PoradyJest tańszy i zdrowszy od karpia. Dietetycy radzą, by jeść nie tylko od święta

Jest tańszy i zdrowszy od karpia. Dietetycy radzą, by jeść nie tylko od święta

Każdego roku w Wigilię na naszych stołach pojawiają się najróżniejsze dania rybne. Obok karpia kładziemy zawsze śledzie, które najczęściej dodajemy do sałatek lub po prostu zajadamy się wersją marynowaną. Chociaż to niepozorna ryba, ma wiele zalet, a do tego należy do tych najzdrowszych.

Śledzie
Śledzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.12.2023 07:21

Nie ulega wątpliwości, że ryby to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Powinniśmy dość często po nie sięgać. Lekarze zalecają, by robić to co najmniej dwa razy w tygodniu. Ryby są bogate w witaminy oraz szereg minerałów, co sprawia, że świetnie wspierają nasze organizmy. Dlatego też śledź jest dobry nie tylko od święta. To bogactwo kwasu omega 3 i omega 6. Jest o wiele zdrowszy od karpia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledź czy karp? Która ryba jest bogatsza w składniki odżywcze?

Okazuje się, że śledź przewyższa inne ryby pod względem zawartości kwasów omega 3, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także poprawiają profil lipidowy organizmu. Dzięki regularnemu jedzeniu śledzi zmniejsza się prawdopodobieństwo zapadnięcia na schorzenia układu krwionośnego. Spożywanie ryb zapobiega miażdżycy, udarom i zawałom serca.

Oprócz tego kwasy omega 3 wspierają układ nerwowy i wspomagają rozwój oraz pracę mózgu. Oprócz tego regulują ciśnienie krwi. Śledzie mają też właściwości przeciwzapalne, a regularne ich jedzenie może nawet zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre nowotwory.

Śledzie
Śledzie© Pixabay

Śledzie zawierają też więcej jodu niż karp, co ma wpływ na tarczycę i hormony przez nią wytwarzane, dlatego są świetnym wyborem dla osób, które mają problem z tym gruczołem. Są też bogate w witaminę B12 (kobalaminę), która wspiera układ nerwowy, pokarmowy oraz krwionośny.

Wybrane dla Ciebie