Ten patent oszczędził mi wiele strat. Sałata dłużej zachowa świeżość, wystarczy zrobić 1 czynność

Latem mamy ochotę na lekkie, zdrowe potrawy. Najczęściej przygotowujemy przeróżne sałatki, których głównym składnikiem jest sałata. Jednak zdarza się, że jeszcze przed wykorzystaniem tego pysznego, zielonego warzywa, zaczyna się ono psuć. W takim razie jak możemy przedłużyć świeżość sałaty?

Obrazek
Agnieszka

Sałata - lekkie, pyszne warzywo

Obrazek
pixabay.com

Gdy jemy sałatę, dostarczamy naszemu organizmowi wiele cennych elementów. Wśród nich możemy wymienić witaminy z grupy B, C, E , a także żelazo, potas i magnez. To pyszne warzywo jest niskokaloryczne - 100 g sałaty dostarcza nam zaledwie 15 kcal. W związku z tym często spożywają je osoby będące na diecie.

Sałata to idealny składnik sałatek. Rewelacyjnie smakuje z pomidorami, ogórkiem oraz cebulą. Nie rzadko spożywana jest z dodatkiem śmietany i szczypiorku. Niestety charakteryzuje się dosyć krótką trwałością. W związku z tym, jak możemy przedłużyć jej świeżość?

Jak przedłużyć świeżość sałaty?

Obrazek
pixabay.com
  • Użyj wilgotnych ręczników papierowych

Rozdziel liście sałaty i wybierz te, które zaczynają się już powoli psuć. Następnie umyj je dokładnie oraz wysusz. W czystym, szklanym pojemniku ułóż na dnie kilka wilgotnych ręczników papierowych. Połóż na nim liść sałaty, a następnie przykryj go kolejnym wilgotnym ręcznikiem. Powtarzaj czynność, aż do momentu, gdy ułożysz wszystkie liście w opakowaniu.

Szklany pojemnik zamknij szczelnie pokrywką i przechowuj w lodówce. W ten sposób możesz przedłużyć świeżość nie tylko sałaty, ale również rukoli.

  • Użyj lnianej ściereczki

Dzięki zastosowaniu lnianej ściereczki możesz w prosty sposób przedłużyć trwałość sałaty. Wystarczy, że oczyszczone i wysuszone liście przykryjesz z obu stron ręcznikiem papierowym, a następnie w ściereczką. Tak zapakowane liście zwiń w rulon i przechowuj w lodówce.

  • Użyj foliowej torebki

Umyj oraz wysusz liście sałaty. Następnie luźno owiń je ręcznikiem papierowym. Owinięte  liście wrzuć do foliowej torebki i postaw ją w lodówce.

Podczas suszenia liści sałaty, polecamy użyć specjalnej wirówki. Koszt tego przedmiotu waha się od 20 zł do 160 zł.

Znajomość tych kilku prostych sposobów pozwoli ci cieszyć się sałatą dłużej. Nie masz pomysłu jak wykorzystać zalegającą w lodówce sałatę? Wypróbuj naszej pysznej sałatki a'la Big Mac:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej