Częsty błąd. Tak rozmrażane mięso może doprowadzić do zatrucia

Nieodpowiedni sposób rozmrażania mięsa może spowodować poważne konsekwencje. Jak uniknąć zatrucia i właściwie rozmrozić mięso?

ObrazekRozmrażanie mięsa- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Promocja w sklepie, zmiana planów obiadowych czy po prostu większe zakupy — w naszych zamrażarkach mięso gości naprawdę często. Mrożenie to jeden z lepszych i prostszych sposobów na konserwowanie żywności. Schody mogą pojawić się wtedy, gdy przychodzi czas na rozmrożenie zapasów. Największy problem pojawia się wtedy, gdy zapomnieliśmy o tym, żeby wyjąć je wcześniej z lodówki. W pośpiechu popełniamy jednak błędy, które mogą skończyć się zatruciem. Co robimy źle?

Najlepiej jest zrobić to w lodówce

Najbezpieczniejszym sposobem na rozmrożenie kurczaka jest położenie go na głębokim talerzu lub włożenie do miski i wstawienie do lodówki. Kurczak rozmraża się wtedy stopniowo, bez szoku temperaturowego i ze znacznie mniejszym ryzykiem namnożenia się bakterii.

Jeśli ostatecznie zdecydujesz, że nie chcesz gotować kurczaka lub chcesz użyć tylko połowy, możesz włożyć go z powrotem do zamrażarki. Jest jednak jedno zastrzeżenie: gdy twój kurczak będzie rozmrażany przez dwa dni, będziesz musiał go ugotować lub wyrzucić - mówi Ellen Steinberg, dyplomowana dietetyczką i specjalistka ds. bezpieczeństwa żywności.

Jeśli zostawimy kurczaka na dłużej niż dwie godziny w temperaturze pokojowej, jego temperatura podnosi się do niebezpiecznego poziomu dla zdrowia człowieka. W tak zwanej "strefie zagrożenia", która według CDC (Centrum Kontroli i Prewencji Chorób) wynosi od 4 st. C do 60 st. C, bakterie mogą szybko się namnażać. Część z nich oczywiście zginie podczas obróbki cieplnej, ale ryzyko wciąż pozostaje spore.

Rozmrażanie mięsa- Pyszności, źródło: Canva
Rozmrażanie mięsa- Pyszności, źródło: Canva

Rozmrażanie kurczaka w wodzie

Popularnym sposobem na rozmrożenie mięsa jest wrzucenie go do miski z wodą i pozostawienie na kuchennym blacie. Chociaż jest to z pewnością szybkie, ale popełniamy jedne duży błąd — zalewamy mrożonkę ciepłą wodą. Rozmrażanie mięsa w ciepłej lub gorącej wodzie może przyspieszyć cały proces, ale niesie również ryzyko namnażania się bakterii w mięsie. A bakterie to już prosta droga do zatrucia pokarmowego, objawiającego się często bólami brzucha, wymiotami i biegunkami.

Jak zatem zrobić to w bezpieczny sposób? Aby rozmrozić mięso w sposób bezpieczny, możesz zanurzyć je w zimnej wodzie. Ważne jest, aby przeznaczyć 30 minut rozmrażania na każde 0,5 kg mięsa i regularnie wymieniać wodę co 30 minut, aby utrzymać jej temperaturę. To pozwoli na równomierne i bezpieczne rozmrożenie.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką