Przygotuj te kostki i zapomnij o przeziębieniu. Prawdziwa bomba witaminowa

Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności zawsze są w cenie. Domowej roboty kostki do przygotowania zdrowego napoju sprawdzą się, gdy poczujesz nadchodzące przeziębienie. Przygotuj je raz i ciesz się smakiem przez wiele dni.

Domowy naturalny Gripex - Pyszności, kadr z kanału Uwaga GotujęDomowy naturalny Gripex - Pyszności, kadr z kanału Uwaga Gotuję
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Jesień i zima to czas, gdy wiele osób boryka się ze spadkiem odporności i w konsekwencji przeziębieniami. Uporczywy katar i kiepskie samopoczucie to zdecydowanie nic przyjemnego. W myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć, dobrze jest postawić na naturalne sposoby na wzmocnienie odporności. Świetnie sprawdzi się tutaj domowy "Gripex" czyli połączenie imbiru, cytrusów i kurkumy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym

Bomba witaminowa w kostkach

W okresie chłodów największym powodzeniem cieszą się zimowe herbaty i napary. Nie zawsze jest jednak czas i chęci na obieranie, krojenie i długie parzenie składników. Z pomocą przychodzą wtedy witaminowe bomby w formie kostek. Zamknięte w nich cytryny, grejpfruty, imbir i kurkuma to przepis na błyskawiczny napój na odporność. Wystarczy raz przygotować takie kosteczki, aby później cieszyć szybkim naparem prozdrowotnym.

Napar na przeziębienie - Pyszności
Napar na przeziębienie - Pyszności © Licencjodawca

Codzienne tarcie imbiru i wyciskanie soku pójdzie w niepamięć. Prowadząca kanał "Uwaga Gotuję" zamieniła wszystkie składniki w praktyczne kostki. Potrzebujesz do tego blendera oraz foremek do lodu. Jest nie tylko zdrowo, ale również smacznie.

Domowy sposób na przeziębienie

Składniki:

  • świeża mięta,
  • dobrej jakości naturalny miód,
  • 5 cytryn,
  • 3 pomarańcze,
  • 1 grejpfrut,
  • korzeń imbiru,
  • korzeń kurkumy,
  • cynamon mielony.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie cytrusy dokładnie umyj i przekrój na pół. Wyciśnij z nich sok, usuwając pestki.
  2. Do soku dodaj dużą łyżkę miodu oraz cynamon i wymieszaj.
  3. Imbir obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i dodaj do cytrusowego soku.
  4. Kurkumę również obierz i zetrzyj. Polecam zrobić to w rękawiczkach, aby uniknąć zabrudzenia rąk i paznokci.
  5. Dodaj do soku i zblenduj całość.
  6. Powstały płyn przelej do dzbanka z dzióbkiem i przelej do foremek na lód. Pomocna może być tutaj również strzykawka.
  7. Na wierzch dorzuć porwane na mniejsze kawałki liście mięty i wstaw całość do zamrażarki.

Tak przygotowane kostki wrzucaj do ciepłej, ale nie gorącej wody. Kurkumę i imbir najpierw trzemy, dzięki czemu w płynie nie będzie za dużo włókien, a my nie musimy martwić się o zniszczenie blendera. Wrzątek może zniszczyć wszystkie zdrowotne właściwości. Gotowy napój możesz dosłodzić miodem. Pij na zdrowie!

JAK ZROBIĆ DOMOWĄ BOMBĘ WITAMINOWĄ NA JESIEŃ? (w kostkach do rozpuszczania)

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟