Przygotuj te kostki i zapomnij o przeziębieniu. Prawdziwa bomba witaminowa

Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności zawsze są w cenie. Domowej roboty kostki do przygotowania zdrowego napoju sprawdzą się, gdy poczujesz nadchodzące przeziębienie. Przygotuj je raz i ciesz się smakiem przez wiele dni.

Domowy naturalny Gripex - Pyszności, kadr z kanału Uwaga GotujęDomowy naturalny Gripex - Pyszności, kadr z kanału Uwaga Gotuję
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Jesień i zima to czas, gdy wiele osób boryka się ze spadkiem odporności i w konsekwencji przeziębieniami. Uporczywy katar i kiepskie samopoczucie to zdecydowanie nic przyjemnego. W myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć, dobrze jest postawić na naturalne sposoby na wzmocnienie odporności. Świetnie sprawdzi się tutaj domowy "Gripex" czyli połączenie imbiru, cytrusów i kurkumy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym

Bomba witaminowa w kostkach

W okresie chłodów największym powodzeniem cieszą się zimowe herbaty i napary. Nie zawsze jest jednak czas i chęci na obieranie, krojenie i długie parzenie składników. Z pomocą przychodzą wtedy witaminowe bomby w formie kostek. Zamknięte w nich cytryny, grejpfruty, imbir i kurkuma to przepis na błyskawiczny napój na odporność. Wystarczy raz przygotować takie kosteczki, aby później cieszyć szybkim naparem prozdrowotnym.

Napar na przeziębienie - Pyszności
Napar na przeziębienie - Pyszności © Licencjodawca

Codzienne tarcie imbiru i wyciskanie soku pójdzie w niepamięć. Prowadząca kanał "Uwaga Gotuję" zamieniła wszystkie składniki w praktyczne kostki. Potrzebujesz do tego blendera oraz foremek do lodu. Jest nie tylko zdrowo, ale również smacznie.

Domowy sposób na przeziębienie

Składniki:

  • świeża mięta,
  • dobrej jakości naturalny miód,
  • 5 cytryn,
  • 3 pomarańcze,
  • 1 grejpfrut,
  • korzeń imbiru,
  • korzeń kurkumy,
  • cynamon mielony.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie cytrusy dokładnie umyj i przekrój na pół. Wyciśnij z nich sok, usuwając pestki.
  2. Do soku dodaj dużą łyżkę miodu oraz cynamon i wymieszaj.
  3. Imbir obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i dodaj do cytrusowego soku.
  4. Kurkumę również obierz i zetrzyj. Polecam zrobić to w rękawiczkach, aby uniknąć zabrudzenia rąk i paznokci.
  5. Dodaj do soku i zblenduj całość.
  6. Powstały płyn przelej do dzbanka z dzióbkiem i przelej do foremek na lód. Pomocna może być tutaj również strzykawka.
  7. Na wierzch dorzuć porwane na mniejsze kawałki liście mięty i wstaw całość do zamrażarki.

Tak przygotowane kostki wrzucaj do ciepłej, ale nie gorącej wody. Kurkumę i imbir najpierw trzemy, dzięki czemu w płynie nie będzie za dużo włókien, a my nie musimy martwić się o zniszczenie blendera. Wrzątek może zniszczyć wszystkie zdrowotne właściwości. Gotowy napój możesz dosłodzić miodem. Pij na zdrowie!

JAK ZROBIĆ DOMOWĄ BOMBĘ WITAMINOWĄ NA JESIEŃ? (w kostkach do rozpuszczania)

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat