Ruskie i z mięsem pójdą w odstawkę. Na piątkowy obiad robię pierogi kapitańskie

Jak dobrze, że w Polsce jeszcze potrafimy lepić pierogi. To prawda, że jest z tym trochę pracy. Chociaż samo ciasto wymaga niewielkiej ilości składników, lepienie potrafi zająć dłuższą chwilę. Ale od czasu do czasu warto, bo domowe pierogi smakuje o niebo lepiej niż ze sklepu. Tym razem podaję przepis na pierogi kapitańskie, czyli z dorszem.

Morska przygoda nie tylko na piątkowy obiadMorska przygoda nie tylko na piątkowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do przygotowania pierogów z dorszem potrzebujesz malaksera lub maszynki do mielenia mięsa. Jeśli nie masz w domu tego typu sprzętu, zrób farsz z ryby ugotowanej w lekkim bulionie warzywnym. Po obróbce termicznej będziesz w stanie rozgnieść włókna widelcem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z tuńczykiem

Lekkie i elastyczne ciasto na pierogi

Podstawą smaku pierogów kapitańskich jest kremowy farsz z dorsza. Jednak nie byłby on tak pyszny, gdyby nie delikatna otoczka z ciasta na pierogi. Standardowe składniki na ciasto to mąka pszenna, woda i odrobina soli. Jednak w przypadku tego tradycyjnego polskiego specjału, liczą się szczegóły.

W moim domu zarówno babcia, jak i mama, robiły ciasto z wrzątkiem. Do przesianej na stolnicę mąki dodaj pół łyżeczki soli i stopniowo zarabiaj z gorącą wodą. Na 0,5 kg mąki potrzebujesz ok. 1 szklanki wrzątku. Na początku masa będzie gorąca, więc pomóż sobie dużym stołowym nożem. 

Gdy składniki się połączą, wyrabiaj ciasto ręcznie do uzyskania gładkiej i elastycznej struktury. Na koniec dodaj 1 łyżkę roztopionego masła, które poprawi elastyczność ciasta. Dodatkowo sprawi, że pierogi będą bardziej delikatne w smaku i nie będę sklejały się po ugotowaniu.

Przepis na pierogi kapitańskie, czyli z dorszem

Do farszu możesz dodać odrobinę smażonego boczku. Wtedy ryba nabierze bardziej konkretnego smaku, a pierogi – nieco więcej wyrazu. Jeśli wolisz delikatne nadzienie, pozostań przy wersji z samą rybą. Niektórzy w piątki nie spożywają innego mięsa, więc w takich sytuacjach farsz rybny bez boczku sprawdza się idealnie.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 0,5 kg filetów z dorsza,
  • 1 cebula,
  • pęczek koperku,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz do smaku,
  • masło lub olej do zeszklenia cebulki.

Wykonanie:

  1. Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zmiel w malakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Jeśli nie masz ani maszynki, ani malaksera, ugotuj rybę w lekkim bulionie warzywnym – włóż filety do gotującego się bulionu, po 10 minutach wyłów łyżką cedzakową, pozostaw na durszlaku do odcieknięcia. Po ostygnięciu rozdrób rybę widelcem.
  2. Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulkę, po czym wymieszaj ją ze zmieloną lub rozdrobnioną rybą. Dodaj także pęczek posiekanego koperku, pół łyżeczki soli i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Wbij jajko i całość wymieszaj łyżką.
  3. Na stolnicy zagnieć ciasto na pierogi. Kiedy będzie gotowe przykryj na 10 minut ciepłą miską (możesz użyć naczynia żaroodpornego lekko podgrzanego w piekarniku).
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, szklanką wytnij koła i nadziewaj pierogi farszem. Dokładnie sklej brzegi pierogów, aby nie rozpadły się podczas gotowania – możesz zrobić falbankę lub prostszy wzór widelcem.
  5. Ulepione pierogi wrzucaj partiami do gotującej się osolonej wody. Wyławiaj po 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię – jeśli farsz był przygotowany z ugotowanych filetów, możesz wyłowić je od razu po wypłynięciu.
  6. Pierogi kapitańskie podawaj z okrasą z cebulki, śmietaną lub palonym masłem – tak, jak lubisz najbardziej.
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇