PrzepisŚniadanieDodaj do jajecznicy. Będzie 1000x smaczniejsza niż klasyczna

Dodaj do jajecznicy. Będzie 1000x smaczniejsza niż klasyczna

Idealna na śniadanie i kolacje. Smaczna, szybka i bogata w cenne witaminy, minerały i składniki bioaktywne o dobroczynnych właściwościach. W roli głównej: jajecznica. Sprawdź, jak można ją zrobić w ciekawy sposób.

Jajecznica w kilku wersjach
Jajecznica w kilku wersjach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PIOTR ARNOLDES

Jajecznica to proste i szybkie danie, idealne zarówno na śniadanie, jak i kolacje. By przygotować smaczną jajecznicę, wystarczy zaledwie kilka minut, a taki posiłek to gwarancja smaku oraz cennych wartości odżywczych. Jajko, będące jednym z najbardziej uniwersalnych składników kulinarnych, skrywa w sobie mnóstwo minerałów i witamin.

Jakie właściwości odżywcze mają jajka?

Wartości odżywcze jajka przedstawiają się następująco: około 73,6 proc. stanowi sama woda, 12,8 proc. - to białko, 11,8 proc. – tłuszcze, 0,8 proc. – sole mineralne, a węglowodany (głównie cukry proste) stanowią 1 proc. Jedno kurze jajko, w zależności od wielkości ma około 70 kcal, zaś w 100 gramach jest około 147 kcal.

Jajko to bogactwo witamin E, A, K, D i B12 oraz minerałów, w tym potasu, fosforu, żelaza, wapnia, sodu, magnezu, miedzi, cynku i selenu. Większość z nich jest obecna w żółtku, będącą najbardziej tłustą i kaloryczną częścią jajka. Nie wolno zapominać także o innych składnikach bioaktywnych o dobroczynnych właściwościach, jak: owomucyna, owotransferyna, cholina, lizozym, luteina i zeaksantyna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku

Biorąc pod uwagę cenne właściwości jajek, a także doznania kulinarne, zachęcam do jedzenia jajecznicy. Tym bardziej że można ją przyrządzić na wiele ciekawych sposobów.

Jajecznica z boczkiem

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 50 g surowego boczku,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przepis krok po kroku:

  1. Pokrój boczek na niewielkie kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
  2. Gdy boczek się wysmaży i zarumieni, dodaj na patelnię trzy rozmieszane jajka.
  3. Mieszaj jajecznicę przy pomocy drewnianej łyżki do czasu, aż się zetnie.
  4. Sprawdź smak jajecznicy, a w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.

Jajecznica ze szpinakiem

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 70 g świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przepis krok po kroku:

  1. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarowanego podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Gdy czosnek się zarumieni, dodaj umyty i osuszony szpinak.
  3. Podsmaż szpinak z czosnkiem, a następnie dodaj rozmieszane jajka.
  4. Mieszaj jajecznicę przy pomocy drewnianej łyżki do czasu, aż się zetnie.
  5. Sprawdź jej smak i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.

Jajecznica z cebulą i natką pietruszki

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 50 g cebuli,
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • przyprawy: sól, pieprz, świeża natka pietruszki.

Przepis krok po kroku:

  1. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła klarowanego wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Smaż ją do czasu, aż się zarumieni, a następnie na patelnię dodaj rozmieszane jajka.
  3. Mieszaj jajecznicę przy pomocy drewnianej łyżki do czasu, aż się zetnie.
  4. Na końcu sprawdź jej smak, a w razie potrzeby dopraw i posyp posiekaną, świeżą natką pietruszki.

Jajecznica z kiełbasą

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 50 g kiełbasy lub kabanosów,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przepis krok po kroku:

  1. Pokrój kiełbasę lub kabanosy na niewielkie kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
  2. Gdy kiełbasa się wysmaży i zarumieni, dodaj na patelnię rozmieszane jajka.
  3. Mieszaj jajecznicę, aż zrobi się ścięta.
  4. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
  5. Podawaj z grzankami.

Jajecznica z kurkami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 200 g kurek,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • pół garści świeżego koperku,
  • łyżka soku z cytryny,
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.

Przepis krok po kroku:

  1. Świeże kurki oczyść następującą metodą: umieść je w misce z ciepłą wodą i solą. Kilkakrotnie zatapiaj kurki w wodzie, aż czyste grzyby wypłyną na powierzchnię, zaś zabrudzenia opadną na dno naczynia.
  2. Wyjmij kurki z wody i w razie potrzeby ponownie oczyść ręcznie.
  3. Oczyszczone kurki delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.
  4. Tak przygotowane kurki pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć kurki. Smaż je około 10 minut, mieszając drewnianą łyżką.
  6. Po tym czasie dodaj przyprawy oraz łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
  7. Podsmaż całość przez 2 minuty, a następnie dodaj na patelnię jajka.
  8. Mieszaj jajecznicę, aż zrobi się ścięta.
  9. Dopraw i podawaj z posiekanym świeżym koperkiem.

Jajecznica z pomidorami, papryką i szpinakiem

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 70 g świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 g pomidorów,
  • 40 g papryki czerwonej,
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przepis krok po kroku:

  1. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła klarowanego wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Gdy czosnek się zarumieni, dodaj umyty i osuszony szpinak.
  3. Podsmaż szpinak z czosnkiem, mieszając go drewnianą łyżką.
  4. W tym czasie umyj, a następnie pokrój warzywa (pomidora i paprykę).
  5. Na patelnię wbij jajka.
  6. Mieszaj jajecznicę, dodając pokrojone warzywa do czasu, aż zrobi się ścięta.
  7. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Jajecznica z pomidorem

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 70 g pomidorów.
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przepis krok po kroku:

  1. Umyj i pokrój pomidora na małe kawałki.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła i jajka oraz pokrojone pomidory.
  3. Mieszaj jajecznicę do czasu, aż zrobi się ścięta.
  4. Sprawdź smak jajecznicy, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.

Rada: nie wbijaj jajek od razu na patelnię, lecz najpierw do oddzielnego naczynia; w przypadku, gdy jedno będzie zepsute, nie zmarnujesz pozostałych.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
jajecznicaInspiracjeprzepis

Wybrane dla Ciebie