Rewolucyjny smalec bez nieprzyjemnego zapachu w kuchni. Nie wymaga nawet sekundy smażenia

Smalec bez smażenia? Brzmi dziwnie, ale jest to możliwe do zrobienia. Jeśli nie chcesz czuć tego nieprzyjemnego zapachu podczas jego przygotowywania to koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Kanapka posmarowana smalcem z cebulką lub ogórkiem kiszonym – rewelacja! Oto dokładny przepis i lista składników.

Obrazek
Paulina

Smalec bez smażenia – przepis

Składniki:

  • 1 kg słoniny,
  • 2 spore cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić smalec w piekarniku?

Przygotuj słoninę i dokładnie ja zmiel w maszynce do mięsa. Następnie wyciśnij czosnek przez praskę i pokrój w drobną kostkę cebule. Połącz mięso razem z czosnkiem i cebulą. Dopraw pieprzem i solą, następnie całość wymieszaj. Masa powinna być słona. Przygotuj słoiki o pojemności 1 litra. Umieść w nich smalec. Włóż je w zimnym piekarniku i dopiero ustaw temperaturę 180 st. C. Następnie piecz przez ok. 2 h. Smalczyk należy schłodzić. Można go dodatkowo posolić.

Smalec - Pyszności; źródło: Pixa Bay
Smalec - Pyszności; źródło: Pixa Bay

Dodatki do smalcu

Klasyczny smalec możemy również wzbogacić mielonym mięsem lub aromatycznymi skwarkami. Dodajemy je na kilka minut przed końcem smażenia. Oczywiście można też eksperymentować z przyprawami. Niektórzy proponują dodać suszony cząber, mieloną słodką paprykę, suszone i posiekane grzyby. Możemy tez dodać jabłko, ostatnio dodatek tego owocu jest bardzo popularny. Jednym z nich jest np. dodanie jabłka. Duże kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w kostkę lub starte, dodajemy do smalcu w tym samym momencie co cebulę i przyprawy.

Chleb i ogórek

Miłośnicy smalcu uwielbiają go z dodatkiem pszennego chleba i ogórków kiszonych. My też jesteśmy jak najbardziej z tym zestawieniem. Pamiętajmy, by na stole nie zabrakło solniczek. Smalec lubi być posypany szczyptą tej przyprawy!

Obrazek
Smalec - Pyszności; Foto: Canva.com

Czy smalec jest zdrowy?

No i tutaj musimy rozczarować miłośników tego przysmaku. Niestety, ale nie należy on do najzdrowszych wyborów. Jest źródłem szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, jeśli kupujemy go ze sklepowej półki, to może on zawierać tłuszcze trans. Należy go spożywać w ograniczonych ilościach.

Jeśli przygotujesz domowy smalczyk, możesz wykorzystać go do smażenia kotletów mielonych, które zrobisz z naszym przepisem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇