PrzepisDania mięsneRoladki wiejskie. Są tak pyszne, że zapomnisz o schabowych i mielonych

Roladki wiejskie. Są tak pyszne, że zapomnisz o schabowych i mielonych

Roladki wiejskie to danie, które zachwyci każdego smakosza. Soczyste mięso, aromatyczne pieczarki, chrupiący boczek i delikatny ser to połączenie, któremu trudno oprzeć się.

Roladki wiejskie
Roladki wiejskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.10.2023 | aktual.: 13.10.2023 09:14

Roladki wiejskie przygotowuje się z cienkich plastrów schabu, które są rozbijane i nadziewane farszem z pieczarek, cebulisera. Soczyste mięso doskonale łączy się z aromatycznym farszem, tworząc pyszny i sycący obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na roladki z boczkiem i serem

Otoczony boczkiem i serem, schab jest pieczony w rękawie do pieczenia. Dzięki temu mięso jest soczyste i delikatne, a boczek chrupiący. Ser natomiast nadaje potrawie kremowy smak i aksamitną konsystencję.

Składniki:

  • 400-500 g schabu,
  • 8 plasterków surowego boczku,
  • 1 biała cebula,
  • 100 g pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser żółty do zapiekania.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki oczyść, odetnij części z ziemią i pokrój w półplasterki.
  2. Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulkę i podsmażaj, aż stanie się miękka i błyszcząca. Następnie dodaj pieczarki i posól. Smaż na średnim ogniu, aż wytworzony z grzybów płyn odparuje. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  3. Schab pokrój na plastry, włóż do woreczka foliowego i rozbij tłuczkiem jak na kotlety. Natrzyj solą i pieprzem z obydwu stron.
  4. Na każdym plastrze schabu rozłóż farsz pieczarkowy i ułóż paski sera. Mocno zwiń mięso w roladki, następnie owiń je plasterkami boczku i w razie potrzeby przekłuj wykałaczką.
  5. Roladki przełóż do rękawa do pieczenia, ułóż w foremce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia możesz rozciąć rękaw, aby boczek stał się bardziej rumiany i chrupiący.

Roladki wiejskie podawaj z puree ziemniaczanym i gotowanymi warzywami. Możesz polać jasnym sosem i posypać świeżym koperkiem.

Wskazówki:

  • Aby roladki były bardziej aromatyczne, możesz dodać do farszu odrobinę czosnku, natki pietruszki lub ziół prowansalskich.
  • Jeśli chcesz, aby boczek był bardziej chrupiący, możesz przed pieczeniem posmarować go oliwą z oliwek.
  • Roladki wiejskie możesz przygotować również w piekarniku bez rękawa do pieczenia. W tym przypadku piecz je przez ok. 60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając, czy mięso jest już upieczone.

Odkryj tradycyjne smaki polskiej kuchni na nowo, przygotowując te przepyszne roladki wiejskie. Chociaż schabowe i mielone zawsze będą miały swoje miejsce na naszych stołach, czasem warto dać się ponieść nowym, ciekawym smakom. Smacznego.

Wybrane dla Ciebie