Dodaj do jajecznicy. Będzie 1000x smaczniejsza niż klasyczna
Idealna na śniadanie i kolacje. Smaczna, szybka i bogata w cenne witaminy, minerały i składniki bioaktywne o dobroczynnych właściwościach. W roli głównej: jajecznica. Sprawdź, jak można ją zrobić w ciekawy sposób.
Jajecznica to proste i szybkie danie, idealne zarówno na śniadanie, jak i kolacje. By przygotować smaczną jajecznicę, wystarczy zaledwie kilka minut, a taki posiłek to gwarancja smaku oraz cennych wartości odżywczych. Jajko, będące jednym z najbardziej uniwersalnych składników kulinarnych, skrywa w sobie mnóstwo minerałów i witamin.
Jakie właściwości odżywcze mają jajka?
Wartości odżywcze jajka przedstawiają się następująco: około 73,6 proc. stanowi sama woda, 12,8 proc. - to białko, 11,8 proc. – tłuszcze, 0,8 proc. – sole mineralne, a węglowodany (głównie cukry proste) stanowią 1 proc. Jedno kurze jajko, w zależności od wielkości ma około 70 kcal, zaś w 100 gramach jest około 147 kcal.
Jajko to bogactwo witamin E, A, K, D i B12 oraz minerałów, w tym potasu, fosforu, żelaza, wapnia, sodu, magnezu, miedzi, cynku i selenu. Większość z nich jest obecna w żółtku, będącą najbardziej tłustą i kaloryczną częścią jajka. Nie wolno zapominać także o innych składnikach bioaktywnych o dobroczynnych właściwościach, jak: owomucyna, owotransferyna, cholina, lizozym, luteina i zeaksantyna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku
Biorąc pod uwagę cenne właściwości jajek, a także doznania kulinarne, zachęcam do jedzenia jajecznicy. Tym bardziej że można ją przyrządzić na wiele ciekawych sposobów.
Jajecznica z boczkiem
Składniki:
- 3 jajka,
- 50 g surowego boczku,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przepis krok po kroku:
- Pokrój boczek na niewielkie kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
- Gdy boczek się wysmaży i zarumieni, dodaj na patelnię trzy rozmieszane jajka.
- Mieszaj jajecznicę przy pomocy drewnianej łyżki do czasu, aż się zetnie.
- Sprawdź smak jajecznicy, a w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
Jajecznica ze szpinakiem
Składniki:
- 3 jajka,
- 70 g świeżego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka klarowanego masła,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przepis krok po kroku:
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarowanego podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy czosnek się zarumieni, dodaj umyty i osuszony szpinak.
- Podsmaż szpinak z czosnkiem, a następnie dodaj rozmieszane jajka.
- Mieszaj jajecznicę przy pomocy drewnianej łyżki do czasu, aż się zetnie.
- Sprawdź jej smak i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.
Jajecznica z cebulą i natką pietruszki
Składniki:
- 3 jajka,
- 50 g cebuli,
- 1 łyżka klarowanego masła,
- przyprawy: sól, pieprz, świeża natka pietruszki.
Przepis krok po kroku:
- Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła klarowanego wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę.
- Smaż ją do czasu, aż się zarumieni, a następnie na patelnię dodaj rozmieszane jajka.
- Mieszaj jajecznicę przy pomocy drewnianej łyżki do czasu, aż się zetnie.
- Na końcu sprawdź jej smak, a w razie potrzeby dopraw i posyp posiekaną, świeżą natką pietruszki.
Jajecznica z kiełbasą
Składniki:
- 3 jajka,
- 50 g kiełbasy lub kabanosów,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przepis krok po kroku:
- Pokrój kiełbasę lub kabanosy na niewielkie kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
- Gdy kiełbasa się wysmaży i zarumieni, dodaj na patelnię rozmieszane jajka.
- Mieszaj jajecznicę, aż zrobi się ścięta.
- W razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
- Podawaj z grzankami.
Jajecznica z kurkami
Składniki:
- 3 jajka,
- 200 g kurek,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- pół garści świeżego koperku,
- łyżka soku z cytryny,
- przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.
Przepis krok po kroku:
- Świeże kurki oczyść następującą metodą: umieść je w misce z ciepłą wodą i solą. Kilkakrotnie zatapiaj kurki w wodzie, aż czyste grzyby wypłyną na powierzchnię, zaś zabrudzenia opadną na dno naczynia.
- Wyjmij kurki z wody i w razie potrzeby ponownie oczyść ręcznie.
- Oczyszczone kurki delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Tak przygotowane kurki pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć kurki. Smaż je około 10 minut, mieszając drewnianą łyżką.
- Po tym czasie dodaj przyprawy oraz łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
- Podsmaż całość przez 2 minuty, a następnie dodaj na patelnię jajka.
- Mieszaj jajecznicę, aż zrobi się ścięta.
- Dopraw i podawaj z posiekanym świeżym koperkiem.
Jajecznica z pomidorami, papryką i szpinakiem
Składniki:
- 3 jajka,
- 70 g świeżego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 50 g pomidorów,
- 40 g papryki czerwonej,
- 1 łyżka klarowanego masła,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przepis krok po kroku:
- Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła klarowanego wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy czosnek się zarumieni, dodaj umyty i osuszony szpinak.
- Podsmaż szpinak z czosnkiem, mieszając go drewnianą łyżką.
- W tym czasie umyj, a następnie pokrój warzywa (pomidora i paprykę).
- Na patelnię wbij jajka.
- Mieszaj jajecznicę, dodając pokrojone warzywa do czasu, aż zrobi się ścięta.
- W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Jajecznica z pomidorem
Składniki:
- 3 jajka,
- 70 g pomidorów.
- 1 łyżka klarowanego masła,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przepis krok po kroku:
- Umyj i pokrój pomidora na małe kawałki.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła i jajka oraz pokrojone pomidory.
- Mieszaj jajecznicę do czasu, aż zrobi się ścięta.
- Sprawdź smak jajecznicy, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
Rada: nie wbijaj jajek od razu na patelnię, lecz najpierw do oddzielnego naczynia; w przypadku, gdy jedno będzie zepsute, nie zmarnujesz pozostałych.