PoradyPolacy zajadają się aż miło. Nigdy ich nie łącz, bo będą fermentować w jelitach

Polacy zajadają się aż miło. Nigdy ich nie łącz, bo będą fermentować w jelitach

Wiedza na temat polecanych i odradzanych połączeń pokarmów stanowi skuteczny sposób na pozbycie się częstych zaburzeń takich jak m.in. wzdęcia, zgaga, niestrawność, ból głowy i rozdrażnienie. Jakich pokarmów nie powinniśmy ze sobą zestawiać dla zdrowia i figury? Poznaj receptę na uporczywy dyskomfort w żołądku.

Niektórych pokarmów nie powinno się łączyć
Niektórych pokarmów nie powinno się łączyć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer

Przeważająca część ekspertów zajmujących się żywieniem jest przekonana, że odpowiednie połączenia pokarmów stanowią najprostszy, a zarazem najbardziej skuteczny sposób uniknięcia powszechnie występujących zaburzeń. Mowa tu o takich zaburzeniach jak wzdęcia, zgaga, niestrawność, ból głowy, ból brzucha, uczucie przelewania w żołądku, nerwowość i uczulenia.

Zdaniem autora książki "Zdrowo jeść, by zdrowo żyć" Michaela Sharona, kluczem do zapobiegania tym dolegliwościom jest właśnie świadomość rekomendowanych połączeń i unikanie niekorzystnych zestawów. Co więcej, autor wskazuje, że zastosowanie tych praktyk przyczynia się w większości przypadków do redukcji wagi – nawet w pierwszym miesiącu od wprowadzenia zmian.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego

Dozwolone i niedozwolone połączenia pokarmowe

Do tego, by proces trawienia białek przebiegał w prawidłowy sposób niezbędne jest środowisko kwaśne. Skrobia potrzebuje środowiska zasadowego, które jest w stanie zapewnić jama ustna i soki trawienne znajdujące się w jelitach. Przebiegające w powolnym tempie trawienie tłuszczów i olejów (przede wszystkim w jelicie cienkim) nie powoduje zakłóceń w tym procesie. Najszybciej organizm trawi cukier; po części już w żołądku, zaś resztę w jelitach.

Z opisanych powyżej zależności wynika, że dozwolone jest jedzenie skrobi z tłuszczami oraz białka z tłuszczami. Trawienie jednego pokarmu nie zakłóca trawienia drugiego. Niezbyt dobry duet tworzą jednak białka ze skrobią, bowiem do trawienia wymagają innych odczynów. Chemiczne przeciwieństwo sposobów w jakich odbywa się proces trawienia przekłada się na to, że mieszany posiłek skutkuje niestrawnością, fermentacją i powstawaniem uciążliwych wzdęć.

Nie wszystko dla wszystkich

Osobom w młodym wieku nie mającym problemów z trawieniem, u których obficie wydziela się kwas solny, zjedzenie mieszanego białkowo- skrobiowego posiłku zapewne nie zaszkodzi. Jeśli zaś chodzi osoby w podeszłym wieku, które cierpią z powodu zaburzeń związanych z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego, może dojść do niestrawności. Ten problem nasila się zwłaszcza wtedy, gdy jedzenie nie zostanie odpowiednio starannie przeżute. Powszechnie stosowane w naszym codziennym menu połączenia zawierają właśnie takie duety jak hamburger z frytkami czy kotlet z ziemniakami. Ziemniaki fermentujące w żołądku sprawiają, że zostaje on obciążony, a co za tym idzie utrudnia trawienie kotleta. Ten sam schemat dotyczy frytek (fermentujących) z hamburgerem.

Najbardziej korzystne połączenia pokarmów – co powinniśmy o nich wiedzieć?

Najważniejsza zasada obejmuje zatem unikanie spożywania białek wraz ze skrobią. Skrobia, tłuszcze, cukier i zielone warzywa mogą znajdować się w jednym posiłku. Dozwolone jest łączenie białek, tłuszczy, zielonych warzyw oraz kwaśnych owoców. Niewskazane jest jednak spożywanie białek i skrobi oraz skrobi z owocami o kwaśnym smaku.

Warto jednak wspomnieć o jednym wyjątku od tej reguły – można łączyć jajka i mąkę, czyli białko i skrobię. Bez tych połączeń nie powstałyby naleśniki czy gofry.

Poniżej przykładowa lista dopuszczalnych zestawów pokarmowych. Nie uwzględnia ona oczywiście wszystkich możliwych zestawień, ponieważ istnieje zbyt wiele kombinacji. Posiłki powinno się dopasowywać zarówno do rekomendowanych korzystnych połączeń, jak i własnych upodobań smakowych. Opracowanie posiłków zgodnie z opisanymi zasadami będzie doskonałą receptą na lepsze samopoczucie fizyczne i psychiczne.

Lista dopuszczalnych połączeń:

  • Białko i warzywa: sałata razem ze stekiem, jajkami lub rybą, sałata z kurczakiem i tłuszcz.
  • Białko, tłuszcz oraz warzywa: sałata z dodatkiem oleju, stek z warzywami.
  • Białko i kwaśne owoce: owoce i sałatki z serem, koktajle na mleku i z owocami.
  • Białko i tłuszcz: ryba z maślanym sosem, gulasz z mięsem.
  • Białko, tłuszcz oraz kwaśne owoce: mięso smażone na tłuszczu z sosem jabłkowym, grillowana ryba na maśle skropiona cytryną.
  • Białko i cukier: wysokobiałkowe napoje z dodatkiem owoców, mleko z miodem.
  • Tłuszcz i cukier: śmietana z dodatkiem suszonym owoców, mieszanka orzechów z suszonymi owocami.
  • Tłuszcz i kwaśne owoce: świeże owoce z bitą śmietaną.
  • Skrobia i warzywa: sałata z pomidorem i pieczonymi ziemniakami.
  • Skrobia i tłuszcz: kanapka z chlebem i masłem.
  • Skrobia, tłuszcz i warzywa: kanapka z chlebem i masłem oraz sałata z dodatkiem oleju.
  • Skrobia i cukier: chleb z dodatkiem miodu.
  • Skrobia i suszone owoce: pieczywo pełnoziarniste z rodzynkami.
  • Skrobia, cukier i suszone owoce: chleb z miodem z daktylami i figami.

Bibliografia:

  1. "Zdrowo jeść, by zdrowo żyć" Michael Sharon, wydawnictwo W.A.B, 1997 rok

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie