Robię dziurkę w kotletach mielonych i wkładam farsz. Wychodzą o niebo lepsze niż tradycyjne

Jeśli przejadły ci się już tradycyjne kotlety mielone, lub po prostu masz ochotę na delikatny powiew świeżości w swojej kuchni, to nie możesz ominąć tego artykułu. Znajdziesz tu przepis na faszerowane mielone, które już wkrótce mogą stać się daniem numer jeden w twoim jadłospisie!

Faszerowane kotlety mielone. Pycha!Faszerowane kotlety mielone. Pycha!
Źródło zdjęć: © canva.com

Kiedy kotlety schabowe zaczynają się przejadać, wszyscy wiemy, jak postępować. Sposobów na zrewolucjonizowanie klasycznego przepisu jest w końcu od groma: można schabowe albo zamarynować w innych niż zwykle składnikach (poleca się tu musztarda), albo zaserwować je z dodatkiem aromatycznego sosu czy nawet z jajkiem sadzonym. Przyznaj — nic prostszego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowe łódeczki z kurczakiem stały się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Kiedy jednak dochodzi do kwestii kotletów mielonych, nagle wszyscy zaczynają tracić rozum. Co zrobić, żeby urozmaicić to danie? I to tak naprawdę, a nie tylko dodać do mięsa startej marchewki? Cóż, jest na to sposób. I — wierz lub nie —  będzie on polegał na wzbogaceniu kotletów mielonych farszem. Posłużą nam do tego między innymi leśne grzyby, o które ostatnio nietrudno. Zobacz przepis i daj nam znać, czy zdał egzamin!

Faszerowane kotlety mielone

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 400 g grzybów leśnych (można też użyć pieczarek),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • kawałek sera w kostce,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Faszerowane kotlety mielone zapełnij grzybami leśnymi lub zwykłymi pieczarkami
Faszerowane kotlety mielone zapełnij grzybami leśnymi lub zwykłymi pieczarkami © canva.com
  1. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Podsmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu i dodaj poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzuć te składniki do miski z mięsem mielonym.
  2. Grzyby oczyść i pokrój w cienkie plastry, a następnie podsmaż na patelni, wykorzystując niewielką moc palnika.
  3. W tym czasie dodaj do mięsa mielonego, cebuli i czosnku pozostałe składniki mielonych: jajko, namoczoną w mleku lub wodzie bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj i uformuj kotlety. W każdym z nich zrób teraz wgłębienie.
  4. Tak przygotowane kotlety zapełnij farszem z grzybów, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przed 30 minut.
  5. Na 5 minut przed końcem tego czasu posyp kotlety startym serem żółtym. To dopełni kulinarnego szczęścia. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki