Puszyste pancakes z owocami jako babeczki. Jak zrobić? Przepis na deser
Pancakes to puszyste, amerykańskie naleśniki. Dzisiaj postanowiliśmy upiec je w formie na babeczki. Efekt? Zachwycająco pyszny!
12.03.2022 13:00
Jak zrobić pancakesy z owocami w formie babeczki?
Amerykanie po prostu przepadają za tymi placuszkami! Zajadają się nimi zarówno w wersji słodkiej, jak i tej nieco bardziej wytrawnej z bekonem. Z łatwością przygotujesz pancakes w domu!
To idealne danie dla dorosłych i dla dzieci. Sprawdzi się w roli śniadania lub podwieczorku. Dzięki temu, że przygotowujemy je z proszkiem do pieczenia, są niezwykle puszyste. Co zamiast mleka do pancakes? Od naszych naleśników różnią się też tym, że zamiast mleka używamy maślanki.
Jak zrobić pancakes z owocami w formie babeczki? Nasze dzisiejsze pancakes postanowiliśmy podać w nieco innej formie. Masę wlaliśmy do foremek na muffiny, dzięki czemu placuszki stały się... babeczkami! Orzechy i owoce świetnie komponują się z delikatnym ciastem na bazie maślanki.
Przepis na pancakes z owocami poniżej. Sprawdź składniki i proste wykonanie.
Składniki
Puszyste pancakes z owocami jako babeczki – składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 3 łyżki cukru
- 500 ml maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- borówki
- maliny
- orzechy włoskie
- migdały w płatkach
Jak zrobić puszyste pancakes?
Zacznijmy od przygotowania ciasta, które będzie oczywiście bazą naszych pankejków. Jak zrobić puszyste pancakes?
Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier i wymieszaj przy pomocy łyżki. Do drugiej miski wbij jajka, wlej maślankę o naturalnym smaku, olej i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj, aż składniki się połączą.
Do mokrych składników stopniowo dodawaj przygotowane wcześniej suche składniki i miksuj. To ważne, bo dzięki takiej kolejności (suche do mokrych) składniki lepiej się połączą.
Pieczenie i serwowanie pancakes w formie babeczki
Kiedy nasza masa będzie gotowa – czas przelać ją do formy.
Jeśli Twoja foremka na muffiny lubi przywierać, to wyłóż jej wnętrze papierowymi papilotkami lub nasmaruj przy pomocy kuchennego pędzelka odrobiną oleju.
Przełóż mieszankę do formy. Dodaj owoce i orzechy. My użyliśmy tutaj malin, borówek, orzechów włoskich i płatków migdałów. Możesz jednak dodać inne ulubione składniki. Sprawdzą się tutaj jabłka, banan, inne orzechy czy też kawałki czekolady. Tak powstają pancakes w formie babeczki.
Pancakes z owocami – czas pieczenia
Piecz pankejki ok. 18 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
Jak ładnie podawać pancakes z owocami?
Nasze pankejki w formie babeczek są już gotowe. Możesz zabrać je ze sobą do szkoły czy pracy i zjeść na pyszne drugie śniadanie. Skutecznie zastąpią też deser, bo w smaku i kształcie przypominają znane wszystkim babeczki.
Smacznego!