Pyszna, ale bardzo lekka. Po tej zupie brzuch będzie płaski, a samopoczucie bardzo się poprawi

Ta zupa to połączenie smaku, lekkości i zdrowia. Rozgrzewa, syci i wspiera dobre trawienie, a przy tym jest idealna dla tych, którzy chcą zadbać o sylwetkę.

Zupa z kaszą jaglanąZupa z kaszą jaglaną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupy to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów – szczególnie dzięki warzywom, które stanowią ich podstawę. Wspierają odporność, poprawiają trawienie i korzystnie wpływają na samopoczucie. Są lekkie, a przy tym sycące, dlatego świetnie sprawdzają się u osób dbających o linię. Ich największą zaletą jest uniwersalność – można je łatwo dopasować do własnych potrzeb i smaków, sięgając po ulubione warzywa, zioła i przyprawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez garnka i gotowania na kuchence. Litewska zupa to najlepszy obiad na upały

Kasza jaglana na płaski brzuch

Kasza jaglana, dzięki swoim właściwościom, jest doskonałym wyborem dla osób pragnących zredukować masę ciała. Jej niski indeks glikemiczny sprawia, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, co jest kluczowe dla utrzymania stabilnego poziomu energii i unikania napadów głodu. Dodatkowo, obecność błonnika w kaszy jaglanej wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm, co jest istotne w procesie odchudzania.

Kasza jaglana jest również bogata w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, wspierając tym samym zdrowie całego organizmu. Regularne spożywanie kaszy jaglanej może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i poprawy funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Dzięki tym właściwościom, kasza jaglana nie tylko wspiera proces odchudzania, ale także przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia.

Przepis na zupę z kaszą jaglaną

Składniki na bulion warzywny:

  • 2 l wody,
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 mały korzeń selera,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mały por,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki do zupy:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 4 małe ziemniaki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 żółtko,
  • mały pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój warzywa na bulion, cebulę przekrój na pół, czosnek lekko rozgnieć, wszystkie składniki włóż do garnka z zimną wodą i przyprawami. Gotuj na małym ogniu do miękkości, następnie przecedź bulion, a ugotowane marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce.
  2. Do bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości.
  3. Kaszę dokładnie przepłucz, przelej wrzątkiem, ugotuj w 2,5 szklanki wody z oliwą i solą przez 20 minut, a potem odstaw pod przykryciem na 10 minut.
  4. Do bulionu z ziemniakami dodaj starte warzywa, gotuj jeszcze 10 minut, następnie dodaj ugotowaną kaszę.
  5. W osobnej miseczce połącz żółtko z jogurtem, zahartuj kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlej do garnka, dokładnie wymieszaj – nie doprowadzaj już do wrzenia.
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i posyp koperkiem tuż przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej