Robię dziurkę w kotletach mielonych i wkładam farsz. Wychodzą o niebo lepsze niż tradycyjne

Jeśli przejadły ci się już tradycyjne kotlety mielone, lub po prostu masz ochotę na delikatny powiew świeżości w swojej kuchni, to nie możesz ominąć tego artykułu. Znajdziesz tu przepis na faszerowane mielone, które już wkrótce mogą stać się daniem numer jeden w twoim jadłospisie!

Faszerowane kotlety mielone. Pycha!Faszerowane kotlety mielone. Pycha!
Źródło zdjęć: © canva.com

Kiedy kotlety schabowe zaczynają się przejadać, wszyscy wiemy, jak postępować. Sposobów na zrewolucjonizowanie klasycznego przepisu jest w końcu od groma: można schabowe albo zamarynować w innych niż zwykle składnikach (poleca się tu musztarda), albo zaserwować je z dodatkiem aromatycznego sosu czy nawet z jajkiem sadzonym. Przyznaj — nic prostszego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowe łódeczki z kurczakiem stały się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Kiedy jednak dochodzi do kwestii kotletów mielonych, nagle wszyscy zaczynają tracić rozum. Co zrobić, żeby urozmaicić to danie? I to tak naprawdę, a nie tylko dodać do mięsa startej marchewki? Cóż, jest na to sposób. I — wierz lub nie —  będzie on polegał na wzbogaceniu kotletów mielonych farszem. Posłużą nam do tego między innymi leśne grzyby, o które ostatnio nietrudno. Zobacz przepis i daj nam znać, czy zdał egzamin!

Faszerowane kotlety mielone

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 400 g grzybów leśnych (można też użyć pieczarek),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • kawałek sera w kostce,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Faszerowane kotlety mielone zapełnij grzybami leśnymi lub zwykłymi pieczarkami
Faszerowane kotlety mielone zapełnij grzybami leśnymi lub zwykłymi pieczarkami © canva.com
  1. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Podsmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu i dodaj poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzuć te składniki do miski z mięsem mielonym.
  2. Grzyby oczyść i pokrój w cienkie plastry, a następnie podsmaż na patelni, wykorzystując niewielką moc palnika.
  3. W tym czasie dodaj do mięsa mielonego, cebuli i czosnku pozostałe składniki mielonych: jajko, namoczoną w mleku lub wodzie bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj i uformuj kotlety. W każdym z nich zrób teraz wgłębienie.
  4. Tak przygotowane kotlety zapełnij farszem z grzybów, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przed 30 minut.
  5. Na 5 minut przed końcem tego czasu posyp kotlety startym serem żółtym. To dopełni kulinarnego szczęścia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie