Sanepid wycofuje lody znanej marki, wykryto w nich tlenek etylenu
Uwaga! Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o podjęciu działań, w kierunku wycofania kilku partii lodów waniliowych firmy Häagen-Dazs. Dzieje się to ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu co jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. O jakie lody chodzi i czy wszystko zostało już wycofane ze sprzedaży? Sanepid właśnie poinformował!
14.07.2022 12:43
Sezon na lody trwa w pełni i pewnie nie raz zdarzyło się nam sięgnąć po te lody które zostały opublikowane na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Lody waniliowe o pojemności 460 ml zostały zanieczyszczone tlenkiem etylu, a dokładnie ekstrakt waniliowy, który został użyty do ich produkcji. Dystrybutorem tych lodów jest Inglotex, który zdecydował o konieczności wycofania partii, które zostały wprowadzone do obrotu, zanim firma uzyskała informację o zanieczyszczeniu.
Jakie partie wycofał sanepid?
- 4284602 - data minimalnej trwałości 08.05.2023
- 4166999- data minimalnej trwałości 24.08.2023
- 4166999- data minimalnej trwałości 26.07.2022
- 4154886 - data minimalnej trwałości 26.07.2022
- 4241137 - data minimalnej trwałości 27.01.2023
- 4251427 - data minimalnej trwałości 27.02.2023
- 4265875 - data minimalnej trwałości 21.03.2023
Czym jest tlenek etylu
Z powodu obecności tlenku etylenu w żywności GIS wycofuje ostatnio ze sklepów dużo różnych produktów. Tlenek etylenu jest łatwopalnym, bezbarwnym gazem o zapachu przypominającym eter. Używa się go przy produkcji m.in. środków chemicznych i materiałów, ale służy też do sterylizacji sprzętu medycznego w szpitalach. Jest substancją szkodliwą dla zdrowia, nie można ustalić bezpiecznych poziomów spożycia tej substancji. Okazuje się, że ma on działanie rakotwórcze co potwierdzono w wielu badaniach. Spożycie takich lodów wiązałoby się z ogromnym ryzykiem. Z tego względu służby państw członkowskich odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności wycofują z obrotu takie produkty.
Lody - pamiętaj o zagrożeniu salmonellą
Jak widać lody to nie tylko narażenie się na możliwe skażenie salmonellą. Musim y jednak uważać, żeby lody, które kupujemy, nie były wcześniej rozmrażane i zamrażane ponownie. Pamiętajcie, że zjedzenie takiego produktu może prowadzić do zatrucia! Zanim kupimy lody, warto im się dokładnie przyjrzeć. Wybierając je w sklepie, powinniśmy sprawdzić, czy ich powierzchnia jest gładka, jednolita i bez kryształków.
Jeśli masz ochotę, przygotuj domowe desery lodowe z naszych przepisów: