Przez cały karnawał smażę takie pączki. W środku czeka słona niespodzianka
Puchate pączki z niespodzianką to ulubiona przekąska moich gości. Przepis zaczerpnęłam z bloga Joanny Krzewińskiej "Królestwo garów". Smażone kuleczki z oliwkami świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno i zawsze jako pierwsze znikają z talerzy.
Oliwki - główny składnik mini pączków, nie są tylko smacznym dodatkiem do diety, ale także prawdziwym źródłem zdrowia, zapewniającym wiele korzyści dla organizmu. Wprowadzenie ich do codziennego menu może przynieść widoczne korzyści zdrowotne.
Kolor oliwek świadczy o ich dojrzałości: zielone oliwki są zbierane, gdy są jeszcze niedojrzałe, mają jędrną konsystencję i lekko gorzkawy smak. Czarne oliwki, dojrzewające najdłużej, cechują się delikatnym, łagodnym smakiem i miękką konsystencją. Niezależnie od koloru, każda z odmian posiada unikalne wartości odżywcze i smakowe.
Oliwki doskonale komponują się z serami, suszonymi wędlinami i orzechami na desce serów. Ich różnorodność smaków i kolorów pozwala na ciekawe aranżacje, które zawsze robią wrażenie na gościach. Można je łączyć z pomidorami, ogórkami, serem feta i cebulą, tworząc klasyczną sałatkę grecką. Oryginalnym sposobem na wykorzystanie oliwek, jest zamknięcie ich w puchatych pączkach. Przepis na tę wyjątkową przekąskę pochodzi z bloga "Królestwo garów".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pączki z oliwkami - przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- opakowanie drożdży suchych,
- 25 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 jajka,
- 250 ml ciepłej wody,
- oliwki,
- olej do głębokiego smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, jajka, sól, cukier, oliwę i wodę. Wyrób na gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem na 30 minut.
- Ponownie wyrób i znowu odstaw na 30 minut. Odrywaj kawałki ciasta, rozgniataj na dłoni, kładź oliwkę i zawijaj ją w ciasto.
- Odkładaj na deskę oprószoną mąką na kilka minut.
- "Pączki" smaż partiami w gorącym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor.