PoradyRewolucyjny smalec bez nieprzyjemnego zapachu w kuchni. Nie wymaga nawet sekundy smażenia

Rewolucyjny smalec bez nieprzyjemnego zapachu w kuchni. Nie wymaga nawet sekundy smażenia

Rewolucyjny smalec bez nieprzyjemnego zapachu w kuchni. Nie wymaga nawet sekundy smażenia
Paulina

31.07.2022 17:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Smalec bez smażenia? Brzmi dziwnie, ale jest to możliwe do zrobienia. Jeśli nie chcesz czuć tego nieprzyjemnego zapachu podczas jego przygotowywania to koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Kanapka posmarowana smalcem z cebulką lub ogórkiem kiszonym – rewelacja! Oto dokładny przepis i lista składników.

Smalec bez smażenia – przepis

Składniki:

  • 1 kg słoniny,
  • 2 spore cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić smalec w piekarniku?

Przygotuj słoninę i dokładnie ja zmiel w maszynce do mięsa. Następnie wyciśnij czosnek przez praskę i pokrój w drobną kostkę cebule. Połącz mięso razem z czosnkiem i cebulą. Dopraw pieprzem i solą, następnie całość wymieszaj. Masa powinna być słona. Przygotuj słoiki o pojemności 1 litra. Umieść w nich smalec. Włóż je w zimnym piekarniku i dopiero ustaw temperaturę 180 st. C. Następnie piecz przez ok. 2 h. Smalczyk należy schłodzić. Można go dodatkowo posolić.

Smalec - Pyszności; źródło: Pixa Bay
Smalec - Pyszności; źródło: Pixa Bay

Dodatki do smalcu

Klasyczny smalec możemy również wzbogacić mielonym mięsem lub aromatycznymi skwarkami. Dodajemy je na kilka minut przed końcem smażenia. Oczywiście można też eksperymentować z przyprawami. Niektórzy proponują dodać suszony cząber, mieloną słodką paprykę, suszone i posiekane grzyby. Możemy tez dodać jabłko, ostatnio dodatek tego owocu jest bardzo popularny. Jednym z nich jest np. dodanie jabłka. Duże kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w kostkę lub starte, dodajemy do smalcu w tym samym momencie co cebulę i przyprawy.

Chleb i ogórek

Miłośnicy smalcu uwielbiają go z dodatkiem pszennego chleba i ogórków kiszonych. My też jesteśmy jak najbardziej z tym zestawieniem. Pamiętajmy, by na stole nie zabrakło solniczek. Smalec lubi być posypany szczyptą tej przyprawy!

Smalec - Pyszności; Foto: Canva.com
Smalec - Pyszności; Foto: Canva.com

Czy smalec jest zdrowy?

No i tutaj musimy rozczarować miłośników tego przysmaku. Niestety, ale nie należy on do najzdrowszych wyborów. Jest źródłem szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, jeśli kupujemy go ze sklepowej półki, to może on zawierać tłuszcze trans. Należy go spożywać w ograniczonych ilościach.

Jeśli przygotujesz domowy smalczyk, możesz wykorzystać go do smażenia kotletów mielonych, które zrobisz z naszym przepisem krok po kroku.