Jest tańszy i zdrowszy od karpia. Dietetycy radzą, by jeść nie tylko od święta

Każdego roku w Wigilię na naszych stołach pojawiają się najróżniejsze dania rybne. Obok karpia kładziemy zawsze śledzie, które najczęściej dodajemy do sałatek lub po prostu zajadamy się wersją marynowaną. Chociaż to niepozorna ryba, ma wiele zalet, a do tego należy do tych najzdrowszych.

ŚledzieŚledzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie ulega wątpliwości, że ryby to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Powinniśmy dość często po nie sięgać. Lekarze zalecają, by robić to co najmniej dwa razy w tygodniu. Ryby są bogate w witaminy oraz szereg minerałów, co sprawia, że świetnie wspierają nasze organizmy. Dlatego też śledź jest dobry nie tylko od święta. To bogactwo kwasu omega 3 i omega 6. Jest o wiele zdrowszy od karpia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Śledź czy karp? Która ryba jest bogatsza w składniki odżywcze?

Okazuje się, że śledź przewyższa inne ryby pod względem zawartości kwasów omega 3, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także poprawiają profil lipidowy organizmu. Dzięki regularnemu jedzeniu śledzi zmniejsza się prawdopodobieństwo zapadnięcia na schorzenia układu krwionośnego. Spożywanie ryb zapobiega miażdżycy, udarom i zawałom serca.

Oprócz tego kwasy omega 3 wspierają układ nerwowy i wspomagają rozwój oraz pracę mózgu. Oprócz tego regulują ciśnienie krwi. Śledzie mają też właściwości przeciwzapalne, a regularne ich jedzenie może nawet zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre nowotwory.

Śledzie
Śledzie © Pixabay

Śledzie zawierają też więcej jodu niż karp, co ma wpływ na tarczycę i hormony przez nią wytwarzane, dlatego są świetnym wyborem dla osób, które mają problem z tym gruczołem. Są też bogate w witaminę B12 (kobalaminę), która wspiera układ nerwowy, pokarmowy oraz krwionośny.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀