Wielu omija je szerokim łukiem. Czyszczą jelita jak miotełka, regulują cukier i obniżają zły cholesterol
Można dodawać je do owsianki, jogurtu, kefiru, smoothie, ciast, chlebów, kotletów, naleśników a nawet zup. Są uniwersalne w smaku i mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Dostępne są niemal każdym sklepie, również osiedlowym i za niewielką cenę. Otręby, bo o nich mowa, doceniane są przede wszystkim za świetne efekty w regulacji czynności jelit i zapobieganiu różnym chorobom. Czy faktycznie mają takie działanie? Jakie jeszcze zalety mają otręby?
Otręby składają się z włóknistych plew pokrywających nasiona zbóż. Znajduje się w nich około 9-12 proc. węglowodanów złożonych (polisacharydów), do których zalicza się celulozę, pektynę i ligninę oraz tłuszcze, białka, witaminy i minerały.
Istnieje powszechne, aczkolwiek nieprawdziwe przekonanie, że otręby pszenne są chropowate i powodują podrażnienia jelit. W całych ziarnach pszenicy znajduje się 2,5 proc. celulozy (jest to część, która nie ulega strawieniu) i pod tym kątem plasują się na lepszej pozycji niż jabłka (mające 3,6 proc. celulozy), maliny (mające 6,7 proc. celulozy) oraz winogrona (mające 7 proc. celulozy). Warto dodać, że dla ludzkiego organizmu celuloza jest niestrawna, ponieważ człowiek nie posiada enzymu (celulazy), rozkładającego jej długie łańcuchy. Nie jest to jednak wadą, a wręcz przeciwnie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo
Dlaczego warto jeść otręby?
Po pierwsze: przemiana materii
Otręby to jedno z najlepszych źródeł błonnika – to właśnie w tych zewnętrznych warstwach ziaren (pszenicy, żyta, owsa itd.), oddzielanych w czasie procesu przemiału zboża, kryje się największa dawka cennego błonnika (a także licznych witamin i minerałów). Błonnik korzystnie wpływa na trawienie, reguluje pracę jelit i zmniejsza ryzyko powstawania zaparć. Otręby w jelicie grubym zaczynają pęcznieć, a to działa pobudzająco na wydalanie treści jelitowej.
Po drugie: zapalenie wyrostka robaczkowego
Osoby stosujące dietę ubogą w błonnik zazwyczaj cierpią z powodu problemów z wypróżnianiem, mają twarde i suche stolce, z tendencją do powstawania twardych kulek, wypychających słabsze części jelita. To wszystko przekłada się na powstawanie uchyłków i uwypukleń, których następstwem często jest zapalenie wyrostka robaczkowego.
Po trzecie: hemoroidy
Z dietą pozbawioną błonnika, a zarazem kłopotliwymi twardymi stolcami, powiązane są jeszcze inne problemy zdrowotne. Wysiłek, jaki towarzyszy tego rodzaju wypróżnieniom przyczynia się do zwiększenia ciśnienia w otaczających żyłach, co w efekcie powoduje hemoroidy. Po prostu żyły nie są gotowe na napór ciśnienia dwu-lub trzykrotnie większego niż normalnie. Muszą zatem rozszerzać się tworząc jednocześnie bolesne guzki, w których znajduje się krew.
Po czwarte: obniżenie poziomu cholesterolu
Otręby (szczególnie otręby owsiane) zawierają w swoim składzie tzw. beta-glukany (beta-glukan jest rodzajem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego), które mają właściwości zmniejszające poziom "złego" LDL cholesterolu. Regularne spożywanie błonnika wspiera zdrowie serca.
Po piąte: detoks w naturalnej postaci
Otręby w bardzo pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie jelit. Ich działanie można porównać do pracy, jaką wykonuje miotełka – oczyszcza i wspiera usuwanie toksycznych substancji oraz resztek przemiany materii z organizmu.
Po szóste: redukcja wagi
Omawiając zalety wynikające ze spożywania otrąb nie wolno zapominać również o właściwościach odchudzających. Błonnik pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości, dzięki czemu na dłużej pozostajemy syci, a co za tym idzie rzadziej odczuwamy głód.
Po siódme: regulacja poziomu cukru we krwi
Błonnik obecny w otrębach ma również wpływ na poziom cukru we krwi. Jak to dokładnie działa? Otóż otręby spowalniają proces wchłaniania glukozy, a to wspomaga utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi i nie dopuszcza do gwałtownych skoków insuliny.
Po ósme: źródło witamin i minerałów
Oprócz błonnika otręby zawierają inne cenne składniki. Są bogactwem witamin z grupy B (B1, B3, B5 i B6), które chronią układ nerwowy, ułatwiają skupienie, poprawiają pamięć i łagodzą objawy stresu. Otręby to także wartościowe źródło składników mineralnych – cynku, żelaza, miedzi, magnezu, selenu i manganu - jednym słowem składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Po dziewiąte: poprawa mikroflory jelitowej
Błonnik znajdujący się w otrębach stanowi także pożywkę dla dobrych bakterii zamieszkujących nasze jelita. Są one ważne nie tylko dla procesu trawienia, ale również dla lepszej odporności organizmu i nastroju.
Po dziesiąte: detoksykacja wątroby
Duża zawartość błonnika a także cennych antyoksydantów pozytywnie wpływa na proces oczyszczania organizmu, który ochronnie działa również na wątrobę.
Po jedenaste: są uniwersalne
Uniwersalny smak a także specyficzna struktura otrębów sprawia, że są powszechnie wykorzystywane w kuchni do przyrządzania wielu różnych potraw. Ta wszechstronność w kuchni sprawia, że można je dodawać do jogurtu, owsianki, koktajli, wypieków, panierowania kotletów czy naleśników.
Źródło: "Zdrowo jeść, by zdrowo żyć" Michael Sharon, wydawnictwo W.A.B, 1997 rok
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.