Robię dziurkę w kotletach mielonych i wkładam farsz. Wychodzą o niebo lepsze niż tradycyjne
Jeśli przejadły ci się już tradycyjne kotlety mielone, lub po prostu masz ochotę na delikatny powiew świeżości w swojej kuchni, to nie możesz ominąć tego artykułu. Znajdziesz tu przepis na faszerowane mielone, które już wkrótce mogą stać się daniem numer jeden w twoim jadłospisie!
18.10.2023 12:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy kotlety schabowe zaczynają się przejadać, wszyscy wiemy, jak postępować. Sposobów na zrewolucjonizowanie klasycznego przepisu jest w końcu od groma: można schabowe albo zamarynować w innych niż zwykle składnikach (poleca się tu musztarda), albo zaserwować je z dodatkiem aromatycznego sosu czy nawet z jajkiem sadzonym. Przyznaj — nic prostszego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy jednak dochodzi do kwestii kotletów mielonych, nagle wszyscy zaczynają tracić rozum. Co zrobić, żeby urozmaicić to danie? I to tak naprawdę, a nie tylko dodać do mięsa startej marchewki? Cóż, jest na to sposób. I — wierz lub nie — będzie on polegał na wzbogaceniu kotletów mielonych farszem. Posłużą nam do tego między innymi leśne grzyby, o które ostatnio nietrudno. Zobacz przepis i daj nam znać, czy zdał egzamin!
Faszerowane kotlety mielone
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego,
- 400 g grzybów leśnych (można też użyć pieczarek),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- kawałek sera w kostce,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Podsmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu i dodaj poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzuć te składniki do miski z mięsem mielonym.
- Grzyby oczyść i pokrój w cienkie plastry, a następnie podsmaż na patelni, wykorzystując niewielką moc palnika.
- W tym czasie dodaj do mięsa mielonego, cebuli i czosnku pozostałe składniki mielonych: jajko, namoczoną w mleku lub wodzie bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj i uformuj kotlety. W każdym z nich zrób teraz wgłębienie.
- Tak przygotowane kotlety zapełnij farszem z grzybów, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przed 30 minut.
- Na 5 minut przed końcem tego czasu posyp kotlety startym serem żółtym. To dopełni kulinarnego szczęścia. Smacznego!