PoradyJesz przed telewizorem lub z telefonem w ręce? Musisz wiedzieć, jak to wpływa na organizm

Jesz przed telewizorem lub z telefonem w ręce? Musisz wiedzieć, jak to wpływa na organizm

Odpowiednia higiena jedzenia ma wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Zdrowe spożywanie posiłków to przede wszystkim jedzenie powoli, w skupieniu, bez zbędnych rozpraszaczy i najlepiej o regularnych porach. Dlaczego to tak ważne dla zdrowia? Dowiedz się więcej o fazach trawienia i higienie jedzenia.

Kobieta trzymająca telefon nad talerzem z sałatką
Kobieta trzymająca telefon nad talerzem z sałatką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bernard Bodo

28.04.2024 13:31

Obiad szybko i byle jak?

W dzisiejszych czasach coraz trudniej znaleźć czas na celebrację tak podstawowej czynności, jak jedzenie. Jemy w biegu, w drodze do pracy, między jedną czynnością a drugą. Przed komputerem, przed telewizorem, a jeśli nie mamy tych sprzętów pod ręką, spożywamy posiłek z telefonem w ręku. W konsekwencji bardziej koncentrujemy się na tym, co oglądamy, czytamy, widzimy, niż na tym, co i jak spożywamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Powinniśmy jednak zdać sobie sprawę, że ten brak uważności w jedzeniu przekłada się na nasze zdrowie. Po pierwsze zaburza prawidłowy proces trawienia, po drugie często jemy więcej niż potrzebujemy. Jakie konsekwencje są wynikiem pośpiechu podczas jedzenia?

Konsekwencje braku higieny w jedzeniu

Nie bez przyczyny do posiłku siadamy do osobnego stołu, w odpowiedniej pozycji. Nawet w pracy jest zazwyczaj pół - godzinna przerwa na lunch. Jest to czas przeznaczony na obiad w odpowiednich warunkach, nie przy komputerze czy podczas spotkania online. Chociaż z pozoru większość z nas nie widzi problemu w tym, że jedząc obiad przeglądamy zawartość Internetu na ekranie telefonu komórkowego, to badania naukowców mówią jednoznacznie: na dłuższą metę takie nawyki powodują problemy z nadwagą, otyłością i inne problemy metaboliczne.

Zdaniem ekspertów, uważne spożywanie posiłków odgrywa istotną rolę w utrzymaniu właściwej wagi, a jednocześnie nie wymaga liczenia kalorii. Świadome jedzenie umożliwia kontrolowanie ilości jedzenia, wielkości porcji, doboru składników, a także czasu, który przeznaczamy na konsumpcję. W związku z tym zjadamy mniejsze porcje, a jedząc wolniej dajemy sobie czas na to, by informacje o tym, że jesteśmy już nasyceni dotarły do mózgu. Jeśli czujemy się najedzeni i mamy świadomość zjedzenia porządnego posiłku w skupieniu, to rzadziej sięgamy po dodatkowe przysmaki. Podjadanie w ciągu dnia niezdrowych przekąsek może przyczynić się do groźnych konsekwencji zdrowotnych, m.in. cukrzycy, wysokiego ciśnienia, zaburzeń ze strony układu sercowo naczyniowego.

Brak odpowiedniej higieny w jedzeniu może także powodować nieprawidłowości w procesie trawienia – np. poprzez niedostateczne rozdrabnianie pokarmu w jamie ustnej. Często osoby, które jedzą szybko, w pośpiechu, skarżą się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego - zespół jelita nadwrażliwego, wzdęcia czy SIBO.

Reasumując: niewielka zmiana w codziennej rutynie ma wiele zalet - nie tylko w nagrodę będziemy się cieszyć lepszą figurą, ale i lepszym zdrowiem.

Ile trwa trawienie pokarmu?

Trawienie u człowieka jest procesem polegającym na rozdrobnieniu składników pokarmowych do postaci, która umożliwia wchłonięcie się w przewodzie pokarmowym. To, jak dużo czasu układ pokarmowy potrzebuje na strawienie pokarmu, zależy od wielu różnych czynników - m.in. od rodzaju spożywanego jedzenia, cech organizmu, ogólnej kondycji i stanu zdrowia organizmu. Proces trawienia nie trwa 1 czy 2 godziny; zakłada się, że zajmuje od kilku do nawet kilkunastu godzin, a w wielu przypadkach trwa około 24 godziny. Jest to czas przeznaczony na całkowite strawienie i przyswojenie pokarmu.

Wyróżnia się trzy podstawowe fazy trawienia: pierwsza faza tzw. głowowa (nerwowa), druga - żołądkowa i trzecia - jelitowa.

I faza: głowowa (inaczej nerwowa)

Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej – właśnie tam zachodzą pierwsze etapy, jak żucie, miażdżenie czy mieszanie pokarmów ze śliną. W przeciągu 24 godzin przeciętny człowiek produkuje ok. półtora litra śliny, zaś obecna w niej amylaza to początek procesu trawienia cukrów.

Sama faza głowowa jest bezpośrednio związana z wydzielaniem soku żołądkowego - tu chodzi o to, jak organizm reaguje na widok, zapach, smak czy też na wyobrażenie sobie jedzenia. W tej fazie duże znaczenie ma nerw błędny, przenoszący do gruczołów wydzielniczych żołądka bodźce związane z wyżej wymienionymi zmysłami. Odbywają się tu zarówno odruchy warunkowe, jak i bezwarunkowe.

II faza: żołądkowa

Kolejna faza - żołądkowa - zaczyna się, gdy pokarm po rozrobieniu trafia do żołądka. Ściany żołądka się wtedy rozciągają i rozpoczyna się produkcja poszczególnych hormonów. Pokarm jest tam trawiony przez sok żołądkowy, który zawiera kwas solny oraz enzymy żołądkowe. Jest to proces zajmujący około od 2 do 4 godzin.

III faza: jelitowa

Faza jelitowa to ostatnia faza w procesie trawienia. Ten etap odbywa się w jelitach - pokarm pod wpływem enzymów trzustki jest dalej trawiony, a składniki odżywcze powoli zostają wchłaniane przez ścianki w jelicie.

Uważne jedzenie – na co zwrócić uwagę?

Jak zatem powinno wyglądać uważne jedzenie? Poniżej kilka kluczowych elementów.

1. Poczuj zmysły – patrz i wąchaj

Myśląc o procesach związanych z trawieniem warto mieć świadomość, że wszystko tak naprawdę zaczyna się w chwili, gdy zaczniemy myśleć o jedzeniu. Jeśli w naszej głowie pojawi się soczysta pomarańcza, uruchomi ona zwiększenie wydzielania śliny. Razem ze śliną nasili się produkcja pierwszych enzymów trawiennych. Kolejne elementy związanie z jedzeniem, czyli patrzenie na posiłek i jego zapach, również wlicza się do faz trawienia (oraz powodują wydzielanie śliny).

2. Powoli przeżuwaj

Zapomnij o jedzeniu w szybkim tempie – to nie wyścigi. Skup się na powolnym, dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa nawet po kilkanaście razy – to ułatwi proces trawienia.

3. Nie jedz do syta

Informacja o tym, że zaspokoiliśmy swój głód dociera do naszego mózgu z opóźnieniem – dopiero ok. 15-20 minut od pierwszego kęsa. Jedząc powoli szybciej otrzymamy sygnał, że jesteśmy najedzeni i nie sięgniemy po dodatkową przekąskę.

4. Zjedz posiłek w odpowiednim miejscu

Ważne jest nie tylko co jemy i jak jemy, ale też gdzie. Dlatego na zjedzenie obiadu czy kolacji wybierz odpowiednie miejsce – niech to będzie jadalnia, kuchnia, stołówka, a nie biurko, na którym stoi komputer, czy kanapa z włączonym telewizorem.

5. Trochę ruchu po jedzeniu

Po zjedzeniu posiłku nie rozkładaj się wygodnie na kanapie, by jedzenie "ułożyło się w brzuchu". Korzystnie na perystaltykę jelit wpłynie delikatne rozruszanie organizmu, czyli trochę ruchu (oczywiście nie ma mowy o intensywnym treningu, jak ćwiczenia czy bieganie).

6. Jedz regularnie

Dbanie o stałe pory jedzenia to dobry nawyk, który warto wprowadzić do swojego życia. Tak samo, jak jedzenie ostatniego posiłku na kilka godzin przed snem; późne jedzenie głównego posiłku zaburza dobowy rytm różnorodności mikrobioty ślinowej, a to negatywnie działa na metabolizm.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie