Jak powstają reklamy jedzenia? Triki i oszustwa producentów

Jak oszukują nas producenci reklam jedzenia? Jakie stosują sztuczki i triki? Czy zastanawiałeś się, jakim cudem jedzenie ze zdjęć nie przypomina tego, co otrzymujesz na talerzu? Zobacz, jakie triki stosują fotografowie!

Obrazek
Ewa

#1 Dezodorant sprawia, że owoce wyglądają na piękne i błyszczące

Co zrobić, by owoce się błyszczały? Nie trzeba dużo sprzętu, żeby owoce w reklamie lśniły. Zamiennie używa się także lakieru do włosów.

Obrazek

#2 Olej silnikowy zamiast syropu klonowego

Pancakes za szybko wchłaniają syrop, więc trzeba było znaleźć jego zamiennik, żeby zdążyć zrobić odpowiednie ujęcia. Co najczęściej zastępuje syrop klonowy i miód? Olej silnikowy.

Obrazek

#3 Klej zamiast mleka do płatków

Zastanawiałeś się, jakim cudem płatki tak pięknie unoszą się na powierzchni mleka i nie toną? To sprawka kleju, który pozwala ułożyć płatki śniadaniowe idealnie do zdjęcia.

Obrazek

#4 Kotlety w burgerach smarowane są pastą do butów

Na liście oszustw producentów jedzenia nie mogło zabraknąć tego. Mięso do reklam burgerów piecze się tylko chwilę, żeby zachować jego objętość i jędrność. Żeby uzyskać efekt grillowanego kotleta, sięga się po...pastę do butów.

Obrazek

#5 Dzięki glicerynie owoce morza wyglądają na świeże

Owoce morza bardzo szybko tracą na swoim wyglądzie. Żeby zachować ich świeży i soczysty charakter smaruje się je mieszanką wody i gliceryny.

Obrazek

#6 Kolor truskawek podkręcany jest szminką – reklamy jedzenia czy beauty?

Niekiedy truskawki nie są idealnie czerwone. Rozwiązanie? Czerwona szminka do ust.

Obrazek

#7 Do makaronu dodaje się syrop glukozowy

Co zrobić, żeby makaron szybko nie wysechł? Jaki trik stosują producenci reklam? Makaron dość szybko usycha, więc polewa się go syropem, by wciąż wyglądał apetycznie.

Obrazek

#8 Warstwy tortu wypełnia się tekturą

Zrobienie idealnego ciasta z równymi warstwami kremu może być trudne, a przede wszystkim kosztowne. Zamiast tego między kawałki biszkoptów wkłada się tekturę, którą przykrywa się jedynie z zewnątrz warstwą kremu.
W ten sam sposób robi się burgery i kanapki.

Obrazek

#9 Idealne piwo jest z płynem do mycia naczyń

Żeby w reklamie piwa wystąpiła idealna, gęsta, wysoka pianka dolewa się na dno szklanki płynu do mycia naczyń. Następnie uzupełnia się szklankę piwem i gotowe.

Obrazek

#10 Tłuczone ziemniaki zamiast lodów

W fotograficznym studiu jest bardzo dużo lamp i świateł. Z tego powodu robienie zdjęć lodów jest dość kłopotliwe – bardzo szybko się topią. Zamiast tego sięga się po purée ziemniaczane albo pastę ze skrobi ziemniaczanej, cukru i tłuszczu. Przy odrobinie barwników możemy uzyskać różne smaki.

Obrazek

#11 Idealne bąbelki robi się przy użyciu sody

W reklamach gazowanych napojów, po przelaniu ich do szklanek, zawsze widoczne są piękne bąbelki gazu. Jak? Wystarczy dorzucić pastylkę z dodatkiem sody. Sprawdzają się również pastylki na zgagę.

Obrazek

#12 Kurczak nadziewany jest ręcznikami papierowymi

Piękny i wielki kurczak na zdjęciu nie jest zasługą umiejętności kucharza. Piecze się go krócej i nadziewa ręcznikiem papierowym, żeby zyskał na objętości.

Obrazek

#13 Do sosów dodawany jest wosk

Aby uzyskać idealną konsystencję, fotografowie dodają do sosów stopiony wosk o różnych kolorach.

Obrazek

#14 Zamiast kostek lodu w reklamach napojów- plastik

Zrobienie krystalicznie czystych, idealnych kostek nie jest trudne, jednak zajmuje trochę czasu. A przede wszystkim: lód się po prostu topi. Zamiast tego wrzuca się gotowe kostki...z plastiku.

Obrazek

#15 Lody z pianką do golenia

Desery z bitą śmietaną sprawiają, że od razu leci ślinka. Tych, prosto z reklam, lepiej nie jeść. No, chyba, że lubisz piankę do golenia.

Obrazek

#16 Parujące jedzenie w reklamach

Para unosząca się nad jedzeniem wygląda bardzo apetycznie. Podczas zdjęć uzyskuje się ją za pomocą parownicy, podgrzanych w mikrofalówce wacików lub tamponów.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe