Obiad na słodko, który nie męczy i nie zapycha. Prosty przepis na letnią przyjemność
To danie łączy w sobie przyjemną słodycz jabłek z delikatną nutą cynamonu i lekkim aromatem oleju kokosowego. Dzięki wykorzystaniu erytrytolu lub innego niskokalorycznego słodzika makaron z jabłkami jest lekką, fit alternatywą dla klasycznych dań mącznych na słodko.
Jabłka to źródło cennych składników, w tym błonnika, który wspiera trawienie i reguluje pracę jelit. Pektyny obecne w miąższu jabłek działają oczyszczająco i wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Co więcej, zawarty w jabłkach bor poprawia funkcje poznawcze i wspiera kondycję kości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek
Przepis na makaron z jabłkiem
To szybkie, zdrowe i komfortowe danie, które sprawdzi się nie tylko u dzieci, ale i u dorosłych, szczególnie tych, którzy szukają zdrowszych zamienników ulubionych smaków z dzieciństwa. Jak zrobić makaron z jabłkami? Poznaj prosty przepis na makaron na słodko!
Składniki:
- 1 porcja makaronu (50 g),
- 1 jabłko (150 g),
- 1 łyżka oleju kokosowego (10 g),
- 2 łyżki słodzika bez kalorii (20 g),
- cynamon.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki. Obierz ze skórki oraz usuń gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój poprzecznie w dosyć cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej na umiarkowanym ogniu. Po chwili wrzuć plasterki jabłka. Co jakiś czas przemieszaj. Gdy plasterki zmiękną (po około 5-8 minutach), podziel je drewnianą łopatką na mniejsze części.
Krok 2. Co chwilę dolewaj trochę wody. Gotuj tak długo, aż woda odparuje i otrzymasz konsystencję gęstego musu (około 15-20 minut). Pod koniec gotowania musu dodaj słodzik i cynamon. Dokładnie wymieszaj. W międzyczasie przygotuj makaron.
Krok 3. Przygotuj makaron według zaleceń znajdujących się na opakowaniu.
Krok 4. Odcedzony makaron połącz z musem jabłkowym. Zjedz na ciepło lub na zimno.