta z piersi z kurczaka,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ¼ szkl. oliwy z oliwek.
Pozostałe składniki:
- 10 średnich pieczarek,
- 10 plastrów boczku,
- 1,5 łyżki ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do pieczarek. W tym celu w robocie kuchennym łączę ze sobą: piersi z kurczaka podzielone na mniejsze kawałki, pęczek natki pietruszki, obrane ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz.
Krok 2. Następnie zajmuję się pieczarkami. Najpierw odrywam delikatnie nóżki, po czym wypełniam powstałą lukę w grzybie wcześniej przygotowanym farszem.
Krok 3. Na koniec biorę po plastrze boczku i owijam nim dokładnie każdą pieczarkę.
Krok 4. Przygotowane w ten sposób grzyby układam na rozgrzanym grillu i smażę je ok. 5-7 minut na każdej stronie. W trakcie smażenia posypuję grzyby ziołami prowansalskimi, aby nadać im dodatkowych walorów smakowych.
Krok 5. Gotowe pieczarki serwuję na dużym półmisku w towarzystwie rukoli i czerwonych papryczek. Smacznego!