PrzepisDla ich smaku ludzie wydają kosmiczne pieniądze. Są ekskluzywne i pyszne

Dla ich smaku ludzie wydają kosmiczne pieniądze. Są ekskluzywne i pyszne

Adobe Stock
Adobe Stock
Weronika
14.03.2023 11:19

Przegrzebki, nazywane również Małżami św. Jakuba to jedne z najpopularniejszych i jednocześnie najbardziej luksusowych owoców morza. Znajdziemy je zazwyczaj wyłącznie w ekskluzywnych restauracjach, niemniej jednak możesz również spróbować przyrządzić je samodzielnie!

Przegrzebki - co to za owoce morza?

Przegrzebki to owoce morza, które występują pod postacią muszli. To właśnie wewnątrz muszli znajduje się ich jadalna część, czyli biały mięsień. Wiele osób przed spróbowaniem tego przysmaku, zastanawia się, jak smakują przegrzebki. Warto pamiętać, że Małże św. Jakuba nie potrzebują wielu przypraw. Jeśli chodzi o ich smak, są one nieco słone i jednocześnie lekko słodkawe.

Oprócz wyśmienitego smaku przegrzebków wyróżniają się również cennymi substancjami odżywczymi. W 100 gramach porcji Małż św. Jakuba znajduje się aż 17,9 g pełnowartościowego białka. Przegrzebki są również źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin, takich jak witaminy z grupy B, witamina A i E oraz składników mineralnych: selenu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu, cynku, żelaza i wielu innych.

Źródło: Getty Images
Źródło: Getty Images

Jak jeść przegrzebki?

Przegrzebki słyną nie tylko z pysznego smaku i wielu wartości odżywczych. Jedną z ich największych zalet jest to, że można przygotować je na wiele sposobów. Możemy je zjeść zarówno same - podane z chrupiącą bagietką, jak i wykorzystać je do przygotowania makaronu, risotto, czy lekkiej sałatki. Poniżej przedstawiamy szybki i prosty przepis na przegrzebki.

Przepis na przegrzebki

Składniki:

  • 10 przegrzebków
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • oliwa/masło

Sposób przygotowania: 

Przed przygotowaniem przegrzebków należy je dokładnie wyczyścić, a dopiero, gdy zostaną wyczyszczone, otworzyć przy pomocy noża i wyciąć mięso. Po dokładnym opłukaniu przypraw je odrobiną soli i pieprzu.

Na patelni rozgrzej oliwę lub masło. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie przegrzebki. Małże św. Jakuba smaż przez ok. 2 minuty na stronę. Musisz pamiętać, że przegrzebków nie można smażyć zbyt długo, ponieważ wtedy będą miały gumowatą konsystencję. Co więcej, ten rodzaj owoców morza zaleca się zjeść zaraz po przygotowaniu. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także