Wielu omija je szerokim łukiem. Czyszczą jelita jak miotełka, regulują cukier i obniżają zły cholesterol

Można dodawać je do owsianki, jogurtu, kefiru, smoothie, ciast, chlebów, kotletów, naleśników a nawet zup. Są uniwersalne w smaku i mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Dostępne są niemal każdym sklepie, również osiedlowym i za niewielką cenę. Otręby, bo o nich mowa, doceniane są przede wszystkim za świetne efekty w regulacji czynności jelit i zapobieganiu różnym chorobom. Czy faktycznie mają takie działanie? Jakie jeszcze zalety mają otręby?

Otręby to bogactwo błonnikaOtręby to bogactwo błonnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Otręby składają się z włóknistych plew pokrywających nasiona zbóż. Znajduje się w nich około 9-12 proc. węglowodanów złożonych (polisacharydów), do których zalicza się celulozę, pektynę i ligninę oraz tłuszcze, białka, witaminy i minerały.

Istnieje powszechne, aczkolwiek nieprawdziwe przekonanie, że otręby pszenne są chropowate i powodują podrażnienia jelit. W całych ziarnach pszenicy znajduje się 2,5 proc. celulozy (jest to część, która nie ulega strawieniu) i pod tym kątem plasują się na lepszej pozycji niż jabłka (mające 3,6 proc. celulozy), maliny (mające 6,7 proc. celulozy) oraz winogrona (mające 7 proc. celulozy). Warto dodać, że dla ludzkiego organizmu celuloza jest niestrawna, ponieważ człowiek nie posiada enzymu (celulazy), rozkładającego jej długie łańcuchy. Nie jest to jednak wadą, a wręcz przeciwnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Dlaczego warto jeść otręby?

Po pierwsze: przemiana materii

Otręby to jedno z najlepszych źródeł błonnika – to właśnie w tych zewnętrznych warstwach ziaren (pszenicy, żyta, owsa itd.), oddzielanych w czasie procesu przemiału zboża, kryje się największa dawka cennego błonnika (a także licznych witamin i minerałów). Błonnik korzystnie wpływa na trawienie, reguluje pracę jelit i zmniejsza ryzyko powstawania zaparć. Otręby w jelicie grubym zaczynają pęcznieć, a to działa pobudzająco na wydalanie treści jelitowej.

Po drugie: zapalenie wyrostka robaczkowego

Osoby stosujące dietę ubogą w błonnik zazwyczaj cierpią z powodu problemów z wypróżnianiem, mają twarde i suche stolce, z tendencją do powstawania twardych kulek, wypychających słabsze części jelita. To wszystko przekłada się na powstawanie uchyłków i uwypukleń, których następstwem często jest zapalenie wyrostka robaczkowego.

Po trzecie: hemoroidy

Z dietą pozbawioną błonnika, a zarazem kłopotliwymi twardymi stolcami, powiązane są jeszcze inne problemy zdrowotne. Wysiłek, jaki towarzyszy tego rodzaju wypróżnieniom przyczynia się do zwiększenia ciśnienia w otaczających żyłach, co w efekcie powoduje hemoroidy. Po prostu żyły nie są gotowe na napór ciśnienia dwu-lub trzykrotnie większego niż normalnie. Muszą zatem rozszerzać się tworząc jednocześnie bolesne guzki, w których znajduje się krew.

Po czwarte: obniżenie poziomu cholesterolu

Otręby (szczególnie otręby owsiane) zawierają w swoim składzie tzw. beta-glukany (beta-glukan jest rodzajem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego), które mają właściwości zmniejszające poziom "złego" LDL cholesterolu. Regularne spożywanie błonnika wspiera zdrowie serca.

Po piąte: detoks w naturalnej postaci

Otręby w bardzo pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie jelit. Ich działanie można porównać do pracy, jaką wykonuje miotełka – oczyszcza i wspiera usuwanie toksycznych substancji oraz resztek przemiany materii z organizmu.

Po szóste: redukcja wagi

Omawiając zalety wynikające ze spożywania otrąb nie wolno zapominać również o właściwościach odchudzających. Błonnik pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości, dzięki czemu na dłużej pozostajemy syci, a co za tym idzie rzadziej odczuwamy głód.

Po siódme: regulacja poziomu cukru we krwi

Błonnik obecny w otrębach ma również wpływ na poziom cukru we krwi. Jak to dokładnie działa? Otóż otręby spowalniają proces wchłaniania glukozy, a to wspomaga utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi i nie dopuszcza do gwałtownych skoków insuliny.

Po ósme: źródło witamin i minerałów

Oprócz błonnika otręby zawierają inne cenne składniki. Są bogactwem witamin z grupy B (B1, B3, B5 i B6), które chronią układ nerwowy, ułatwiają skupienie, poprawiają pamięć i łagodzą objawy stresu. Otręby to także wartościowe źródło składników mineralnych – cynku, żelaza, miedzi, magnezu, selenu i manganu - jednym słowem składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Po dziewiąte: poprawa mikroflory jelitowej

Błonnik znajdujący się w otrębach stanowi także pożywkę dla dobrych bakterii zamieszkujących nasze jelita. Są one ważne nie tylko dla procesu trawienia, ale również dla lepszej odporności organizmu i nastroju.

Po dziesiąte: detoksykacja wątroby

Duża zawartość błonnika a także cennych antyoksydantów pozytywnie wpływa na proces oczyszczania organizmu, który ochronnie działa również na wątrobę.

Po jedenaste: są uniwersalne

Uniwersalny smak a także specyficzna struktura otrębów sprawia, że są powszechnie wykorzystywane w kuchni do przyrządzania wielu różnych potraw. Ta wszechstronność w kuchni sprawia, że można je dodawać do jogurtu, owsianki, koktajli, wypieków, panierowania kotletów czy naleśników.

Źródło: "Zdrowo jeść, by zdrowo żyć" Michael Sharon, wydawnictwo W.A.B, 1997 rok

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze