Przygotuj te kostki i zapomnij o przeziębieniu. Prawdziwa bomba witaminowa
Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności zawsze są w cenie. Domowej roboty kostki do przygotowania zdrowego napoju sprawdzą się, gdy poczujesz nadchodzące przeziębienie. Przygotuj je raz i ciesz się smakiem przez wiele dni.
31.10.2023 08:51
Jesień i zima to czas, gdy wiele osób boryka się ze spadkiem odporności i w konsekwencji przeziębieniami. Uporczywy katar i kiepskie samopoczucie to zdecydowanie nic przyjemnego. W myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć, dobrze jest postawić na naturalne sposoby na wzmocnienie odporności. Świetnie sprawdzi się tutaj domowy "Gripex" czyli połączenie imbiru, cytrusów i kurkumy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bomba witaminowa w kostkach
W okresie chłodów największym powodzeniem cieszą się zimowe herbaty i napary. Nie zawsze jest jednak czas i chęci na obieranie, krojenie i długie parzenie składników. Z pomocą przychodzą wtedy witaminowe bomby w formie kostek. Zamknięte w nich cytryny, grejpfruty, imbir i kurkuma to przepis na błyskawiczny napój na odporność. Wystarczy raz przygotować takie kosteczki, aby później cieszyć szybkim naparem prozdrowotnym.
Codzienne tarcie imbiru i wyciskanie soku pójdzie w niepamięć. Prowadząca kanał "Uwaga Gotuję" zamieniła wszystkie składniki w praktyczne kostki. Potrzebujesz do tego blendera oraz foremek do lodu. Jest nie tylko zdrowo, ale również smacznie.
Domowy sposób na przeziębienie
Składniki:
- świeża mięta,
- dobrej jakości naturalny miód,
- 5 cytryn,
- 3 pomarańcze,
- 1 grejpfrut,
- korzeń imbiru,
- korzeń kurkumy,
- cynamon mielony.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie cytrusy dokładnie umyj i przekrój na pół. Wyciśnij z nich sok, usuwając pestki.
- Do soku dodaj dużą łyżkę miodu oraz cynamon i wymieszaj.
- Imbir obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i dodaj do cytrusowego soku.
- Kurkumę również obierz i zetrzyj. Polecam zrobić to w rękawiczkach, aby uniknąć zabrudzenia rąk i paznokci.
- Dodaj do soku i zblenduj całość.
- Powstały płyn przelej do dzbanka z dzióbkiem i przelej do foremek na lód. Pomocna może być tutaj również strzykawka.
- Na wierzch dorzuć porwane na mniejsze kawałki liście mięty i wstaw całość do zamrażarki.
Tak przygotowane kostki wrzucaj do ciepłej, ale nie gorącej wody. Kurkumę i imbir najpierw trzemy, dzięki czemu w płynie nie będzie za dużo włókien, a my nie musimy martwić się o zniszczenie blendera. Wrzątek może zniszczyć wszystkie zdrowotne właściwości. Gotowy napój możesz dosłodzić miodem. Pij na zdrowie!