Ruskie i z mięsem pójdą w odstawkę. Na piątkowy obiad robię pierogi kapitańskie

Jak dobrze, że w Polsce jeszcze potrafimy lepić pierogi. To prawda, że jest z tym trochę pracy. Chociaż samo ciasto wymaga niewielkiej ilości składników, lepienie potrafi zająć dłuższą chwilę. Ale od czasu do czasu warto, bo domowe pierogi smakuje o niebo lepiej niż ze sklepu. Tym razem podaję przepis na pierogi kapitańskie, czyli z dorszem.

Morska przygoda nie tylko na piątkowy obiadMorska przygoda nie tylko na piątkowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do przygotowania pierogów z dorszem potrzebujesz malaksera lub maszynki do mielenia mięsa. Jeśli nie masz w domu tego typu sprzętu, zrób farsz z ryby ugotowanej w lekkim bulionie warzywnym. Po obróbce termicznej będziesz w stanie rozgnieść włókna widelcem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z tuńczykiem

Lekkie i elastyczne ciasto na pierogi

Podstawą smaku pierogów kapitańskich jest kremowy farsz z dorsza. Jednak nie byłby on tak pyszny, gdyby nie delikatna otoczka z ciasta na pierogi. Standardowe składniki na ciasto to mąka pszenna, woda i odrobina soli. Jednak w przypadku tego tradycyjnego polskiego specjału, liczą się szczegóły.

W moim domu zarówno babcia, jak i mama, robiły ciasto z wrzątkiem. Do przesianej na stolnicę mąki dodaj pół łyżeczki soli i stopniowo zarabiaj z gorącą wodą. Na 0,5 kg mąki potrzebujesz ok. 1 szklanki wrzątku. Na początku masa będzie gorąca, więc pomóż sobie dużym stołowym nożem. 

Gdy składniki się połączą, wyrabiaj ciasto ręcznie do uzyskania gładkiej i elastycznej struktury. Na koniec dodaj 1 łyżkę roztopionego masła, które poprawi elastyczność ciasta. Dodatkowo sprawi, że pierogi będą bardziej delikatne w smaku i nie będę sklejały się po ugotowaniu.

Przepis na pierogi kapitańskie, czyli z dorszem

Do farszu możesz dodać odrobinę smażonego boczku. Wtedy ryba nabierze bardziej konkretnego smaku, a pierogi – nieco więcej wyrazu. Jeśli wolisz delikatne nadzienie, pozostań przy wersji z samą rybą. Niektórzy w piątki nie spożywają innego mięsa, więc w takich sytuacjach farsz rybny bez boczku sprawdza się idealnie.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 0,5 kg filetów z dorsza,
  • 1 cebula,
  • pęczek koperku,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz do smaku,
  • masło lub olej do zeszklenia cebulki.

Wykonanie:

  1. Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zmiel w malakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Jeśli nie masz ani maszynki, ani malaksera, ugotuj rybę w lekkim bulionie warzywnym – włóż filety do gotującego się bulionu, po 10 minutach wyłów łyżką cedzakową, pozostaw na durszlaku do odcieknięcia. Po ostygnięciu rozdrób rybę widelcem.
  2. Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulkę, po czym wymieszaj ją ze zmieloną lub rozdrobnioną rybą. Dodaj także pęczek posiekanego koperku, pół łyżeczki soli i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Wbij jajko i całość wymieszaj łyżką.
  3. Na stolnicy zagnieć ciasto na pierogi. Kiedy będzie gotowe przykryj na 10 minut ciepłą miską (możesz użyć naczynia żaroodpornego lekko podgrzanego w piekarniku).
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, szklanką wytnij koła i nadziewaj pierogi farszem. Dokładnie sklej brzegi pierogów, aby nie rozpadły się podczas gotowania – możesz zrobić falbankę lub prostszy wzór widelcem.
  5. Ulepione pierogi wrzucaj partiami do gotującej się osolonej wody. Wyławiaj po 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię – jeśli farsz był przygotowany z ugotowanych filetów, możesz wyłowić je od razu po wypłynięciu.
  6. Pierogi kapitańskie podawaj z okrasą z cebulki, śmietaną lub palonym masłem – tak, jak lubisz najbardziej.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca