Dla ich smaku ludzie wydają kosmiczne pieniądze. Są ekskluzywne i pyszne

Przegrzebki, nazywane również Małżami św. Jakuba to jedne z najpopularniejszych i jednocześnie najbardziej luksusowych owoców morza. Znajdziemy je zazwyczaj wyłącznie w ekskluzywnych restauracjach, niemniej jednak możesz również spróbować przyrządzić je samodzielnie!

ObrazekAdobe Stock
Weronika

Przegrzebki - co to za owoce morza?

Przegrzebki to owoce morza, które występują pod postacią muszli. To właśnie wewnątrz muszli znajduje się ich jadalna część, czyli biały mięsień. Wiele osób przed spróbowaniem tego przysmaku, zastanawia się, jak smakują przegrzebki. Warto pamiętać, że Małże św. Jakuba nie potrzebują wielu przypraw. Jeśli chodzi o ich smak, są one nieco słone i jednocześnie lekko słodkawe.

Oprócz wyśmienitego smaku przegrzebków wyróżniają się również cennymi substancjami odżywczymi. W 100 gramach porcji Małż św. Jakuba znajduje się aż 17,9 g pełnowartościowego białka. Przegrzebki są również źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin, takich jak witaminy z grupy B, witamina A i E oraz składników mineralnych: selenu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu, cynku, żelaza i wielu innych.

Obrazek
Źródło: Getty Images

Jak jeść przegrzebki?

Przegrzebki słyną nie tylko z pysznego smaku i wielu wartości odżywczych. Jedną z ich największych zalet jest to, że można przygotować je na wiele sposobów. Możemy je zjeść zarówno same - podane z chrupiącą bagietką, jak i wykorzystać je do przygotowania makaronu, risotto, czy lekkiej sałatki. Poniżej przedstawiamy szybki i prosty przepis na przegrzebki.

Przepis na przegrzebki

Składniki:

  • 10 przegrzebków
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • oliwa/masło

Sposób przygotowania: 

Przed przygotowaniem przegrzebków należy je dokładnie wyczyścić, a dopiero, gdy zostaną wyczyszczone, otworzyć przy pomocy noża i wyciąć mięso. Po dokładnym opłukaniu przypraw je odrobiną soli i pieprzu.

Na patelni rozgrzej oliwę lub masło. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie przegrzebki. Małże św. Jakuba smaż przez ok. 2 minuty na stronę. Musisz pamiętać, że przegrzebków nie można smażyć zbyt długo, ponieważ wtedy będą miały gumowatą konsystencję. Co więcej, ten rodzaj owoców morza zaleca się zjeść zaraz po przygotowaniu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę