Deser jak balsam na jelita. Jego jedzenie sprawia prawdziwą przyjemność
Czekoladowy deser chia z bananem to sposób na przyjemność bez dodatku cukru. Łączy w sobie słodycz, kremową konsystencję i wartości odżywcze. Sprawdza się na zdrową przekąskę, ale z powodzeniem może zastąpić również śniadanie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ivanna Grigorova
Sekretem tego deseru są nasiona chia, które po podgrzaniu z mlekiem tworzą naturalny pudding. To źródło błonnika, tłuszczów omega-3 i białka, czyli składników, które wspierają trawienie, sycą i mogą korzystnie wpływać na pracę mózgu oraz serca.
Banan nie tylko nadaje deserowi słodycz, ale dostarcza też potas, witaminę B6 i magnez. Razem z kakao, które zawiera przeciwutleniacze i związki potencjalnie wspierające nastrój, tworzy smakowy duet, który zdumiewa smakiem mimo braku dodatku cukru.
Całość uzupełnia mleko oraz ewentualnie słodzik bez kalorii. Te składniki razem tworzą kremowy deser, który koi, syci i daje poczuć prawdziwą przyjemność z jedzenia.
Ciasto jogurtowo-makowe z kruszonką. Dosłownie rozpływa się w ustach
Przepis na czekoladowy deser chia z bananem
Składniki:
- 1/2 banana (50 g),
- 3 łyżeczki nasion chia (15 g),
- 1/2 szkl. mleka 2 proc. (100 g),
- 1 łyżeczka ciemnego kakao (5 g),
- słodzik bez kalorii (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- W rondelku umieść mleko, nasiona chia i kakao (możesz również dodać słodzik bez kalorii, jeśli chcesz uzyskać słodszy smak deseru).
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i postaw na średnim ogniu. Doprowadź do zagotowania, a następnie gotuj jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje.
- Przełóż masę do naczynia i pozostaw do wystudzenia.
- Tuż przed podaniem przygotuj banana – umyj go, obierz i pokrój w plasterki, a następnie ułóż na wierzchu deseru.
Źródło artykułu: 