Roladki wiejskie. Są tak pyszne, że zapomnisz o schabowych i mielonych

Roladki wiejskie to danie, które zachwyci każdego smakosza. Soczyste mięso, aromatyczne pieczarki, chrupiący boczek i delikatny ser to połączenie, któremu trudno oprzeć się.

Roladki wiejskieRoladki wiejskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Roladki wiejskie przygotowuje się z cienkich plastrów schabu, które są rozbijane i nadziewane farszem z pieczarek, cebulisera. Soczyste mięso doskonale łączy się z aromatycznym farszem, tworząc pyszny i sycący obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Przepis na roladki z boczkiem i serem

Otoczony boczkiem i serem, schab jest pieczony w rękawie do pieczenia. Dzięki temu mięso jest soczyste i delikatne, a boczek chrupiący. Ser natomiast nadaje potrawie kremowy smak i aksamitną konsystencję.

Składniki:

  • 400-500 g schabu,
  • 8 plasterków surowego boczku,
  • 1 biała cebula,
  • 100 g pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser żółty do zapiekania.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki oczyść, odetnij części z ziemią i pokrój w półplasterki.
  2. Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulkę i podsmażaj, aż stanie się miękka i błyszcząca. Następnie dodaj pieczarki i posól. Smaż na średnim ogniu, aż wytworzony z grzybów płyn odparuje. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  3. Schab pokrój na plastry, włóż do woreczka foliowego i rozbij tłuczkiem jak na kotlety. Natrzyj solą i pieprzem z obydwu stron.
  4. Na każdym plastrze schabu rozłóż farsz pieczarkowy i ułóż paski sera. Mocno zwiń mięso w roladki, następnie owiń je plasterkami boczku i w razie potrzeby przekłuj wykałaczką.
  5. Roladki przełóż do rękawa do pieczenia, ułóż w foremce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia możesz rozciąć rękaw, aby boczek stał się bardziej rumiany i chrupiący.

Roladki wiejskie podawaj z puree ziemniaczanym i gotowanymi warzywami. Możesz polać jasnym sosem i posypać świeżym koperkiem.

Wskazówki:

  • Aby roladki były bardziej aromatyczne, możesz dodać do farszu odrobinę czosnku, natki pietruszki lub ziół prowansalskich.
  • Jeśli chcesz, aby boczek był bardziej chrupiący, możesz przed pieczeniem posmarować go oliwą z oliwek.
  • Roladki wiejskie możesz przygotować również w piekarniku bez rękawa do pieczenia. W tym przypadku piecz je przez ok. 60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając, czy mięso jest już upieczone.

Odkryj tradycyjne smaki polskiej kuchni na nowo, przygotowując te przepyszne roladki wiejskie. Chociaż schabowe i mielone zawsze będą miały swoje miejsce na naszych stołach, czasem warto dać się ponieść nowym, ciekawym smakom. Smacznego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej