InspiracjeCzy pierogi to tylko polska specjalność? Zobacz, jak robi się je w innych zakątkach świata

Czy pierogi to tylko polska specjalność? Zobacz, jak robi się je w innych zakątkach świata

Z czym kojarzy się Polska za granicą? Oczywiście, że z pierogami. Ta tradycyjna potrawa jest uwielbiana zarówno przez Polaków, jak i turystów odwiedzających nasz kraj. Jednak czy pierogi to wyłącznie polska specjalność? Okazuje się, że podobne dania można znaleźć na całym świecie – od azjatyckich dim sum, przez włoskie ravioli, po gruzińskie chinkali. Jak zatem przygotowuje się pierogi w innych krajach? Sprawdźmy to.

Pierogi występują również w innych kuchniach świata
Pierogi występują również w innych kuchniach świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierogi bez wątpienia można uznać za jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. Każdy region ma swój unikalny przepis na farsz, a każdy miłośnik pierogów – własny sposób na idealne ciasto. Jednak czy ta potrawa rzeczywiście wywodzi się z Polski? Okazuje się, że nie.

Pomysł formowania ciasta z nadzieniem, zlepiania go i gotowania najprawdopodobniej pochodzi z Chin. Stamtąd dotarł na Ruś, a następnie rozprzestrzenił się na zachód, ostatecznie trafiając do Polski. Pierwsze wzmianki o pierogach na naszych ziemiach pochodzą z XIII wieku. Wówczas były one przygotowywane głównie na specjalne okazje, a ich rodzaj zależał od święta. Na przykład na wesela serwowano duży pieróg, wielkości główki kapusty, z wytrawnym nadzieniem, natomiast na imieniny lepiono słodkie pierożki zwane sanieżkami.

Dziś najczęściej sięgamy po klasyczne warianty, takie jak pierogi ruskie, z mięsem czy jagodami, ale możliwości są niemal nieograniczone. Wiele restauracji eksperymentuje z farszem, oferując pierogi z podrobami, serem pleśniowym i owocami, dziczyzną czy nawet orzechami. Dzięki temu każdy, niezależnie od upodobań, może znaleźć idealny smak dla siebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Rodzaje pierogów na świecie

Pierogi to prosta, uniwersalna i pożywna potrawa, dlatego cieszy się popularnością także w innych krajach. To, co je wyróżnia w różnych kulturach, to nie tylko technika lepienia, ale także skład ciasta, różnorodność farszu oraz sposób przyrządzania – od gotowania, przez smażenie, aż po pieczenie.

Baursaki

To pierogi wywodzące się z Azji Środkowej, szczególnie popularne w Kazachstanie i Mongolii. Często określane mianem kazachskich pączków i najczęściej stanowią formę deseru – tradycyjnie nadziewane są słodkim farszem. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, które po zlepieniu i nadzianiu smaży się w głębokim oleju. Baursaki formuje się najczęściej w kształt kulek lub trójkątów. W Turcji i Mongolii pierożki te często spożywa się mocząc je w herbacie.

Chinkali

To tradycyjne gruzińskie pierożki o charakterystycznym sakiewkowatym kształcie z zawiniętym czubkiem. Przygotowuje się je z ciasta pszennego i nadziewa mielonym mięsem, doprawionym czosnkiem i kolendrą. Podczas gotowania w środku tworzy się aromatyczny bulion. Jedząc chinkali, należy chwycić je za fałdki, nadgryźć i najpierw wypić gorący wywar, a dopiero potem zjeść resztę. Górną część, czyli "ogonek", tradycyjnie zostawia się na talerzu.

Dim sum

Pierożki dim sum są niezwykle popularne w Chinach. Przygotowuje się je z cienkiego ciasta ryżowego i nadziewa mięsem, warzywami lub owocami morza. Gotuje się je na parze i podaje w bambusowych koszyczkach, często z dodatkiem sosu sojowego, octu ryżowego lub oleju chili, a także w towarzystwie aromatycznej herbaty. Mają charakterystyczny kształt – brzegi ciasta składa się w półkole, tworząc delikatne fałdki na górze (zwykle 7–10). Po ugotowaniu powinny być lekko przezroczyste.

Empanadas

To tradycyjne danie kuchni latynoamerykańskiej, szczególnie popularne w Argentynie i Chile. Empanadas to rodzaj pieroga wykonanego z cienkiego ciasta, które kryje w sobie różnorodne nadzienia – od pikantnych farszy mięsnych, przez warzywa i sery, aż po słodkie owoce. W zależności od regionu i lokalnych tradycji mogą być one pieczone w piekarniku lub smażone na głębokim oleju.

Gyoza

Pierożki te cieszą się dużą popularnością w Japonii. W Chinach natomiast można je spotkać pod nazwą jiaozi. Danie to najczęściej przygotowuje się z okazji Chińskiego Nowego Roku. Mają one cienkie i delikatne ciasto oraz aromatyczne nadzienie najczęściej z mielonej wieprzowiny, kapusty, czosnku i imbiru. Charakteryzują się specyficzną metodą przygotowania – najczęściej są smażone na jednej stronie, a następnie krótko duszone.

Mandu

To danie koreańskie, które ma swoje korzenie w kuchni chińskiej i mongolskiej. Do ich przygotowania zwykle używa się mąki pszennej. W zależności od regionu różnią się one sposobem podania i farszem. Można je gotować, smażyć lub piec. Do farszu stosuje się mięso, tofu i warzywa. Ciekawszą odmianą mandu jest np. Eo-mandu, czyli pierożek zawinięty w filet z ryby lub Saengchi-mandu serwowane z mięsem bażanta, tofu i wołowiną.

Pate Kode

Zapisywane jako "Pâté Kodé" lub "Paté Kòde" to smażone pierogi pochodzące z Haiti. Są one popularnym elementem haitańskiego street foodu i przypominają wizualnie latynoskie empanadas. Do przygotowania farszu najczęściej używa się mięsa i pikantnych przypraw, a także sera, papryki czy cebuli. Pata Kode po przygotowaniu są złociste i chrupiące.

Ravioli

To jedno z tradycyjnych dań kuchni włoskiej, charakteryzujące się kwadratowym kształtem i falistymi brzegami. Przyrządza się je z cienkiego ciasta makaronowego, a ich wnętrze wypełnia farszem serowym, mięsnym lub warzywnym. Po ugotowaniu podaje się je z aromatycznymi sosami najczęściej śmietanowym, serowym lub maślanym.

Samosy

Są to trójkątne pierożki, stanowiące popularne danie kuchni indyjskiej. Po uformowaniu smaży się je w głębokim oleju. Najczęściej nadziewane są warzywami, strączkami lub ziemniakami doprawionymi aromatycznymi przyprawami, takimi jak kolendra, kminek czy kurkuma. Czasami spotyka się również wersje z serem paneer lub mięsem. Tradycyjnie podaje się je z sosami chutney, np. miętowym, tamaryndowym lub kolendrowym.

Pierogi – jedno danie, wiele kultur

Pierogi to potrawa ponadczasowa, którą można potraktować jako przekąskę, deser czy danie głównie. Choć w Polsce najczęściej jadamy gotowane pierogi z delikatnym ciastem, warto czasem wyjść poza utarte schematy i spróbować innych wersji. Smażone, pieczone, nadziewane mięsem, warzywami, serem, owocami morza, czy strączkami lub owocami – możliwości są niemal nieograniczone. Otwieranie się na nowe smaki to dobry sposób na kulinarne podróże bez wychodzenia z domu!

Źródło artykułu:Agata Soroczynska
pierogikuchnie światachinkali

Wybrane dla Ciebie