Przydatne triki w kuchni
Triki w kuchni mogą ułatwić wiele czynności, dlatego warto o nich pamiętać i wykorzystywać w razie potrzeby. Nikt w końcu nie lubi utrudniać sobie życia?
Zresztą za chwilę przekonasz się sama, że wystarczy naprawdę niewiele, aby codzienne obowiązki kuchenne przeszły małą transformację. I to oczywiście na plus. Przykład? Jajka na twardo możesz zacząć przygotowywać w piekarniku!
#1 Rozbijaj jajka na płaskiej powierzchni...
zamiast o krawędź miski. Dzięki temu rozwiązaniu, skorupki jajka podzielą się w znacznie łatwiejszy sposób.
#2 Gdyby przypadkiem w rozbitych jajkach znalazła się skorupka...
Po prostu zwilż palec i wyjmij ostrożnie skorupkę jajka. I to wszystko!
#3 Jeśli potrzebujesz większą ilość ugotowanych na twardo jajek...
Zawsze możesz włożyć je do formy na muffiny i upiec w piekarniku! Wystarczy 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Następnie wstaw do zimnej wody na 10 minut, po czym obierz.
#4 Podczas gotowania makaronu...
...połóż na garnku drewnianą łyżkę. Dzięki temu trikowi, gotująca się woda na pewno nie wydostanie poza garnek.
#5 Jak utrzymać świeżość bananów na dłużej?
Owiń łodygi owoców folią aluminiową. I to wszystko!
#6 Wydłuż użyteczność ziemniaków
Wszystko co musisz zrobić, to umieścić w pojemniku na ziemniaki jabłko. Dzięki temu, warzywa nie zaczną kiełkować.
#7 Podkręć smak kawy...
...dodając do niej przed zaparzeniem: szczyptę soli (skutecznie zmniejszysz gorzki smak) lub cynamon (wzbogacisz smak małej czarnej).
#8 Jak usunąć pestkę z awokado?
Wystarczy wbić się nożem w pestkę i energicznie poruszać w różne strony. Pestka "wyjdzie" bez większych oporów!
#9 Co zrobić, aby przy wyciskaniu cytryny wydobyć z niej więcej soku?
Przed przekrojeniem na pół, przeroluj ją na blacie kuchennym przez chwilę. Dzięki temu, cytrus stanie się miękki i dużo łatwiej będzie można wydobyć jego zawartość.
#10 Świeże zioła przez cały rok
Tego typu produkty to podstawa w każdej kuchni, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. I jak się okazuje, ich utrzymanie w domu nie musi być wcale trudne.
Wystarczy, że wykorzystasz tu pojemnik na kostki lodu. Rozłóż w poszczególnych kratkach ulubione zioła i zalej je oliwą z oliwek. Następnie wstaw do zamrażarki. Już nigdy więcej, nie zabraknie ich w Twojej kuchni!