Masz płytę indukcyjną? O tym powinieneś pamiętać
Wiele osób nie wyobraża sobie "kuchennego" życia bez płyty indukcyjnej. Jest ona już standardem w wielu domach. Tak, jak każde urządzenie, wymaga jednak pielęgnacji i przestrzegania zasad użytkowania. Podpowiemy jakich, żeby służyła jak najdłużej.
Regularne czyszczenie
To najlepiej robić po każdym użyciu. Nie jest to ani trudne, ani pracochłonne. Płyta jest płaska, nie ma zakamarków ani trudno dostępnych miejsc, gdzie mógłby się gromadzić brud. Należy tylko pamiętać przed jej czyszczeniem, żeby wystygła. Do czyszczenia nie musimy posiadać specjalistycznego sprzętu – wystarczy mokra, wilgotna szmatka lub papierowy ręcznik. W przypadku przypaleń czy trudniejszych do usunięcia zabrudzeń, można sięgnąć po specjalistyczne preparaty lub zastosować zwykłą sodę wymieszaną z wodą – tak, żeby powstała jednolita papka. Taką cienką warstwę pozostawiamy na płycie na kilkanaście minut, po czym przecieramy do sucha i gotowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana
Usuwaj resztki na bieżąco
Nie ma złotego środka – podczas gotowania, smażenia, prawie zawsze coś nam zostanie na płycie. Nie ma tragedii, ale pamiętajmy, żeby takie pozostałości usuwać na bieżąco. Ważne, aby i w takim przypadku odczekać, aż płyta nieco ostygnie. Potem wystarczy użyć wilgotnej, bawełnianej szmatki lub specjalnej skrobaczki, którą niektórzy producenci dołączają do płyty. Najgorsze rozwiązanie – użycie np. gąbki, kiedy płyta jest gorąca (może się stopić) lub narzędzi, które mogą zarysować powierzchnię płyty. A tego przecież nie chcemy.
Ratunku, wylało się!
To też się zdarza. Za dużo wody w garnku, mleko wykipiało – spokojnie. Nie wpadajmy w panikę. Ważne jednak, żeby odpowiednio szybko zareagować. Zaschnięte mleko na płycie wygląda nie tylko nieestetycznie, ale też trudniej je potem usunąć – tak jak zacieki po wodzie. Pamiętajmy, żeby za każdym razem, kiedy czyścimy płytę, wyłączyć ją. Musimy się też liczyć z tym, że część płynu, która wylała się na płytę, może się przedostać pod nią i spowodować poważniejszą usterkę, dlatego dobrze jest mieć zawsze w pogotowiu papierowy ręcznik, a przede wszystkim od czasu do czasu zerknąć w kuchni, czy nam coś nie kipi.
Dbaj o garnki
To ważne. Chodzi o zachowanie płyty w nienagannym stanie. Stare, porysowane od spodu garnki czy patelnie łatwo mogą zniszczyć powierzchnię płyty. Dlatego ważne jest, żeby starać się je podczas używania przenosić, a nie przesuwać. Pamiętajmy jednak przy okazji, że długo używane naczynia do gotowanie mogą po latach mieć też nierówne powierzchnie dna, które niedokładnie przylegają do płyty. Efekt? Dłuższe i mniej efektywne gotowanie.
Jak widać dbanie o płytę indukcyjną nie jest ani pracochłonne, ani zbyt skomplikowane. Warto jednak to robić, żeby urządzenie służyło nam jak najdłużej.