Robię dziurkę w kotletach mielonych i wkładam farsz. Wychodzą o niebo lepsze niż tradycyjne
Jeśli przejadły ci się już tradycyjne kotlety mielone, lub po prostu masz ochotę na delikatny powiew świeżości w swojej kuchni, to nie możesz ominąć tego artykułu. Znajdziesz tu przepis na faszerowane mielone, które już wkrótce mogą stać się daniem numer jeden w twoim jadłospisie!
18.10.2023 12:04
Kiedy kotlety schabowe zaczynają się przejadać, wszyscy wiemy, jak postępować. Sposobów na zrewolucjonizowanie klasycznego przepisu jest w końcu od groma: można schabowe albo zamarynować w innych niż zwykle składnikach (poleca się tu musztarda), albo zaserwować je z dodatkiem aromatycznego sosu czy nawet z jajkiem sadzonym. Przyznaj — nic prostszego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy jednak dochodzi do kwestii kotletów mielonych, nagle wszyscy zaczynają tracić rozum. Co zrobić, żeby urozmaicić to danie? I to tak naprawdę, a nie tylko dodać do mięsa startej marchewki? Cóż, jest na to sposób. I — wierz lub nie — będzie on polegał na wzbogaceniu kotletów mielonych farszem. Posłużą nam do tego między innymi leśne grzyby, o które ostatnio nietrudno. Zobacz przepis i daj nam znać, czy zdał egzamin!
Faszerowane kotlety mielone
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego,
- 400 g grzybów leśnych (można też użyć pieczarek),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- kawałek sera w kostce,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Podsmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu i dodaj poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzuć te składniki do miski z mięsem mielonym.
- Grzyby oczyść i pokrój w cienkie plastry, a następnie podsmaż na patelni, wykorzystując niewielką moc palnika.
- W tym czasie dodaj do mięsa mielonego, cebuli i czosnku pozostałe składniki mielonych: jajko, namoczoną w mleku lub wodzie bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj i uformuj kotlety. W każdym z nich zrób teraz wgłębienie.
- Tak przygotowane kotlety zapełnij farszem z grzybów, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przed 30 minut.
- Na 5 minut przed końcem tego czasu posyp kotlety startym serem żółtym. To dopełni kulinarnego szczęścia. Smacznego!