Ponad połowa Polaków położy na wigilijnym stole tę rybę. Powód jest oczywisty

Karp to tradycyjna wigilijna ryba, którą w tym roku wybierze aż 57 proc. Polaków. Powodem jest nie tylko tradycja, ale również sposób hodowli i walory smakowe karpia. Jakie inne ryby będą gościć na wigilijnych stołach?

Ponad połowa Polaków położy na wigilijnym stole tę rybę. Powód jest jednoznaczny.Ponad połowa Polaków położy na wigilijnym stole tę rybę. Powód jest jednoznaczny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym Polacy chętniej sięgają po ryby. Symbolem bożonarodzeniowej tradycji jest karp, od wieków towarzyszący wigilijnej kolacji. Według ogólnopolskiego badania Instytutu Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS zrealizowanego dla Organizacji Producentów – Polski Karp, w tym roku aż 57 proc. konsumentów sięgnie właśnie po królewskiego karpia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na długie wieczory przygotuj dla swoich bliskich prawdziwą ucztę w zakręconym wydaniu

Dlaczego Polacy tak chętnie jedzą karpia?

Istnieje kilka powodów, dla których karp jest tak popularny w Polsce. Po pierwsze, jest to ryba tradycyjna, która od wieków gości na polskich stołach. Po drugie, karp ma charakterystyczny, delikatny smak, który pasuje do wielu potraw. Po trzecie, karp jest rybą stosunkowo tanią, co jest ważne w dobie wysokiej inflacji.

Jakie jeszcze ryby Polacy jedzą w święta?

Oprócz karpia, Polacy chętnie jedzą w święta również inne ryby, takie jak śledzie, dorsz czy halibut. Śledzie to kolejna tradycyjna ryba wigilijna, która jest ceniona za swój wyrazisty smak. Dorsz to natomiast ryba, która jest bogata w białko i witaminy, dlatego jest często wybierana przez osoby dbające o zdrową dietę. Halibut to natomiast ryba o delikatnym smaku, która jest popularna wśród smakoszy.

Jak Polacy przygotowują karpia?

Karp to ryba, która daje wiele możliwości kulinarnych. Najpopularniejsze sposoby przygotowania karpia na wigilię to:

  • Smażenie - karp smażony jest najpopularniejszym sposobem przygotowania tej ryby. Karpa można smażyć w całości lub pokrojonego w dzwonka.
  • Galareta - karp w galarecie to kolejna tradycyjna wigilijna potrawa. Karpa gotuje się w wywarze z warzyw i ziół, a następnie układa się go w pucharkach i zalewa galaretą.
  • Po żydowsku - karp po żydowsku to potrawa, która jest przygotowywana z karpia duszonego w śmietanie z dodatkiem cebuli, marchewki i przypraw.

Karp to ryba, która jest nieodłącznym elementem polskiej wigilii. Jest to ryba tradycyjna, o charakterystycznym smaku i stosunkowo niskiej cenie. Karp daje wiele możliwości kulinarnych, dlatego każdy może znaleźć sposób na jego przygotowanie, który mu odpowiada.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji